Tanfolyam

Vállalkozási mérlegképes könyvelő - nagy változások előtt a szakma képzése

2024. január 26.
Jelentős változások történtek az elmúlt években a felnőttkori szakmatanulás rendszerében. A felnőttek által 30 éven biztonságot adó, államilag elismert, úgynevezett OKJ-s képzések megszűntek, helyüket egy sokkal nehezebben áttekinthető rendszer vette át. Az alapszakmákat már csak iskolai oktatás formájában lehet megtanulni, 2 éves képzések keretében.

Ugródeszka a profi webfejlesztés világába - mit csinál a junior frontend fejlesztő?

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor még nem volt internet. Pedig nem is volt az olyan nagyon régen. Manapság már létezni sem tudunk a világháló adta lehetőségek nélkül, mivel szinte minden szolgáltatás és vállalkozás felköltözött rá. A vásárlástól kezdve a hivatalos ügyek intézéséig számtalan dolgot az interneten keresztül végzünk, s ehhez ma már nem is kell leülnünk egy számítógép elé, hiszen mobilról is elintézhetünk mindent.

Hogyan lesz tető a fejünk felett? Az ács szakma rejtelmei

2023. november 9.
„Tető van a feje felett” – szokták mondani arról, akinek saját otthona van. A ház teteje a védelem szimbóluma. Egyfajta menedék is, mivel a természet elemeivel küzdő ember is hálás, ha végre tető kerül a feje fölé. Az épületek egyik legfontosabb részéről beszélünk, hiszen ez óvja meg a lakóit az esőtől, hótól és a széltől. Amikor valaki egy házat vásárol, a falazat és a szigetelés mellett első dolga lesz megvizsgálni a tetőszerkezetet, mert nem mindegy, hogy azzal kell-e kezdeni egy felújítást, vagy egy masszív tető fedi a házat, ami évtizedekig szolgál.

Épp testben épp lélek - fitness-wellness instruktor képzés az OKTÁV-nál

2023. november 9.
Valamikor a rendszerváltás előtt, a nyolcvanas években kezdtek megnyílni az első mozgásstúdiók, elsősorban a fővárosban. A rendszerváltást követően ez a piac valósággal berobbant, és egyre-másra nyíltak a különböző fitness és aerobik termek. Az uszodákban is kialakítottak speciális szolgáltatásokat, így jelentek meg az aqua fitness oktatók, míg a szállodákban vagy a luxushajókon már el lehetett érni olyan wellness szolgáltatásokat, amelyekhez megfelelő asszisztens segítségét is igénybe lehetett venni.

Aki a virágot szereti… - a virágkötő és virágkereskedő szakma titkai

A fenti címben szereplő mondást mindannyian tudnánk folytatni. A virág a szépség, a jóság és a szeretet szimbóluma szinte minden civilizációban. Amióta az ember elszakadt a természettől, a virágok is felértékelődtek és új szerepbe kerültek. Ma már nemcsak a kertekben virulhatnak a színpompás virágok, de a városok piacain és utcáin is megjelentek a virágos standok vagy a sokkal elegánsabb üzletek.

A haj - akár csak a szem - a lélek tükre - fodrász képzés az OKTÁV-nál

Azt szokták mondani, hogy első benyomást nem lehet tenni másodszorra. A jó benyomáshoz jó megjelenésre is szükség van. A jó megjelenés ismérve az ápoltság, a jól öltözöttség és a divatosság. Nem lényegtelen tényező a frizura sem. Hiába vagyunk elegánsan felöltözve, ha a hajunk lenőtt, koszos és elhanyagolt, hiszen az első találkozáskor először mindenki a másik tekintetét keresi, azaz pillantása a fejünkre téved, oda, ahol a hajunk van.

Népszerű szakmák - a magasépítő technikus

A városban lakók munkába gyakran találkozhatnak építkezéssel. Akinek az útja rendszeresen arrafelé vezet, aligha tudja levenni a szemét az épülő házról. Amikor az alapozáson túl jut az építőcsapat, nagyon látványosan kezd növekedni egy épület. Rendszerint egy nagy tábla hirdeti, hogy mi készül azon a területen, de nem biztos, hogy egy elrobogó autóból, buszból, villamosból azt el tudjuk olvasni. Izgalmas dolog megtippelni, hogy mi lesz majd az épület rendeltetése.

Népszerű szakmák - a villanyszerelő

Manapság természetesnek tartjuk, hogy ha kattintunk egyet, felgyullad a villany, ha zenét vagy híreket akarunk hallgatni, csak bekapcsoljuk a rádiót, de a fotelből sem kell felállnunk ahhoz, hogy csatornát váltsunk a televízión. Az élelmiszereinket hűtőszekrényeben tároljuk, az ebédünket a mikróban melegítjük meg. A világ a dolgairól az interneten keresztül értesülünk, amelyet egy számítógép monitorján nézegetünk.

Amikor az agy dolgozik keményen - a tanulás tudománya

2023. január 31.
Azt mondják a szakemberek, hogy eljött az élethosszig tartó tanulás időszaka. A kutatások szerint egy embernek az aktív élete alatt legalább 3-4 alkalommal új tudást kell felhalmoznia. Ennek persze nem kell feltétlenül 3-4 teljesen különböző szakmának lennie. Általában ez úgy „működik”, hogy az adott szakmára, vagy a köré épülnek be idővel az új tudások, amelyek bővítik az alapszakmát. Ez a folyamat odáig fejlődhet, hogy a végeredmény egy teljesen új, komplex szakmai ismeret lesz.