Az épületek kozmetikusa - ismerjük meg a festő, mázoló, tapétázó szakmát!

festoblog4
Az épületek kozmetikusa - ismerjük meg a festő, mázoló, tapétázó szakmát!

Mert kell egy jó szakember!

Lakásfelújításkor gyakran előfordul, hogy a beruházás olcsóbbá tétele okán igyekeznek megspórolni a festő szakember munkadíját, mondván, nem olyan nagy tudomány kifesteni a szobát. Általános tapasztalat az, hogy a jó szakembert nem tudja egy ezermester hajlamú családtag kiváltani. Személyes élményem volt, amikor egy környéken lakó elpanaszolta, hogy neki állt a család az ikerház kifestésének, de a fal lerúgta a festéket. Mikor megkérdeztem, hogy vajon lemosták-e, zsírtalanították-e a szobákban a falat, csodálkozva kérdezett vissza, hogy azt is kellett volna? Több liter festék és rengeteg munkaóra ment kárba, nem beszélve a felesleges kiadásról, amit a szakértelem hiánya miatt szenvedtek el. 
A szobafestő, mázoló tapétázó szakember az építőiparnak az a kozmetikusa, aki a kész épület tisztítását, kicsinosítását végzi, vakolat felrakása vagy nyílászárók mázolása esetén még a lakás szigeteléséhez is hozzájárul. Olyan komplex ismeretekkel kell rendelkeznie, amire nem is gondolnánk. Munkájának eredménye ráadásul rendkívül látványos, mindamellett nagy hiány mutatkozik a jó szakemberből, ami előrevetíti a szakma anyagi lehetőségeit. Összefoglalva: amennyiben lakásunk kicsinosítását tervezzük, szükség lesz egy jó szakemberre!   

Mi csinál a festő, mázoló, tapétázó szakember?

festoblog2

A fenti kérdést talán sokan egyszerűnek gondolhatják, pedig ez a szakma rendkívül összetett ismereteket követel meg. Elég csak arra gondolni, hogy mennyi fajta felülettel és festékanyaggal találkozik a szakember, és tudnia kell, hogy melyikre milyen kenőanyag az ideális. Ismerni kell a festékek, lakkok kémiai tulajdonságait, felületi használatukat, száradási idejüket, de még azt is, hogy az adott festékanyagot milyen eszközzel célszerű felvinni a felületre. A tapéta anyagoknál is annyi fajta van a sima papír tapétától a szövettapétáig, hogy egy vastag szakkönyvet is megtölthetne a felhasználási javaslatuk. És ezek még csak a felület és fedőanyag viszonyát taglalják. 

A festő, mázoló, tapétázó szakembernek első dolga az adott terület felmérése, és a megrendelővel való tanácskozás. A felmérés során ki kell tudnia választani a megfelelő anyagokat és az ahhoz kellő szerszámokat, és nagy pontossággal ki kell számolnia, hogy mennyi alapozóra, festékre, lakkra, ragasztóra stb. lesz szükség. A jó szakember nem vásárol jelentősen több festéket, de nem is jár úgy, hogy a munka közepén újra kell rendelni a nyersanyagot, mert kifogyott belőle. Festékeknél ilyen hiba esetén az is előfordulhat, hogy az új festék szett egy árnyalattal különbözni fog a már lefestett felületektől. A megrendelővel való tanácskozás nem csupán abból áll, hogy a szaki meghallgatja, mit szeretne az illető, hanem segíti a döntését a szakmai tanácsaival is. Ehhez pedig a jó szaktudás mellett megfelelő kommunikációs képességre is szükség van. 

A festő, mázoló, tapétázó, miután beszerezte az anyagokat és a szerszámokat, előkészíti a felületeket a munkához. Amennyiben nincsenek nagy sérülések a falon, akkor végrehajtja a korrekciókat, betömi a repedéseket és tökéletesen simára készíti a felületet, majd zsírtalanítja azt. A munka történhet beltéren és kültéren egyaránt, de figyelembe kell vennie a hőmérsékleti tényezőket. A legtöbb kenőanyag ugyanis nagyjából 5-30 Celsius fok között tud tökéletesen rászáradni a felületre. A festés előkészületéhez hozzátartozik a festékszóródás elleni védelem. Egy már berendezett lakásnál le kell takarni a bútorokat, a szegélyeknél ugyancsak szükség van szegélytakaróra. Épülő félben lévő lakások esetén is különböző időpontban dolgozhat a szakember. Hidegpadló lerakásakor meg kell várni, hogy ez a munkafázis befejeződjön, melegburkolat, különösen szőnyegpadló lerakásakor a festőnek előbb kell a maga munkáját elvégeznie. Gépészeti munkálatokat figyelembe véve a radiátorok nyomáspróbája után azokat le kell szerelni, hogy a festő a radiátor mögötti területet is le tudja festeni. 

