Az emberi bőr művészei - mivel foglalkozik a kozmetikus technikus?

Kozmetikus3
Az emberi bőr művészei - mivel foglalkozik a kozmetikus technikus?

A szépség örök, csak a korok változnak

Vajon melyik szakmát lehetne megemlíteni akkor, ha azt állítjuk róla, hogy az egyik legősibb foglalkozás, de manapság is dinamikusan fejlődik és változik? Erre a találós kérdésre a legmegfelelőbb válasz az, hogy a kozmetikus

Amikor felnyitották az ókori Egyiptom királynőinek sírjait, akkor onnan számtalan apró tégely került elő, amelyekről kiderült, hogy gazdájuk a kozmetikumait, azaz kenőcseit, arcfestőit, szépítőszereit tartotta bennük, és annyira fontosnak tartotta, hogy azokat a túlvilági életre is el akarta vinni magával. 
A szépség, a jó megjelenés tehát már az ókorban is fontos volt, és aki megtehette, kész volt akár vagyonokat áldozni a szép és elbűvölő külsőért. Ennek a törekvésnek talán Kleopátra királynő lehet a szimbóluma, aki állítólag tejes-mézes fürdővel kényeztette a bőrét. Persze, nemcsak Egyiptom hölgyei szerettek volna szépek lenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint magának a szónak a görög eredete. A kosmeo ugyanis az ő nyelvükből öröklődött át a szakma nevére, ami díszítést jelent. A mai kor arcdíszítői azok a kozmetikusok, akik magas szinten sajátítják el az emberi bőr ismeretét. A szépség ugyan minden korban más divatot követett, de a szépségre törekvés ősidőktől fogva meghatároz bennünket.

Szakmai perspektíva

kozmetikus1

A szépészeti szolgáltatás csúcsán helyezkednek el az OKTÁV-nál képzett kozmetikus technikusok. Már a szakma megnevezésében is benne van, hogy egy komplex, sok tudományra és tudásra kiterjedő képzésről beszélünk. Ez az oka annak, hogy érettségit követően lehet bejelentkezni erre a képzésre, mégpedig iskolarendszerben. A szakma specifikuma, hogy erre hölgyek jelentkeznek. Sok, hajdanában férfiasnak mondott szakmában jelennek meg manapság a nők, de a kozmetikusok között keresve sem találunk férfiakat. Ebben a szakmában a női nemnek van kizárólagossága. 
A kozmetikus technikus szakvégzettséggel a szakma legjobbjai előtt olyan perspektívák nyílnak meg, mint a férfiak előtt: egy önálló vállalkozás megteremtése, ami anyagi és személyi függetlenséget jelent. Persze, ehhez sokat és folyamatosan kell tanulni azután is, hogy tanulóink a bizonyítványt megszerezték.  Azok, akik nem éreznek magukban üzleti hajlamot, ugyancsak megtalálhatják a számításukat ebben a szakmában, hiszen a gomba módra szaporodó szalonokban, a hotelekben vagy a spakban tárt karokkal várják a jó kozmetikusokat. Elmondható tehát, hogy a jó kozmetikusnak mindig szilárd lesz az anyagi helyzete, nem kísérti meg a munkanélküliség réme. Ellenkezőleg, fel kell készülnie rá, hogy a munkája fogja kitenni a napjainak a legnagyobb részét.

Mit tanul a kozmetikus technikus?

A férfiak zöme, de a nők egy elég nagy része is úgy gondolja, hogy némi kenceficével bekeni a kozmetikus a kliense arcát és némi masszírozást követően útjára engedi. Nem is lehetne távolabb ez a kép attól, amit valójában a kozmetikusnak tudnia és tennie kell. 
A kozmetikus technikus olyan összetett szakma, amelynek alapjait az emberi bőr tökéletes ismerete jelenti. Egy kicsit olyan, mint egy bőrgyógyász, mivel első látásra meg kell tudnia ítélnie ügyfele arcbőrének sajátosságait. Ezt a tudást a kozmetikus szakmai ismeretek órán és a gyakorlatban sajátítják el az OKTÁV képzésén résztvevők, mégpedig az erre a célra kialakított kozmetikus tanműhelyünkben ( https://oktav.hu/irodaink/budapest ). A bőrrel való bánásmódhoz kapcsolódik a kozmetikus anyagismeret tantárgy, amelynek alapja a kémia. Ismerni kell a különböző hatóanyagokat, azok hatását az emberi bőrre. A bőrgyógyász tudásából pedig az allergiára való ismereteket kell megszereznie, mert előfordulhat, hogy egy hatóanyag valakinél allergiás reakciót okoz. 

