Embert csinál néha az ékes ruha - egyre népszerűbb a divatszabó szakma

divatszabo01
Embert csinál néha az ékes ruha - egyre népszerűbb a divatszabó szakma

Egy ősi szakma növekvő presztízse 

Úgy tartja a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert. A mondás szép, de a vizuális benyomás sem mellékes tényező. A ruha nemcsak öltöztet, hanem egyfajta státuszszimbólum is. A korok változhatnak, de az előkelő vagy divatos öltözék bizony nagy előnnyel jár. 
Ahhoz, hogy ezeket a szép és tekintélyt növelő ruhákat felvehessük egy kiváló szakember munkájára van szükségünk. A szabóság igen régi mesterség, amely az idők során sokat változott, fejlődött. Korunkban a konfekció ruhák dömpingjét éljük, ám egyre nagyobb szükség mutatkozik azokra a divatszabókra, akik képesek egyedi és teljesen testre szabott ruhát készíteni a hölgyeknek és az uraknak. Nem meglepő, hogy az igényekkel együtt a szakma presztízse is növekvőben van, amit az OKTÁV-hoz  jelentkezők nagy száma is jelez.     

Egy kis szabó történelem

Ugyan már az ősember is viselt állati bőröket, hogy megvédje magát a hidegtől és a csapadéktól, de az első szabott ruhák valamikor a bronzkorban váltak általánossá. Akkor kezdtek viselni egyszerű, de már itt-ott görbe szabásvonalakkal szabott ruhadarabokat. Ezek szabását feltehetően az asszonyok végezték, és a divat helyett a célszerűség volt a fő szempont, noha területenként kialakultak a stílusok. 
Az érett középkorban, ahogy a takács mesterség is korszerűsödött, megjelent a divat is. Valamikor a 12-13. század során az volt az elvárás az előkelő hölgyek körében, hogy a ruha láttassa a test vonalait. Előfordult olyan idő, amikor a hölgyek egyik keblét szándékosan hagyta a ruha fedetlenül. Meglepőnek tűnhet ez, hiszen a szigorú katolikus vallás szinte az élet minden területét áthatotta. A másik érdekesség az, hogy a megszülető szabó mesterséget kizárólag férfiak gyakorolták. Ezek a szabó mesterek aztán céhbe tömörültek. A szabók ebben is az élen jártak. A középkor szabói természetesen mindent kézzel csináltak, így a varrást is, bár a mesterek ezt a munkát rendszerint kiadták a tanoncoknak. 
A 20. századba lépve a varrást már gépi erővel végzik, és ekkor jelent meg a konfekció is, ami olcsóbb termékek előállítását tette lehetővé. Az úri szabók azonban továbbra is kézzel dolgoztak, hiszen ők tudták a legfinomabb varrásokat készíteni. Az általuk készített egyedi darabok természetesen drágábbak voltak, s rendszerint a felhasznált anyag is magasabb minőséget képviselt. 
Manapság már nagyon kevés igazi úri szabó van, és a ruhakészítés is sokat változott. A szakosodás többek között megteremtette a varrónő szakmát és megjelentek a divatszabók.  

Mit csinál a divatszabó? 

A varrónők csak azokat a műveleteket végzik el, amelyek a varrással kapcsolatosak. A divatszabónak  is tudnia kell tökéletesen és szépen varrni, de ennél sokkal összetettebb a tevékenysége, hiszen ezt a munkát vállalkozásban is lehet végezni. Márpedig egy önálló divatszabónak az anyagbeszerzéstől, a ruha megtervezésén át a kivitelezésig mindent el kell végeznie. Úgyis megfogalmazható, hogy ismernie kell a gyártási folyamatot a megrendeléstől az értékesítésig. 
Az OKTÁV-hoz jelentkező női és férfi divatszabók  megtanulják a ruhakészítés műszaki és technológiai fogásait. Mivel számos gép támogatja ezt a tevékenységet, ezek használatát is el kell sajátítania. Ilyen többek között az ipari varrógép vagy az ipari vasaló. A képzés során megtanulják értelmezni és használni a mérettáblázatokat, szabásmintákat készítenek és modelleznek. Megtanulják azokat a technológiákat, amely során az egyes darabokból egy összetett termék, azaz a ruha elkészül. 
Mivel manapság már az informatika minden területet behálózott, ezért szükséges és korszerű tudást nyújtanak azok az órák, amikor a digitális technológiákkal is megismerkednek a hallgatók. Biztosak lehetünk benne, hogy ezek használatára egyre jobban fognak támaszkodni a jövő divatszabói. 

Milyen tulajdonságokat vár el a szakma?       

Mielőtt a fenti kérdések felsorolásába kezdünk, érdemes kiemelni, hogy azok fogják igazi karrier útnak látni a divatszabó szakmát, akik érdeklődnek a divat iránt, szeretik a kreatív tevékenységet és örömmel készítenek egyedi és új ruhadarabot maguknak és másoknak. 
A szakmaválasztásnál fontos a jó kézügyesség, a remek színlátás és az esztétikai érzék. Az is előny, ha a szakma iránt érdeklődőnek jó a szemmértéke és érdeklődik a digitális technológiák iránt. Vannak olyan emberi tényezők, amelyek ugyancsak fontosok ahhoz, hogy valakiből igazi szakember legyen. Mivel a divatszabó klienseket is fogadhat, ezért a személyes tulajdonságok, így az empátia, az odafigyelés, a tanácsadói képesség, azaz a jó kommunikáció is hatalmas előnyt jelent. Minden szakmánál fontos a siker érdekében a kitartás, a folyamatos fejlődés vágya, a szorgalom. Igaz ez a divatszabókra is. 

A divatszabó szakma előnyei  

A szakmát lehet munkavállalóként és vállalkozóként is végezni. Aki otthoni munkára vágyik, annak tökéletes lehet ez a tevékenység, csak be kell szereznie a megfelelő eszközöket és szerszámokat hozzá. Az otthoni munka bizonyos fokig szabad munkarendet is biztosít. A divatszabókra egyre nagyobb a kereslet nemcsak hazánkban, hanem egész Európában is. A szakmai bizonyítvánnyal külföldön is lehet munkát vállalni, amelyhez csak ki kell váltani az Europass kiegészítő bizonyítványt.

Miért éppen az OKTÁV-nál?

Az OKTÁV egyik sikeres képzése a korábban női szabó néven futó képzés, amelynek most két szakága van: a női és a férfi divatszabó. Az országban nagyon kevés helyen folyik ennek a szakmának képzése, holott egyre nagyobb igény mutatkozik rá, ami a jelentkezők számából is kitűnik. 
Az OKTÁV gyakorlott és tapasztalt tanárai magas szinten adják át a szakmai alapokat és fogásokat, s mindezt olyan tanrendben teszik, hogy munka mellett is elvégezhető legyen ez a képzés. Elsősorban péntek délután, illetve szombaton vagy vasárnap szervezzük az órákat rendszerint 8x45 perces intervallumban. A lehető legintenzívebben folynak az órák annak érdekében, hogy két félév alatt eljussanak a tanulók a központi vizsgáig, azaz a szakmai bizonyítvány megszerzéséig.
Lényeges és fontos kiemelni, hogy Budapesten, saját szabó műhelyünkben fogadjuk a tanulókat, ahol minden eszköz és berendezés rendelkezésre áll a szakmai képzéshez. Kevés felnőttképző iskola dicsekedhet ezzel, s emiatt is népszerű nálunk ez a szakmai oktatás. Várjuk jelentkezésüket már a következő félévben is!