A gyakorlati képzések fellegvára - OKTÁV-tanműhelyek a város szívében

OKTÁV tanműhely maglódi
A gyakorlati képzések fellegvára - OKTÁV-tanműhelyek a város szívében
2022. november 29.

Tanműhely kötelező!

A szakképzés nagy változásai jelentősen átrendezték a piacot. Különösen nagy erőpróbát jelentenek a felnőttképzők számára, mert tevékenységüket úgy tudhatják biztosnak, ha az iskolai rendszerű szakmai képzéseknek is teret adnak. Márpedig ennek komoly követelményei vannak, s ezek között is a legfontosabb, hogy az adott szakmában az intézmény rendelkezzen saját gyakorlati helyszínnel, tanműhellyel.

Ez a rendelkezés a kisebb képzőket nagyon nehéz helyzetbe hozza, hiszen nincsenek meg azok a forrásaik, amelyekből a tanműhelyeket kialakíthatnák. Erre csak azok a cégek vállalkozhatnak, amelyek jelentős pozícióval rendelkeznek a hazai piacon.

Előrelátó tervezés – nyertes piaci pozíció

Az OKTÁV menedzsmentje már jóval a felnőttképzés átalakítása előtt meghozta azt a nagyon fontos döntést, hogy saját tanműhelycentrumot hozzon létre.

Önmagában már az is előnyt jelentett a versenytársakkal szemben, hogy a kurrens szakmákra jelentkezőknek nem kellett gyakorlati helyszínt keresniük, és a képzés teljes ideje alatt a gyakorlatokat egy állandó és jól felszerelt műhelyben végezhették. Cikkemben a budapesti helyszíneket járjuk be, és megnézzük, hogy milyen szakmáknak ad otthont a Tanműhelycentrum, valamint a Zuglóban található másik központunk.

Tanműhelycentrum Kőbányán

A Tanműhelycentrumot az OKTÁV 2016 őszén nyitotta meg a X. kerületben. A Maglódi út 6. szám alatti ipari területen valamikor még a Kőbányai Növényolajgyár – későbbi nevén a Növényolaj-ipari és Mosószergyártó Vállalat, Cereol Növényipari Rt. – tevékenykedett, gyakorlatilag szemben a sörgyárral.

Miután a vállalat megszűnt, értékesítették az ingatlanterületeket, és itt, a telep bejáratával majdnem szemben vásároltunk meg egy épületkomplexumot, amelyet tanműhelyeket befogadó csarnokká alakított át. A helyszínválasztást azért érezzük ideálisnak, mert – noha ipari környezetben található – kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik a terület.

A háromszintes komplexumban szakmák tucatjainak elsajátítására nyílik lehetőség. Itt elsősorban fizikai szakmunkák képzése folyik, és a műhelyeket igyekeztünk a legkorszerűbb követelményeknek megfelelően kialakítani, hiszen még az olyan ősi szakmák is, mint a kőműves, jelentős változáson mentek át az elmúlt évek, évtizedek során.

Most elkezdjük képzeletbeli sétánkat a Tanműhelycentrumban, és megállunk egy-egy munkaállomás mellett.

Vas, elektronika és tégla

A földszinten négy tanműhely épült meg. Viszonylag nagyobb területet kapott az épület- és szerkezetlakatos tanműhely, ahol 15-20 fős csoportok igyekeznek elsajátítani a szakma fogásait. Ehhez esztergagépek, CNC gyakorló gép és egyéb forgácsoló gépek állak rendelkezésre.

Tovább haladva elérjük az elektronikai műszerész tanműhelyt, ahol az elektroműszerészek mellett további gyengeáramú szakmák képzése folyik. A tanműhelyben minden egyes munkaasztalhoz tartoznak mérőműszerek és szerszámok, köztük az oly fontos forrasztópákával.

A folyosó végén található az autószerelők műhelye, amelyben a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel találkozhatnak a résztvevők, és több gyakorló autó áll rendelkezésre nemcsak a szerelők, de a karosszérialakatosok és a járműfényezők számára is.

A földszinten található még a kőművesek, a burkolók, a gipszkartonozók és a festők műhelye. A gyakorlati tevékenység itt, és a műhely melletti próbafalakon folyik, de a résztvevőkre most még egy sokkal nagyobb feladat is vár. A fejlesztés további lépéseként ugyanis az OKTÁV egy újabb épületet vett birtokba, amelynek felújítási munkálataihoz résztvevőink is hozzájárulnak. Nagy lehetőség ez a komolyabb szakmai feladatok elsajátítására.