A kozmetikus elsősorban a kezével dolgozik, ezért számos technikai fogást kell elsajátítania. Még egy egyszerűnek tűnő bedörzsölésnek is megvannak a maga technikai alapjai. Az összes kézzel történő eljárást tökéletesen kell tudni kivitelezni, amihez nagyon sok – akár otthoni is – gyakorlás vezet el.  Amikor azt állítottam, hogy a szakma ősidőktől fogva folyamatosan fejlődik, akkor nem mondtam valótlant. Gondoljunk csak a sok elektrokozmetikai eszközre, amelyeket használni kell majd a pácienseken. Ezeket a gépeket tudni kell megfelelően használni, és tudni kell, hogy mikor lehet rájuk szükség. Ezért aztán megfelelő óraszámban elektrokozmetikai ismereteket is tanulnak az OKTÁV-nál.  

kozmetikus2

Mivel a technikusi bizonyítvánnyal vállalkozást is be lehet indítani, ezért az ehhez kapcsolódó alapismereteket is meg kell tanulniuk a résztvevőknek. Ezeket az alapismereteket a gazdasági és munkajogi órákon lehet megszerezni. Nem elhanyagolható ma már a marketinggel kapcsolatos tudás sem, különösen az internet használata. Egy kozmetikai szalon ma már nem lehet meg szép és hasznos honlap nélkül, de ide tartozik a facebook jelenléttől az e-mailes kapcsolattartásig nagyon sok minden. A nagyon menő kozmetikusok még videós tanácsadással is foglalkoznak, amelynek elsősorban a youtube a platformja.  

Izgalmas elméleti foglalkozás a szakmai etika óra, hiszen a kozmetikus emberekkel foglalkozik. A szakmai etikába beletartozik a magas szintű szakmai tanácsadástól az ügyfélkezelésig minden, ami a kliensek és a kozmetikus között történik minden alkalommal. Talán ez a legfontosabb tényező, ha azt szeretnénk, hogy a kozmetikai vállalkozásunk népszerű és gyümölcsöző legyen. 

Az OKTÁV két féléves képzése során a jelentkezők megtanulják és elsajátítják a szakma alapjait, majd a kiegészítő műveleteket. Megtanulják a kozmetikai alapanyagok használatát, és a megfelelő bőrtípushoz való alkalmazásukat. Diagnosztizálják ügyfeleiket, majd kialakítják a hosszútávú kezelésre vonatkozó tervet. A kozmetikus technikus egyben tanácsadó is, aki az otthoni bőrápolás fortélyaiba vezeti be klienseit. Ismeri a speciális arc- és testkezelési technikákat a pakolástól a masszázsig. Ugyanez igaz a test- és arcfestési technikákra vonatkozóan. 
A saját vállalkozás beindítása érdekében képesnek kell lennie tanulóinknak arra, hogy elkészítsenek egy működési tervet a hatályos jogszabályok keretei mentén. Erre valóak az elméleti órák e témákat érintő szakaszai. 

Kinek ajánlható a kozmetikus technikus szakma?  

Elsősorban azoknak ajánlható a szakma, akik szeretnek emberekkel dolgozni. Empatikusak és jó a kommunikációs képességük. A szakmához szükséges annak szeretete, a folytonos kíváncsiság. Azok lesznek sikeresek a szakmájukban, akik folyamatosan képzik magukat, eljárnak a szakmai work- shopokra, tanfolyamokra. Előny jelent a kézügyesség és a remek térlátás, valamint a jó formaérzék. 
A magasfokú szakmai ismeretekbe beletartozik az anyag- és eszközismeret, az anatómia, a bőr ismerete és az egészségmegőrzésre vonatkozó ismeretek is. Ezek összessége teszi igazi profivá a jó kozmetikust. 
A fentiekből látható, hogy egy izgalmas, összetett és nagyon sok alaptudást magába foglaló szakmai képzésre jelentkezik az, aki a kozmetikus technikus kurzusunkra jelentkezik. Nem véletlenül szoktuk emlegetni, hogy aki erre a szakmára adja a fejét, az a szépség és a szabadság mellett teszi le a voksát. A legkiválóbbak pedig idővel az emberi bőr művészeivé válnak.