Blog

Amikor az agy dolgozik keményen - a tanulás tudománya

2023. január 31.
Azt mondják a szakemberek, hogy eljött az élethosszig tartó tanulás időszaka. A kutatások szerint egy embernek az aktív élete alatt legalább 3-4 alkalommal új tudást kell felhalmoznia. Ennek persze nem kell feltétlenül 3-4 teljesen különböző szakmának lennie. Általában ez úgy „működik”, hogy az adott szakmára, vagy a köré épülnek be idővel az új tudások, amelyek bővítik az alapszakmát. Ez a folyamat odáig fejlődhet, hogy a végeredmény egy teljesen új, komplex szakmai ismeret lesz.

Új év, új fogadalmak - mit tegyünk, hogy kitartóak legyünk?

2023. január 24.
Ugyan már hátra hagytuk a szilvesztert, de sokak fejében ott zsonghat az éjfélkor tett fogadalom. Ilyenkor ígérjük magunknak, hogy a következő évben min fogunk változtatni, mibe vágunk bele, mit nem hanyagolunk el többé. Azt gondolhatnánk, hogy ez modern korunk szokása, holott már az ősi Babilonban is fogadalmat tettek az emberek az isteneik előtt a 12 napos újévi ünnepségeken, ami akkor még tavasszal volt.

Karácsonyi gondolatok

2022. december 16.
Év végén, amikor már a közeledik a karácsony, felmerülhet bennünk, hogy mitől olyan fontos ez az ünnep? Mert az nem kérdés, hogy minden közös ünnepünk közül ez talán a legfontosabb. Nincs olyan család a keresztény világban, amelyik ezt ne ünnepelné meg.

Szakmai képzés a virtuális térben – tények és tévhitek

2022. december 16.
Aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a történészek a későbbiekben az internet megjelenését korszakhatárnak fogják tekinteni. Az információ áramlása a világhálón forradalmi változásokat hozott, s ma már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat nélküle. A neten nemcsak információkat gyűjtünk, de ott fizetjük ki a számláinkat, intézzük hivatalos ügyeinket. Sokan ott találnak maguknak párt vagy barátot, ezen keresztül csevegünk, videózunk, nézünk filmeket, és az internetet vesszük egyre inkább igénybe a tanulmányainkhoz is.

Érdekes Szakmák - Magánnyomozó (Sherlock Holmes nyomdokán járva)

Ki ne látott volna olyan filmet, amelyben a bűntényt egy zseniális magándetektív deríti fel, megelőzve a kissé nehézkes gondolkodású rendőröket? A televízióban számos figurát ismerhetünk meg Sherlock Holmes-tól Hercules Poirot-ig. Ezek a filmbéli detektívek a legagyafúrtabb bűnözőket kerítik kézre, s rendszerint nagyon egyedi szokásokkal vagy öltözékkel rendelkeznek. Sherlock Holmes pipája vagy érdekes sapkája, Poirot kifényesített bajsza olyan bélyeg, amely csakis rájuk vonatkoztatható.

A gyakorlati képzések fellegvára - OKTÁV-tanműhelyek a város szívében

2022. november 29.
A szakképzés nagy változásai jelentősen átrendezték a piacot. Különösen nagy erőpróbát jelentenek a felnőttképzők számára, mert tevékenységüket úgy tudhatják biztosnak, ha az iskolai rendszerű szakmai képzéseknek is teret adnak. Márpedig ennek komoly követelményei vannak, s ezek között is a legfontosabb, hogy az adott szakmában az intézmény rendelkezzen saját gyakorlati helyszínnel, tanműhellyel.

Előkelő társaságban az OKTÁV

2022. szeptember 15.
Úgy vélem, hogy nagyon sok vállalkozás szeretne olyan vállalatok társaságában szerepelni, mint a MOL, az OTP, a Borsodchem, a CIB Bank, a Mercedes-Benz és még tucatnyi multinacionális és világszerte elismert cég. Egy ilyen előkelő körbe bekerülni nem akármilyen teljesítmény, és ez bizony a hazai vállalkozások közül csak keveseknek sikerül. Ezen kevesek közé került a 2022-es esztendőben az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.

Milyen szakmát tanuljunk ki?

2022. szeptember 7.
A szakmaválasztás nagyon sokaknak nehéz feladatot jelent. Egy 14 éves gyereknek még egyáltalán nem fejlődött ki a személyisége, nagyon bizonytalan az önértékelése, és a munkaerőpiacról semmilyen ismerete sincsen. Jelentős haladékot kapnak azok, akik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat, mert négy évvel később már sokkal határozottabbak lesznek a saját karrierjükkel kapcsolatban.