A mázolás elsősorban a fa- és fém nyílászárókra koncentrál. A nyílászárókat ki kell venni a tokokból, a vasalatokat el kell távolítani, vagy alaposan leragasztani, hogy a mázoló anyag ne folyjon be az elemek közé, mert ott megszáradva tönkre tenné azokat. Az ablakokat és ajtókat általában bakokra szokták tenni, és előbb leégetik a korábbi festékréteget, majd csiszolóval és fagittel dolgozzák simára a kereteket (fa ablakok, ajtók esetében). Ezután kerülhet előbb egy védőréteg a felületre, majd két-három rétegben az olajos alapú festék. 
A tapétázás az adott felület megtisztításával, a régi tapéta levakarásával kezdődik, majd a fal simára alakítását követően a tapétát vágja méretre a szakember, ügyelve a pontosságra. Különösen fontos a precizitás, amennyiben mintás tapéta kerül a falra. Figyelnie kell az illesztésekre, a szálirányokra, és a megfelelő ragasztó helyes, nem elfolyó felkenésére. 

Specializálódás és szakmai alapkészségek        

festoblog3

A fentiekben taglalt munkafolyamatok csak az alapjait mutatják be a tevékenységnek, amelyhez számos speciális szerszámra és gépre lesz szüksége a szakembernek. Ezeknek a tökéletes használata elengedhetetlen a minőségi munkához. Alapvető festő szerszámnak mondható az ecset, a festőhenger és a festők számára épített létra, melyeknek számos típusa létezik, többek között olyan is, amellyel a lépcsőn lehet nagy biztonsággal dolgozni. 

A speciális anyagok, szerszámok egyebek között azt is lehetővé teszik, hogy a festő, mázoló, tapétázó egy bizonyos területnek legyen a szakembere. Vannak, akik a lambéria, a padló vagy a mennyezet festésének lesznek a mágusai, miközben persze a többi szakmai műveletet is el tudják végezni tökéletesen. Aki egyaránt képes elvállalni belső és külső munkákat, annak már a szakma a kisujjában van. Felmerül a kérdés, hogy kiből lehet jó szakember, milyen készségek szükségesek hozzá?

A szakmára szakorvosi engedélyt követően lehet jelentkezni, ahol elsősorban azt vizsgálják, hogy az illető nem színtévesztő-e, mert ez sajnos kizáró tényező. Az egészségügyi alkalmasság jó dolog, de sokat segíthet a szakma gyors elsajátításában a kézügyesség, az ügyes mozgás, a jó szemmérték és térlátás, az igényesség és a precizitás. Egyetlen szakmánál sem hátrány a szorgalom és a szakmai érdeklődés, így a festőknél sem. 

Milyen lehetőségeket nyújt az OKTÁV, és melyek a szakma perspektívái?  

festoblog4

Az OKTÁV a festő, mázoló és tapétázó szakmát országosan hirdeti 15 irodáján keresztül. Budapesten a Tanműhelycentrum  ideális helyszíne ennek a szakmai képzésnek, hiszen a két nagyméretű komplexumban gyakorlatilag kimeríthetetlen a festhető, mázolható és tapétázható felületek száma. A gyakorlati képzés helyszínét tehát nem magának a jelentkezőnek kell megkeresnie. 

Mivel az OKTÁV az építőipari képzéseit már évtizedek óta szervezi, ezért ennek a szakmának az oktatásában jelentős tapasztalatokra tett szert. Kiváló tanárok útmutatásai alapján a csoportjaink sikeresen készülnek fel a központi vizsgára, amelynek a megszervezését is mi bonyolítjuk le. A szakmai vizsga abban az ismerős környezetben történik, ahol a tanulóink a gyakorlati óráikat teljesítették. A képzés minden 8. osztályt elvégzett felnőtt érdeklődő számára elérhető, és két félévig tart iskolai rendszerben. Mivel a jelentkezők zöme munka mellett tanulja a szakmát, ezért mind az elméleti, mind a gyakorlati órák a hétvégén kerülnek megrendezésre. A képzési díj kamatmentes havi részletekben teljesíthető, ami nagy népszerűségnek örvend a jelentkezők körében. 

A szakma perspektíváiról mindent elmond, hogy Magyarországon már hosszú évek óta a hiányszakmák közé tartozik, ennek megfelelően a jó szakembernek nem jelent gondot a munkavállalás, történjen az vállalati munkavállalóként vagy magánvállalkozóként. Mivel a jó szakembert a nyugat-európai országokban is keresik, ezért a szakmai bizonyítvány megszerzését, valamint az Europass  kiváltását követően az Unió bámely államában könnyen és gyorsan el tudnak helyezkedni volt tanulóink. Aki szeretne az épületek kozmetikusává válni, az jelentkezzen minél előbb ennek a szép szakmának az elsajátítására az OKTÁV-hoz!