Milyen szakmát tanuljunk ki?

szakmák
Milyen szakmát tanuljunk ki?
2022. szeptember 7.

Alapvető karrierkérdés

A szakmaválasztás nagyon sokaknak nehéz feladatot jelent. Egy 14 éves gyereknek még egyáltalán nem fejlődött ki a személyisége, nagyon bizonytalan az önértékelése, és a munkaerőpiacról semmilyen ismerete sincsen. Jelentős haladékot kapnak azok, akik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat, mert négy évvel később már sokkal határozottabbak lesznek a saját karrierjükkel kapcsolatban.

Sajnos nagyon sokan rosszul választanak elsőre, vagy egyszerűen csak évekig sodródnak, mire – ahogy mondani szokás – beérik a fejük lágya, és végre valamit szeretnének kezdeni magukkal. Amikor eljön ez a pillanat, majdnem ugyanott tartanak, mint az általános iskola után: nagy dilemma ugyanis, hogy milyen szakmát válasszanak. A jó döntés nagyon fontos, mert egy szakma elsajátításához is idő kell, nem beszélve a befektetett pénzről és energiáról. Nagyon összetett kérdés, hogy hogyan válasszunk a rengeteg szakma közül.

Öröm vagy robot-e a munka?

A szakmaválasztásnak megvannak a maga szempontjai, amelyet a pályaválasztási tanácsadók, a pályaorientációs kutatók, munkapszichológusok és a humánerőforrás szakemberek kutatásai és tapasztalatai alapján lettek lefektetve. A szempontok között ugyan nincsen sorrend, de ki-ki a maga vérmérséklete szerint dönthet a prioritásokról.

Az alapvető cél leginkább az, hogy az adott szakmában jól érezze magát az ember, meglegyenek benne a megfelelő távlatok, a továbblépés lehetősége és persze az sem lényegtelen, hogy biztos megélhetést nyújtson hosszú távra. Az az ideális, ha a választott szakmánkban sok örömöt találunk, és a pénzkereset mellett még élvezzük is a munkatevékenységet. Sajnos, ez utóbbi csak keveseknek jut osztályrészül, nagyon sokan robotnak érzik azt a munkát, amivel a kenyerüket megkeresik. Ha pedig ez a helyzet, akkor érdemes erőfeszítést tenni, hogy ezen változtassunk.

Testhez álló szakma a jó választás

Lássuk, milyen szempontok alapján találjuk meg a nekünk tetsző szakmát! Alapvetően arra kell fókuszálni, hogy mi az, ami minket érdekel, melyik szakmában tudnánk magunkat egy évtized múlva is elképzelni. A kiégés és a sikertelenség elkerülésének ugyanis ez a szempont az egyik legfontosabb záloga.

A szakmának passzolni kell a személyiségünkhöz. Ennek feltérképezése sem könnyű, mert alapos önismeret kell hozzá – pontosan ez nincs az embernek még meg kamaszkorban. Nem véletlen, tehát, hogy annyira népszerűek a felnőttképzők, hiszen sokan csak húszas-harmincas éveikben lesznek biztosak abban, hogy mivel szeretnének foglalkozni.

Az úgynevezett extrovertált, azaz kifelé forduló személyiséghez nagyon jól illenek az olyan szakmák, amelyek során emberekkel kell foglalkozni. Számukra a szolgáltatóipar nyújthat nagy lehetőségeket. Nem véletlen, hogy a fodrász, a kozmetikus és a különféle ügyintéző szakmákra jellemzően ilyen beállítottságú emberek jelentkeznek.

Az introvertált személyiségek legszélsőségesebb típusainak leginkább az informatikai szakmák jöhetnek számításba, amelyet akár home office-ból is lehet művelni, kerülve a kapcsolatot a nagy munkaközösségekkel.

