Az adatok mestere - mit tud a számítógépes adatrögzítő?

szamitógepes_adatrogzito_03
Az adatok mestere - mit tud a számítógépes adatrögzítő?

Információs forradalom és végtelen adatok

Amikor a 40 évvel ezelőtti kisiskolásokat megkérdezte a tanár néni, hogy milyen lesz a jövő, rajzolják le, akkor a legtöbben repülő autókat álmodtak a papírra. A mai napig nem készültek el a repülő autók, azonban olyan forradalmi változások történtek, amiről az akkori tudósok sem álmodhattak. 
Az információ robbanásának korában élünk, egy olyan korban, amelyben folyamatosan gyorsuló ütemben fejlődik az informatika. Ma már az internet használata alapvetőnek számít, és nem is nagyon tudnánk meglenni nélküle, hiszen lassan minden dolgunkat – a bevásárlástól a hivatalos ügyintézésig – ezen a platformon végezzük. Manapság robbant be a köztudatba a mesterséges intelligencia, amely sokakat megijeszt, míg mások nagy reményekkel néznek ennek fejlődésére. 
Minden információs technológia hátterében adatok végtelen száma áll. Az elektronikus adatok mellett ráadásul ott vannak a papír alapúak, amelyeket muszáj digitalizálni, mivel az információk elektronikusan keringenek a térben. Ami nincs ott, az gyakorlatilag alig létezik. Ezt a hatalmas adatmennyiséget valakinek, valakiknek digitalizálni, rendszerezni kell úgy, hogy az adatok feldolgozhatóak legyenek. Ebből fejlődött ki egy új szakma, a számítógépes adatrögzítő, amelyet az OKTÁV szervezésében lehet elsajátítani.       

Mit csinál a számítógépes adatrögzítő?

A számítógépes adatrögzítő szakma növekvő népszerűségét bizonyítja számunkra, hogy egyre többen jelentkeznek a négy hónapos képzésre, amelyhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség, de előnyt jelent némi jártasság a számítógép használatában. Ma már ez az elvárás nem meglepő, hiszen a mobil telefonok egyfajta miniszámítógépek, s ezeket szinte mindenki napi szinten használja. 
A számítógépes adatrögzítő munkaeszköze azonban a hagyományos asztali számítógép vagy a laptop lesz. A szakma még viszonylag újnak mondható, ezért érdemes egy kicsit részletezni, hogy melyek az alapjai, azaz, mivel is foglalkozik, foglalkozhat az adatrögzítő. 
A nagy vállalatoknál és állami szervezeteknél napi szinten rengeteg adat keletkezik. Ezeket az adatokat minden cég vagy intézet, hivatal a maga belső szabályrendszere alapján kezeli. Ezeknek az előírásoknak megfelelően gyűjti össze, rendszerezi, dolgozza fel és tartja nyilván a számítógépes adatrögzítő. Ehhez ismernie kell az adott szervezetnél használt szoftvereket és programcsomagokat, amelyek segítségével végzi a munkáját. Ezek a szoftverek jelentős támogatást nyújtanak ugyan a munka hatékonyságához, de emellett a tízujjas gépelési technikát is ismerni kell. A munkája során adatbázisokat és táblázatokat kezel, képes azokat frissíteni, azokban keresni és szűrni.  

Kinek ajánlható a szakma, melyek a perspektívák?

