Vállalkozási mérlegképes könyvelő - nagy változások előtt a szakma képzése

Mérlegképes könyvelő
Vállalkozási mérlegképes könyvelő - nagy változások előtt a szakma képzése

Változások kereszttüzében

Jelentős változások történtek az elmúlt években a felnőttkori szakmatanulás rendszerében. A felnőttek által 30 éven biztonságot adó, államilag elismert, úgynevezett OKJ-s képzések megszűntek, helyüket egy sokkal nehezebben áttekinthető rendszer vette át. Az alapszakmákat már csak iskolai oktatás formájában lehet megtanulni, 2 éves képzések keretében. 

Bizonyos szakmák esetében együtt örültünk az érdeklődőkkel, hogy a már megszokott keretek között folytathatjuk a tevékenységünket, azaz nem kell iskolai rendszerbe szervezni a képzést. Ezek között van a nagy népszerűségnek örvendő vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is, amelyet az új rendszerben előképzettség nélkül, érettségit követően lehet elsajátítani. A szakma összetettségét és komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a teljes kurzus 18 hónapig tart. Cserébe azonban olyan bizonyítvány szerezhető, amely a munkaerő piacon nagyon keresett. Nyártól azonban jelentős változás várható ennek a kurrens szakképesítésnek a megszerzésében. 

Milyen változásokat hoz egy kormányrendelet?  

A december végén megjelent 607/2023. (XII. 22.) számú Kormányrendelet a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői képzést 2024. július elsejétől megváltoztatja. 

Mérlegépes könyvelő

A rendelet szerint ezek képzések hatósági képzésekké válnak, ami jelentős, lényegi változásokat takar. A tanulni vágyó felnőttek számára a legfontosabb változás, hogy ezt a hatósági képzést csak ún. hatósági képzők nyújthatják. Egyelőre még nem tudni, hogy a képzést felügyelő minisztérium hány ilyen képzőnek ad engedélyt és ezek területileg hol fognak majd elhelyezkedni. A korábbi tapasztalatok alapján várhatóak majd térségi fehér foltok, ahol nem, vagy csak jelentős utazással lesznek azok elérhetőek ezek a kurzusok. 

Jelentős változást okoz a rendelet azon kitétele is, amely szerint a kontakt órák minimumszáma 510-ről 690-re fog emelkedni. Az óraszám növekedése várhatóan képzési díj emelkedést hoz majd magával. A rendelet életbelépése a képzéssel foglalkozó képzők, így az OKTÁV becslése szerint is nagyjából 40-50 százalékos képzési díj növekedést és sokkal nagyobb időráfordítást eredményez majd. 

A hatósági képzők mellett a vizsgákat is csak ún. hatósági vizsgaközpontokban lehet majd teljesíteni, ezek a hatósági vizsgaközpontok a minisztérium engedélye alapján kapnak felhatalmazást a vizsgák szervezésére, kötött időpontokban. 
 

Ne késlekedjünk a jelentkezéssel! 

Jó hírrel is tudunk szolgálni azoknak, akik már foglalkoznak a gondolattal, hogy elkezdjék a képzést. A jogszabály változtatás előtt megkezdett képzéseket még a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint lehet elvégezni még akkor is, ha közben a kormányrendelet érvénybe lépett. A szakma iránt érdeklődőknek ugyanazt tudjuk mondani, mint amikor kiderült az OKJ átszervezése: semmiképpen se késlekedjen a döntéssel. Jelentkezzen minél előbb! 

Az OKTÁV évtizedek óta szervezi nagy sikerrel és jó eredményekkel a pénzügyi képzéseket, így a vállalkozási mérlegképes könyvelőt is. Sikereinknek több oka van. Elsősorban a remek és profi tanárainkat emelhetjük ki, akik hosszú évek óta juttatják szakmai, szakképesítő bizonyítványhoz a résztvevőket. Fontos szempontnak tartjuk, hogy ez a nagyon komoly szakma is elvégezhető legyen munka mellett, ezért az órákat hétvégére szervezzük miközben felhasználjuk az informatika valamennyi vívmányát a tudás átadásában és a tanárokkal, valamint a tanulócsoport tagjaival történő kapcsolattartásban. Az OKTÁV minden képzését el lehet végezni kamatmentes részletfizetéssel. Egy másfél éves stúdium esetében ez bizony nagy kedvezménynek tekinthető a jelenlegi inflációs környezetben. Míg minden szolgáltatás ára folyamatosan növekszik, addig az OKTÁV-hoz beiratkozóknak nem kell számolniuk ilyen kellemetlen meglepetéssel. 

