Iskola

Amikor az agy dolgozik keményen - a tanulás tudománya

2023. január 31.
Azt mondják a szakemberek, hogy eljött az élethosszig tartó tanulás időszaka. A kutatások szerint egy embernek az aktív élete alatt legalább 3-4 alkalommal új tudást kell felhalmoznia. Ennek persze nem kell feltétlenül 3-4 teljesen különböző szakmának lennie. Általában ez úgy „működik”, hogy az adott szakmára, vagy a köré épülnek be idővel az új tudások, amelyek bővítik az alapszakmát. Ez a folyamat odáig fejlődhet, hogy a végeredmény egy teljesen új, komplex szakmai ismeret lesz.

A gyakorlati képzések fellegvára - OKTÁV-tanműhelyek a város szívében

2022. november 29.
A szakképzés nagy változásai jelentősen átrendezték a piacot. Különösen nagy erőpróbát jelentenek a felnőttképzők számára, mert tevékenységüket úgy tudhatják biztosnak, ha az iskolai rendszerű szakmai képzéseknek is teret adnak. Márpedig ennek komoly követelményei vannak, s ezek között is a legfontosabb, hogy az adott szakmában az intézmény rendelkezzen saját gyakorlati helyszínnel, tanműhellyel.

Milyen szakmát tanuljunk ki?

2022. szeptember 7.
A szakmaválasztás nagyon sokaknak nehéz feladatot jelent. Egy 14 éves gyereknek még egyáltalán nem fejlődött ki a személyisége, nagyon bizonytalan az önértékelése, és a munkaerőpiacról semmilyen ismerete sincsen. Jelentős haladékot kapnak azok, akik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat, mert négy évvel később már sokkal határozottabbak lesznek a saját karrierjükkel kapcsolatban.