Az acél szobrászai - mit kell tudni az épület- és szerkezetlakatos szakmáról?

szerkezetlakatos
Az acél szobrászai - mit kell tudni az épület- és szerkezetlakatos szakmáról?

Egy keresett szakma nyomában

Az ipari fejlődést a gépek szimbolizálják, amiknek jellemző nyersanyaga valamilyen fém, elsősorban az acél. Ahogy ezek száma növekszik, úgy növekedik a fémmegmunkálással foglalkozó szakmák jelentősége is.

A piac számára kiemelten fontos a fémipari, és köztük is kiemelten az épület- és szerkezetlakatos végzettséggel rendelkező szakemberek biztosíthatósága. A szakma iránti fokozott keresletnövekedés biztos megélhetést és jövőképet jelent azok számára, akik elsajátítják ennek a kreatív tevékenységnek minden csínját-bínját. Azok, akik megszerzik az épület- és szerkezetlakatos szakmai oklevelet, egy olyan területre léphetnek, ahol jelentős a felvevőpiac.

A szakma rövid története 

A lakatosok eredetileg a szóban megbúvó tárggyal, a lakattal és egyéb zárszerkezetekkel foglalkoztak. Amolyan ügyes kezű fémmunkások voltak. A szakma a középkorban vált lassan szét a kovács mesterségtől. A lakatos a kis műhelyében számtalan fémmegmunkáló szerszámmal dolgozott, miközben egy kis kohó is állandóan üzemben volt. Alapvető szerszámai voltak a satu, a kalapács, a véső, az üllő, a reszelő. Ahogy az ipar fejlődött úgy fejlődtek, bővültek, specializálódtak a lakatosok szerszámai. A speciális szerszámok speciális műveletekhez kellettek, és ez vezetett el a szakma különböző ágainak kifejlődéséhez.

A lakatosok az általános fémmegmunkálási ismeretek mellett egy-egy részterület kiváló ismerőjévé váltak. Így született meg a műlakatos, a karosszérialakatos, az épületlakatos, a géplakatos stb. szakma. Jelenleg az épület- és szerkezetlakatos szakma adja a ráépülő szakmák alapját, amelyet iskola- rendszerű képzésben lehet elsajátítani.

Mit csinál az épület- és szerkezetlakatos? 

szerkezetlakatos

Az épület- és szerkezetlakatos szakembernek nagyon széleskörű a tevékenysége. Ami ezeket a munkafolyamatokat összeköti, az az általánosan használt nyersanyag: a vas és az acél, illetve egyéb fémek.

Ezek a szakemberek képesek valamilyen használati elemmé alakítani a nyers és durva anyagot, mivel ismerik az összes kézi és gépi daraboló és forgácsoló eljárást. Az egyes elemeket, idomokat a különböző kötési technológiákkal összetett szerkezetekké tudják alakítani. Mivel a fémelemek összekötésének alapvető mozzanata a hegesztés, ezért valamennyi modern és használatban lévő hegesztési eljárást ismerik és alkalmazzák.

A fémszerkezetek összeállítása nem történhet meg megfelelő műszaki tervek és rajzok nélkül, ezért a műszaki rajzoknak a tökéletes ismeretére is szüksége van az épület- és szerkezetlakatos szakembernek. Tisztában van a műszaki jelzésekkel, előírásokkal és szabványokkal. A műszaki rajznak megfelelően el tudja készíteni az összes célszerszámot és sablont annak érdekében, hogy a tervben szereplő szerkezetet minél precízebben és tömegével tudja gyártani. Tevékenységéhez ki kell választania a megfelelő gépeket, célszerszámokat, mérőeszközöket és védőfelszereléseket.

Mivel fémmel dolgozik, azok anyagismeretére is szüksége van. Tudnia kell, hogy az egyes fémek milyen tulajdonsággal rendelkeznek hideg és meleg kovácsolás alatt. A lemezmegmunkálás mellett szakirányú szereléseket is elvégez csakúgy, mint a zárak, biztonságtechnikai eszközök cseréjét, szerelését és ellenőrzését. Tevékenysége folyhat zárt, üzemszerű módon, de nyílt területen és nagy magasságban is. A földbe süllyesztett acéltartályok készítésén át a fém nyílászárók beszerelésén keresztül a tetőszerkezetek kiépítéséig nagyon sokrétű munkát végezhet. Nem véletlenül szerepel a főcímünkben az acélszobrász kitétel. A nagytudású épület- és szerkezetlakatos már-már művészi szinten bánik az acéllal.