A fentiek alapján az is leszűrhető, hogy kinek való, kinek ajánlható a számítógépes adatrögzítő szakma elsajátítása, és milyen perspektívák állnak a rendelkezésére a képzésen résztvevőknek. Ez a tevékenység nagy koncentrációt, türelmet és szorgalmat igényel. Nagy előny, ha az illető képes rendszerben gondolkodni, szereti az áttekinthető struktúrákat, és alapjában véve rendszerető. Amennyiben még némi érdeklődése is van az informatika iránt, akkor feltétlenül itt a helye az OKTÁV-nak ezen a képzésén! 
A szakma gyakorlása bizonyos fokú előnyökkel jár. Ezt a tevékenységet ugyanis lehet rugalmas időbeosztásban végezni, és nem feltétlenül kell az adott cég irodájában ülve dolgozni. Kiváló lehetőség ez annak, aki szívesen dolgozna otthonról úgynevezett távmunkában vagy home office-ban. Kismamák számára tökéletes bevételi forrást jelenthet, hiszen a baba mellett is lehet dolgozni. A tapasztalt adatrögzítők egy idő után tovább szoktak lépni. Elsősorban irodai asszisztensek vagy akár irodavezetők is lehetnek, akik az új munkatársakat betanítják. Mivel az adatok száma végtelen, aligha várható, hogy ez a foglalkozás gyorsan kikopna. A szakma igazi perspektívát jelenthet azok számára, akiknek alapfokú iskolai végzettségük van. Alapfokú végzettséggel csak nagyon nehezen lehet elhelyezkedni irodai munkakörben, de a számítógépes adatrögzítő bizonyítvánnyal ez sokkal egyszerűbbé válik, nem beszélve róla, hogy lehetőséget ad a belátható időben történő előre lépéshez. 

Az online képzés előnyei

Az OKTÁV jellemzően online ( https://oktav.hu/blog/szakmai-kepzes-a-virtualis-terben-tenyek-es-tevhitek ) szervezi a számítógépes adatrögzítő képzést, mivel tökéletes platformja ennek az internet. A képzésben résztvevők így az ország egész területéről érkezhetnek, hiszen nem helyhez kötötten folyik a tanítás. Az otthoni környezetben való tanulásnak számtalan előnye van. Ki ne szeretné, ha a tudást kényelmesen, otthonosan és minden útiköltségtől mentesen tudná megszerezni? 
Az online platform használatához profi és tapasztalt tanáraink minden segítséget megadnak, s a monitoron keresztül tulajdonképpen ugyanúgy folyik a képzés, mintha az egy helyhez kötött tanteremben történne. Az internet arra is lehetőséget ad, hogy azon keresztül videó anyagokkal tudjuk megtámogatni a résztvevőket. Ezeket a videókat annyiszor nézheti meg a tanuló, ahányszor csak akarja, így tökéletesen rögzülni fog az információ. Az online felületen egyszerre látható az oktató és a megoldandó példa az órák során. Ez is hatékonyabbá teszi a képzést. 

Miért hatékony az OKTÁV képzése?

Metodikánkban fontos szerepe van az oktatás utáni házi feladatoknak, amelyeket ki-ki a maga tempójában oldhat meg. A visszaküldött feladatokat a tanár értékeli és jelzi az esetleges hibákat. Az online képzés nem jelenti azt, hogy nagy létszámú csoportokat szervezünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy a kisebb csoportokban sokkal hatékonyabban lehet haladni, mert mindenkire kiterjed a figyelem. Oktatási anyagainkat folyamatosan frissítjük, naprakész megoldásokkal készítjük fel a résztvevőket a vizsgára. Minden tanulóra kiterjedő támogatást és mentorálást biztosítunk. Képzéseinket a lehető legrugalmasabb időbeosztással szervezzük meg, hogy azok is részt tudjanak venni rajta, akik főállásban dolgoznak. Képzéseinkre a teljesen kezdőtől a haladóig bárki jelentkezhet, mert akár egyénileg is képesek vagyunk felzárkóztatni az órák során. Hatékonyságunkat a résztvevőink által elért eredmények bizonyítják. 
Fontos tudni, hogy a képzés lezárultával kétféle minősítés szerezhető meg: a „Megfelelt”, illetve a „Nem megfelelt”. A megfelelt résztvevők számára hivatalos tanúsítványt állítunk ki, amely feljogosít a központi vizsgára. Résztvevőinknek jelentős támogatást nyújtunk a záróvizsgához is, amely az erre akkreditált vizsgaközpont szervezésében történik. 
Változó világunkban a speciális tudás felértékelődött, különösen az élenjáró iparágakban. Márpedig az információtechnológia a legelső helyen áll, ezért érdemes ezen a területen elhelyezkedni. Kezdje velünk, az OKTÁV-nál a felemelkedést!