Felnőttképzés

Amikor az agy dolgozik keményen - a tanulás tudománya

2023. január 31.
Azt mondják a szakemberek, hogy eljött az élethosszig tartó tanulás időszaka. A kutatások szerint egy embernek az aktív élete alatt legalább 3-4 alkalommal új tudást kell felhalmoznia. Ennek persze nem kell feltétlenül 3-4 teljesen különböző szakmának lennie. Általában ez úgy „működik”, hogy az adott szakmára, vagy a köré épülnek be idővel az új tudások, amelyek bővítik az alapszakmát. Ez a folyamat odáig fejlődhet, hogy a végeredmény egy teljesen új, komplex szakmai ismeret lesz.

Karácsonyi gondolatok

2022. december 16.
Év végén, amikor már a közeledik a karácsony, felmerülhet bennünk, hogy mitől olyan fontos ez az ünnep? Mert az nem kérdés, hogy minden közös ünnepünk közül ez talán a legfontosabb. Nincs olyan család a keresztény világban, amelyik ezt ne ünnepelné meg.

Szakmai képzés a virtuális térben – tények és tévhitek

2022. december 16.
Aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a történészek a későbbiekben az internet megjelenését korszakhatárnak fogják tekinteni. Az információ áramlása a világhálón forradalmi változásokat hozott, s ma már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat nélküle. A neten nemcsak információkat gyűjtünk, de ott fizetjük ki a számláinkat, intézzük hivatalos ügyeinket. Sokan ott találnak maguknak párt vagy barátot, ezen keresztül csevegünk, videózunk, nézünk filmeket, és az internetet vesszük egyre inkább igénybe a tanulmányainkhoz is.

Érdekes Szakmák - Magánnyomozó (Sherlock Holmes nyomdokán járva)

Ki ne látott volna olyan filmet, amelyben a bűntényt egy zseniális magándetektív deríti fel, megelőzve a kissé nehézkes gondolkodású rendőröket? A televízióban számos figurát ismerhetünk meg Sherlock Holmes-tól Hercules Poirot-ig. Ezek a filmbéli detektívek a legagyafúrtabb bűnözőket kerítik kézre, s rendszerint nagyon egyedi szokásokkal vagy öltözékkel rendelkeznek. Sherlock Holmes pipája vagy érdekes sapkája, Poirot kifényesített bajsza olyan bélyeg, amely csakis rájuk vonatkoztatható.

A gyakorlati képzések fellegvára - OKTÁV-tanműhelyek a város szívében

2022. november 29.
A szakképzés nagy változásai jelentősen átrendezték a piacot. Különösen nagy erőpróbát jelentenek a felnőttképzők számára, mert tevékenységüket úgy tudhatják biztosnak, ha az iskolai rendszerű szakmai képzéseknek is teret adnak. Márpedig ennek komoly követelményei vannak, s ezek között is a legfontosabb, hogy az adott szakmában az intézmény rendelkezzen saját gyakorlati helyszínnel, tanműhellyel.

Milyen szakmát tanuljunk ki?

2022. szeptember 7.
A szakmaválasztás nagyon sokaknak nehéz feladatot jelent. Egy 14 éves gyereknek még egyáltalán nem fejlődött ki a személyisége, nagyon bizonytalan az önértékelése, és a munkaerőpiacról semmilyen ismerete sincsen. Jelentős haladékot kapnak azok, akik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat, mert négy évvel később már sokkal határozottabbak lesznek a saját karrierjükkel kapcsolatban.