Kinek ajánlható a szakma? 

Az épület- és szerkezetlakatos szakma azoknak ajánlott, akik kreatív módon szeretnek szerkezeteket megalkotni. Akik vonzódnak az olyan összetett tevékenységekhez, amelyek a műszaki tervektől a manuális munka fázisain keresztül a teljes kivitelezésig, de még annál is tovább, azok karbantartásáig tartanak. Akik számára vonzó, hogy a saját kezük által kel életre egy tárgy, egy komplex szerkezet, ami tökéletes, funkcionális és tartós.

Az ideális szakember az, akinek jó a problémamagoldó képessége, önállóan és csoportban egyaránt kiválóan tud dolgozni, precíz és pontos, valamint kreatív. Az önálló munkához szükség van a felelősségtudatra, ezért ez a tulajdonság is nagyon hasznos e szakma tekintetében.

Kompetencia elvárások a vállalatok részéről 

Az épület- és szerkezetlakatosok dolgozhatnak vállalatoknál és akár magánvállalkozóként is. A nagyvállalatoknál van azonban lehetőség a szakmai előre lépésre. Manapság az alapok elsajátítása csupán a kiindulópontot jelenti. A cégek előnyben részesítik a nagy munkatapasztalatot és a modern technológiák ismeretét. Ma már elvárás az olyan modern elektromos szerszámok ismerete, mint az NC/CNC berendezés, és különösen nagy előnyt jelent a CNC programozói tudás.

A szakmába újonnan belépőknél azt az alapszintű tudást követelik meg, amelyre folyamatosan lehet új és új tudásokat építeni, mígnem az adott szakember kiváló és naprakész ismeretekkel rendelkezik majd. A munkaadók figyelemmel kísérik, hogy a dolgozójuknak milyen új feladatokat adhat a meghibásodott munkagépek javításától a műszaki tanácsadásig. Nagy előnyt jelent az alapfokú szakmai idegennyelv tudás, a műszaki rajz tökéletes értelmezése, a precizitás, de még a jó fizikai kondíció is.

A nagyvállalatoknál a kiváló szakemberek idővel csoport- és művezetői pozícióba kerülhetnek, ami már irányítói szerepeket követel meg. A pozícióval együtt növekszik az ilyen szakemberek anyagi megbecsültsége is.

Épület- és szerkezetlakatos képzés az OKTÁV-nál 

szerkezetlakatos

Az OKTÁV már hosszú évek óta szervezi a lakatos képzéseket, így az iskolai rendszerű épület- és szerkezetlakatos szakmáét is. Erre a szakmára is felnőttek jelentkezését várjuk. A jelentkezés feltétele az egészségügyi alkalmasság mellett az elvégzett 8. osztály.

A szakmai képzést úgy szervezzük, hogy azt munka mellett is el lehessen végezni. Ennek megfelelően mind az elméleti, mind a gyakorlati órák a hétvége során, elsősorban szombaton kerülnek megtartásra. Az OKTÁV-ot azért választják sokan, mert a lehető leggyorsabban, intenzív tanulás mellett két félév alatt lehet eljutni a szakmai vizsgáig. A választás a jelentkezők számára azért sem okoz nehézséget, mert az OKTÁV olyan szolgáltatásokkal rendelkezik, amelyek ezen a területen is piacvezetővé teszik. Elegendő csak rámutatni arra, hogy önálló, kifejezetten erre a szakmára berendezett korszerű műhellyel rendelkeztünk a X. kerületben, a Maglódi úti tanműhelycentrumunkban, ahol profi és nagy tapasztalatokkal rendelkező tanárok és szakmai oktatók juttatják el a szakmai tudáshoz a résztvevőket.

A jelentkezők számára fontos döntési tényező lehet még, hogy erre az alapszakmára számos részszakma épül. Ilyen például a hegesztő, amelyet ugyancsak szervezünk felnőttképzés keretében. Nagyon sok, nálunk végzett épület- és szerkezetlakatos lép tovább, egészen a gépésztechnikus képzésünkig. Fontos kiemelni, hogy az OKTÁV-nál szakmai vizsgát tett résztvevőinknek egy új szakma esetében jelentős díjkedvezményt tudunk biztosítani. A résztvevőink pedig különösen kedvelik az OKTÁV-nál már jól bevált kamatmentes részletfizetési módozatot, amely minden képzésünknél elérhető. Várjuk jelentkezésüket!