A földszinten található még egy projektorral felszerelt tanterem, amelyet a szaktanárok az elméleti oktatáshoz szoktak igénybe venni.

Villamosság, gépészet, hegesztés – és egy labor

Az első emeleti szintet két oldalról is meg lehet közelíteni. Egy izgalmas csigalépcső vezet fel közvetlenül a villanyszerelők birodalmába, az erősáramú szaktanterembe. Ez egy nagyméretű, akár 50 főt is befogadni képes és igen gazdagon felszerelt terem, amelyben kapcsolótáblák, villanyszerelési eszközök és installációk sokasága várja a tanulni vágyókat.

A villanyszerelőkkel szemben található az épületgépészeti kabinet, ahol a fűtésszerelők, vízvezetékszerelők és klímások képzése folyik. Természetesen nemcsak a szerszámok és a munkapad áll rendelkezésre, de a képzés tartalma alatt biztosítjuk a megfelelő nyersanyagokat és azokat a gépeket is, amelyeken gyakorlatot lehet szerezni.

Erről a szintről érhető el a hegesztők műhelye, ahol a mind a négy eljárást oktatják a nagy tapasztalattal rendelkező szaktanáraink. Ezen a területen is biztosítunk minden anyagot és eszközt az eredményes képzéshez.

Találunk még egy izgalmas helyszínt, amely jellegében teljesen különbözik az eddig bejártaktól: ez pedig a laboratórium. Ebben a steril környezetben foglalkozunk a gyógyszertári és környezetvédelmi szakmák tanulóival. Ezen a szinten is találunk egy jól felszerelt tantermet.

Felhők magasában – a terveink szerint is

Az OKTÁV ennek a műhelyközpontnak minden négyzetméterét igyekszik kihasználni. Jó példa erre, hogy még a tetőtérben is oktatás folyik, mégpedig az ácsok és a tetőfedők ismerkedhetnek meg a szakma fogásaival.

A komplexumban öltözők és szekrények sora áll rendelkezésre, ahol a résztvevők felvehetik a munkaruhát, míg az utcai viseletet, valamint egyéb holmijukat biztonságosan tárolhatják.

A fő épülettel szemben álló tetőcserepes emeletes rezidenciát is szeretnénk mihamarabb birtokba venni, ahol elsősorban a szakmákhoz kapcsolódó elméleti képzéseknek kívánunk otthont adni. Erre egyre nagyobb szükség van, mivel több mint 40 szakmát oktatunk a tanműhelyi részlegben. Ez a beruházás az OKTÁV töretlen fejlődésének újabb bizonyítéka, s egyben a magas színvonalú képzés-oktatás záloga is.

Nőies” szakmák Zuglóban

Most pattanjunk kocsiba, és negyedórányit autózzunk a Zuglóban található telephelyünkre, ahol különböző létszámok befogadására képes, korszerűen felszerelt tantermek találhatók két emeleten.

A tantermek mellett tanműhelyeket is találunk, amelyeket elsősorban képzéseink női résztvevői vesznek igénybe. Itt található egy-egy, a kozmetikus technikusok és a fodrászok számára berendezett szalon. Egy emelettel feljebb pedig a divatszabók profi varrógépei zakatolnak szombatonként. Számítógépes termünkben zajlanak az informatikai képzéseink. Az első emeleten található egy konferenciák megtartásához is megfelelő nagy termünk.

A zuglói helyszínünkön képezzük a virágkötőket és a dekoratőröket, de itt kapott helyet a bőrdíszművesek tanműhelye is. Itt, a város szívében ugyanaz a metodika, mint Kőbányán. A képzéshez műhelyt, eszközöket és nyersanyagot biztosítunk. Na meg persze a kitűnő szaktanárokat, akik évek, akár évtizedek óta magas szaktudással és kiváló referenciával űzik hivatásukat.

A fentiek fényében nem véletlen, hogy az OKTÁV továbbra is őrzi piacvezető pozícióját a szakmai képzések területén, és aki hozzánk jelentkezik, az biztos lehet benne, hogy idővel a választott szakma avatottjává válik.

Tekintse meg a Maglódi úti Tanműhely centrumunkat bemutató rövid videót!