Aki „felmegy” a honlapunkra, és megkeresi a Képzéseink menüpont alatt a Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakmát, észrevehet egy másik kedvezményt is, amely már évtizedek óta jól bevált gyakorlatunk. Azok, akik a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzést az OKTÁV-nál végezték, nem kevesebb, mint 50 százalékos kedvezményt kapnak a részvételi díjból. Ez és a kamatmentes részletfizetés olyan különleges pénzügyi csomagot jelent, amelyet egyetlen másik képző sem képes felmutatni. 

Mit csinál a vállalkozási mérlegképes könyvelő?

Valószínűleg nem kell senkinek sem bizonygatni, hogy egy vállalkozásnál milyen fontos a könyvelő szerepe. Inkább az merülhet fel kérdésként, hogy mennyiben más egy mérlegképes könyvelő a könyvelőhöz képest? A mérlegképes könyvelő egy továbbképzett, magasabb tudással rendelkező szakember, akinek jelentős szerepe van a vállalat pénzügyi terveire és folyamataira. Feladata sokkal összetettebb, és komolyabb együttműködést kíván meg a vállalat irányítóival.

Mérlegépes könyvelő

Lássuk, hogy milyen feladatokra lesz képes az, aki megszerzi ezt a képesítést. Nagyon fontos leszögezni, hogy a mindenkori számviteli törvény és a kapcsolódó rendelkezések alapján tevékenykedik. Ezért a mérlegképes könyvelőknek mindig naprakésznek kell lenniük, követniük kell a jogszabályi változásokat. 

A vállalkozási mérlegképes könyvelő irányítja a könyvviteli szolgáltatásba tartozó feladatokat, és elkészíti a számviteli beszámolót. Az ő feladata annak a számviteli rendszernek a kidolgozása, mely mentén a gazdálkodás adminisztrációja folyik, azaz az ő hatáskörébe tartozik az információs rendszer kialakítása. A belső pénzügyi szabályrendszert is ő dolgozza ki, amely kiterjed a bevétel-kiadás tételeinek bizonylatokkal való alátámasztására. Mivel ő koordinálja a pénzügyi folyamatokat, ezért szükség esetén tanácsadó szerepet is betölt, amikor a vállalkozás vezetőjével tanácskozik. 

A vállalkozási mérlegképes könyvelő elláthat számviteli ügyintéző feladatokat. Ide tartozik a számviteltől, a pénzügyi analízisen át a készletnyilvántartásig számos feladat. Pénzügyi tevékenységébe a pénzügyi ügyintéző, a bérszámfejtő, a pénztáros, a számlaellenőr, az adatrögzítő, a bérelszámoló, a bérügyintéző, és a kontroller tevékenység is beletartozik. Már a felsorolásból is kitűnik, hogy jelenléte és tevékenysége egy vállalat életében döntő jelentőségű. 

Felkészültünk!

A magas szintű pénzügyi képzéseknél bekövetkező változások miatt várhatóan jelentősen meg fog növekedni a beiratkozni vágyók száma. Az OKTÁV felkészült arra, hogy egyszerre több csoport is meg tudja kezdeni a tanulmányait. Ennek érdekében növelte a képzéshez tartozó tárgyi és személyi feltételeket. Összefoglalva tehát a fentieket, mindenkit arra bíztatunk, hogy ne késlekedjen, ne gondolkozzon túl sokáig, hanem jelentkezzen minél előbb erre a kurrens képzésre, hogy a megszokott keretek és nyugodt körülmények között tudja megszerezni a szakmai bizonyítványt, amely biztos és anyagilag is kedvező jövőt ígér.