Népszerű szakmák - a magasépítő technikus

Magasépítő technikus képzés
Népszerű szakmák - a magasépítő technikus
2023. július 12.

Miről vallanak az épületek?

A városban lakók munkába gyakran találkozhatnak építkezéssel. Akinek az útja rendszeresen arrafelé vezet, aligha tudja levenni a szemét az épülő házról. Amikor az alapozáson túl jut az építőcsapat, nagyon látványosan kezd növekedni egy épület. Rendszerint egy nagy tábla hirdeti, hogy mi készül azon a területen, de nem biztos, hogy egy elrobogó autóból, buszból, villamosból azt el tudjuk olvasni. Izgalmas dolog megtippelni, hogy mi lesz majd az épület rendeltetése.

Ahogy épül a ház, úgy alakul annak az arculata is, s lassan felsejlik a tervező alapgondolata és az épület funkciója. Érdekes megfigyelni, hogy az új épület miként változtatja meg a környéket, hogyan idomul a többi épülethez, hordoz-e magában valami újat, meglepőt. A városok a házak összességéből állnak, és az épületek nemcsak azokról vallanak, akik bennük és közöttük élnek, de azokról is, akik megépítették „őket”.

Remek lehetőségek az építőiparban

Az épületekben az a nagyszerű, hogy látványosak és hosszú életűek. Gondoljunk csak a budapesti bérházakra, amelyeket akár 100-150 évvel ezelőtt terveztek és kiviteleztek. Itt élünk közöttük és a falaik ma is őrzik azok szellemét, akik által megépültek.

A házak és egyéb középületek megépítése nagyon összetett és bonyolult projekt. Rengeteg és sokféle szakember összehangolt munkáját kívánja meg. A modern technológia ugyan biztosítja, hogy korunk házai gyorsabban épüljenek fel, de az építkezés továbbra is grandiózus vállalkozás, amely nagyon munkaerőigényes.

Nem dönt rosszul az, aki az építőiparban akar elhelyezkedni, mert könnyű a területen elhelyezkedni - különösen annak, aki magasabb szakvégzettséggel rendelkezik. Köztudott, hogy a szakmák technológusai előkelő helyen állnak a saját területükön. Ugyanez vonatkozik az építőiparral kapcsolatos szakmákra is, amelyek közül kiemelten keresettek a magasépítő technikusok.

Az OKTÁV már hosszú évek óta képzi a szakembereket ezen a területen, korábban OKJ-s rendszerben, napjainkban pedig felnőtt, esti oktatás keretében. Komoly tapasztalatokkal rendelkezünk a különböző szakmák piaci igényeiről, így biztosan állíthatjuk, hogy a magasépítő technikus a népszerű szakmák közé sorolható.

Milyen képességeket kíván meg a szakma?

A technikus végzettség megszerzéséhez megfelelő alappal kell rendelkezni. Az érettségi bizonyítvány alapvető bemeneti feltétel, de minden egyes szakmának vannak specifikus elvárásai.

A magasépítő technikus szakmát azoknak lehet jó szívvel ajánlani, akik alapvetően műszaki beállítottságúak, ugyanakkor szívesen és hatékonyan tudnak csapatban dolgozni, jó a kommunikációs képességük. Szükséges adottságnak mondható még a megfelelő térlátás, az informatikai ismeretek iránti érdeklődés, a logikus gondolkodás, valamint a precizitás. A felsoroltakból kitűnik, hogy komplex képességekre van szükség, cserébe viszont egy nagyon összetett és változatos szakma csínját-bínját tanulhatja meg az, akinek az adottságai mellé szorgalom is párosul.

Mit csinál a magasépítő technikus?

Aki építkezéseken már szerzett kellő tapasztalatot, annak nem kell bemutatni ezt a szakmát, de a beiratkozók között akadnak olyanok, akik nem igazán tudják, hogy pontosan mire jogosítja majd fel őket a szakmai bizonyítvány.

A magasépítő technikus valójában egy összekötő szakember a mérnök és az építőmunkások között. Egyfajta üzemvezető, aki az építőiparban lévő összes szakmára rálát, és ennek a tudásnak a birtokában tudja irányítani az egyes brigádokat. Összehangolja az építkezés fázisait, ha kell, maga is besegít, de elsősorban a tervek és dokumentációk alapján irányít. Kicsit olyan, mint egy zenekar karmestere. A tapasztalt magasépítő technikusok végül műszaki vezetői is lehetnek egy-egy építkezésnek.

A szakma rendkívül széles tevékenységi területet ölel fel. Amikor az interneten megkeressük, hogy mit is csinál egy magasépítő technikus, akkor meglepődhetünk, hogy milyen szerteágazó a feladata. Munkája két területre bontható: a tervezési és kivitelezési feladatokra. A tervezési feladatok esetében áttekinti az építész terveit, azokat CAD-programokkal szerkeszti, meghatározza a szükséges anyagok mennyiségét, felméri a beruházás költségeit, szervezi az alvállalkozók munkáját, és minőségellenőrzést végez. A kivitelezési feladatok során ellátja a művezetői teendőket, elvégzi a napi adminisztrációs munkát, ellátja az épületüzemeltetést és fenntartást. Ellenőrzi az építőanyaggyártás technológiai folyamatait, betartatja a munkavédelmi előírásokat.

Szakmai távlatok

A fentiekből levonható a következtetés, hogy a technikus olyan magas szakmai képzettséggel bír, amely kellő munkatapasztalattal lehetőséget ad akár a mérnöki diploma megszerzésére is. A jó szakember sokkal nagyobb esélyekkel várhatja a felvételi vizsgát.

A magasépítő technikus végzettség olyan alapszakma, amelyre ráépíthetünk további szakmai ismereteket. A kiegészítő képzések kiterjedhetnek a mélyépítés, a környezetvédelem, a településgazdálkodás, a közlekedés és vízépítés, a műemlékfenntartás szakterületeire. Átképzéssel olyan feladatkörök is elsajátíthatók, mint az építésigazgatás, a településüzemeltetés, az építésügyi kutatás, a fejlesztés, a minőségvédelem, az építőanyag-gyártás és -forgalmazás, az ingatlanbiztosítás és -forgalmazás, valamint a tűzvédelem.

A magasépítő technikus szakma egyszerre alap- és elosztó szakma. Olyan, mint egy szuper konnektor, amelyhez további szakmai ismeretek kapcsolhatóak. Azt pedig nem kell hangsúlyozni, hogy mekkora versenyelőnyt jelent a piacon a komplex tudás. Különösen nagy tér nyílik annak, aki a szakma mellett a német vagy angol nyelvet is megfelelőn elsajátítja, mert Európa szerte keresik a biztos tudással rendelkező magasépítő szakembereket. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a magasépítő technikus szakmának csaknem beláthatatlan távlatai vannak, ráadásul szépen meg is fizetik.

Ezekhez a távlatokhoz nyújtanak magas szakmai támogatást az OKTÁV kiváló és nagy tapasztalatokkal rendelkező tanárai, amelyhez a hosszú évek során kifejlesztett és eredményes felnőttképzési metodika társul. Nem véletlen tehát, hogy igazi sikerszakma lett a magasépítő technikus, amelyre szeretettel várjuk a jelentkezőket!