Kereslet és kereseti lehetőség

A szakmaválasztás fontos szempontja az is, hogy a piacon mire van kereslet. Lehet, hogy szívesen választanánk a vándorköszörűs szakmát, ha erre a tevékenységre nincs érdeklődés. Megtanulhatjuk ugyan, de nem fogunk belőle megélni.

A piaci kereslet feltérképezése ma már, az internet korában nem is olyan nehéz feladat. Azt fogjuk látni, hogy a magasabban kvalifikált szakmák rendszerint hiányszakmák is, de hatalmas felszívó erővel rendelkezik az informatika mellett az építőipar, a kereskedelem és nagyon sok szolgáltatási ágazat, beleértve a banki tevékenységeket. Ráadásul többségében ezek azok a szakmák, amelyeket külföldön is nagyon keresnek, és sokkal magasabb fizetésekkel kecsegtetnek, mint hazai földön.

Sokak számára egyetlen választási szempont létezik, mégpedig a kereseti lehetőség. Ez egyfelől érthető, hiszen ki ne szeretne gondtalan anyagi viszonyok között élni, másfelől ingoványos talaj, mivel a pénz csak bizonyos ideig motiváló erő, és egy csupán a pénzért művelt, de nemszeretem munka előbb-utóbb kiégéshez vezethet.

A legjobban fizető szakmák közé tartozik az IT-terület, mivel a piacon egyre nagyobb az informatikusok iránti igény. A pénzügyi területeken is lehet jól fizető állásokat találni, akárcsak a kereskedelemben vagy a marketinggel foglalkozó cégeknél. Az építőiparban megkereshető fizetések is dinamikusan nőnek. A mai napig hiányszakmának számít a kőműves, burkoló, ács, bádogos vagy a villanyszerelő annak ellenére, hogy az OKTÁV-nál ezekre a szakmákra mindig nagyon sok a jelentkező. A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után sokan vállalnak munkát külföldön, vagy saját vállalkozásba kezdenek.

Divatszakmák az OKTÁV-nál

A felnőttképzők, így az OKTÁV egyik specialitása volt, és a mai napig is az, hogy tökéletesen fel tudják mérni a piacot, és azokat a szakmákat emelik ki kínálatukban, amelyekre nagy az érdeklődés. Ennek megfelelően az is kideríthető, hogy napjainkban melyek mondhatók divatszakmának.

A férfiak jellemzően az informatikai képzéseket, az építőipari szakmákat és a magasabb kvalifikációt adó technikusi képzéseket keresik. A különféle gépek kezelését és szerelését elsajátító képzések iránt is nagy a kereslet. A hűtő- és szellőzésrendszer szerelők, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelők oktatása szép létszámokkal megy az OKTÁV-nál. Ugyanez mondható el a villanyszerelő és burkoló képzésekről is. A technikusi képzések között teljes létszámmal folyik a magasépítők oktatása, ami 40 fős csoportot jelent.

Az úgynevezett női szakmák között is találunk nagy érdeklődésre számontartottakat. A szépészeti képzések között a kozmetikus technikusokból több csoportot is indítani kellett, de sokan jelentkeztek fodrász, virágkötő, gyógyszertári szakasszisztens képzésre. A pénzügyi képzésekre is jelentős érdeklődés mutatkozik. A divatszabó csoport is teljes létszámmal folyik.

A sportokkal kapcsolatos képzésekre egyaránt jelentkeznek férfiak és hölgyek. Iskolai rendszerben lehet megtanulni a sportedző-sportszervező szakmát, míg a sportedző szakképesítést iskolarendszeren kívül szervezzük. Számos sportág közül lehet választani, ezért nem meglepő, hogy élénk a kereslet irántuk.

Szerencsére rendkívül gazdag az elérhető szakmák tára, így mindenki megtalálhatja benne a számára megfelelőt. Mindössze arra van szükség, hogy alaposan gondoljuk át, mely szakmában látunk magunk előtt jövőt, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.