Europass

Az Europass röviden egységes keretrendszert jelent mindazoknak, akik szakképesítésüket munkaszerzés, vagy továbbtanulás céljára külföldön szeretnék érvényesíteni. A keretrendszert az Európai Bizottság dolgozta ki annak érdekében, hogy elősegítse a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást.
 
A 20/2004. (VII. 27.) OM rendelet 5. §-a alapján intézményünk jogosult Europass bizonyítvány-kiegészítőket kiállítani a 2005. július 1. után végzett vizsgázók számára.
 
A bizonyítvány kiegészítőt a vizsgázó kérésére az igénylés rendje oldalon foglaltak alapján adjuk ki.

Általános tájékoztató

Europass bizonyítvány-kiegészítő

Az Europass a végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát támogató nyitott és rugalmas egységes keretrendszer, amelynek alapja az ún. Europass portfolió.
 
Az Europass portfolió egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, szerzett kompetenciáik elismertetésére, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására Európában.
 
Az Europass portfolió 5 dokumentumból áll:

  • Europass önéletrajz (Europass Curriculum Vitae);
  • Europass mobilitási Igazolvány (Europass Mobility);
  • Europass bizonyítvány-kiegészítő (Europass Certificate Supplement);
  • Europass diplomamelléklet (Europass Diploma Supplement) és a
  • Europass nyelvtanulási napló (Europass Language Porfolio).

Az Europass bizonyítvány kiegészítő a szakképesítések kompetenciákon alapuló leírását foglalja magába. A bizonyítvány-kiegészítő angol, német, olasz, francia, spanyol és magyar nyelven is kérhető.

A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes. Formátuma az Európai Unió által meghatározott szabványt követi nem egyénre, hanem szakképesítésre vonatkozik.

Igénylés rendje

Az Europass bizonyítvány kiegészítőt minden végzett vizsgázó írásban kérvényezi az OKJ bizonyítványban megjelölt a vizsga szervezőjétől (OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. vagy OKTÁV Szakközépiskola). Europass bizonyítvány kiegészítőt minden 2005. július 1-jét követően megszervezett szakképesítő azon vizsgákra tudunk kiállítani, melyek szerepelnek a 2001-ben kiadott Országos Képzési jegyzékben. A jegyzéket a nrk.nive.hu oldalon (szakképzési adatbázis linkre kattintva) tekintheti meg.

Az írásbeli kérelemhez elegendő kitölteni a letölthető igénylőlapot és eljuttatni az OKJ bizonyítvány másolatával együtt az igénylőlapon megadott címre. Az igénylőlap elektronikus formában is visszaküldhető az oktav [at] oktav [dot] hu email címre.

Munkatársaink az igénylő lap beérkezését követően állítják ki (jelenleg 14.800,- Ft /bizonyítvány / nyelv). A számla ellenértékének beérkezését követően postai úton juttatjuk el az Europass bizonyítvány kiegészítőt. Az angol nyelvű bizonyítvány - kiegészítő  díjmentesen igényelhető.

További tájékoztatás kérhető a 33/435-755 számon munkanapokon.