Karácsonyi gondolatok

Karácsonyfa
Karácsonyi gondolatok

Ünnepek ünnepe

Év végén, amikor már a közeledik a karácsony, felmerülhet bennünk, hogy mitől olyan fontos ez az ünnep? Mert az nem kérdés, hogy minden közös ünnepünk közül ez talán a legfontosabb. Nincs olyan család a keresztény világban, amelyik ezt ne ünnepelné meg.

Egyik különlegessége tehát az, hogy ilyenkor emberek százmilliói, ha nem milliárdjai ünneplik egyszerre a Megváltó világra jöttét. Ugyanakkor – noha hatalmas embertömegről van szó – a karácsony egy nagyon bensőséges és meghitt ünnep is, mert minden család a maga körében és intimitásában gyűlik össze a szeretet jegyében.

Különleges, hiszen mindenki egy kicsit máshova teszi a hangsúlyát ennek az ünnepnek. Van, aki egész évben ilyenkor tud csak találkozni a szeretteivel, másoknál a karácsonyi asztal jelenti az ünnep fő pillanatát. Vannak olyanok is, akik ebben az időszakban tudnak végre egy kicsit megpihenni, és végiggondolni az év eseményeit, változásait. Ekkor van arra is idő, hogy legalább a közeli jövőt megtervezzük. A karácsony nem véletlenül az ünneKívánunk az egész OKTÁV nevében minden kedves tanulónknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!pek ünnepe…

Karácsonyi hangulatban

Az OKTÁV-nál idén is megtartottuk a hagyományos karácsonyi összejövetelt, amelynek mindig nagyon különös és kellemes hangulata van, tele megható és vidám pillanatokkal. Ilyenkor sokat beszélgetünk róla, hogy ki hogyan tölti el a karácsonyt, és ezeknek a beszélgetéseknek – amellett, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kollégákat – egyéb hasznuk is van. A munkatársak recepteket váltanak, tippeket cserélnek egymással, hogy milyen ajándékoknak tudnának örülni a családtagok és barátok.

Sokat gondolunk a hozzánk járó tanulókra, hiszen a képzés és oktatás ideje alatt szakmai és emberi kapcsolatok alakulnak ki a beiratkozók és a tanárok, valamint a szervezők között. Vajon nekik, akik az OKTÁV keretében sajátítanak el egy új szakmát, milyen karácsonyuk lesz, mire készülnek, mik a terveik, az álmaik?

Két ünnep közt – a hosszabb szabadidő öröme

A karácsony szervesen kapcsolódik egy másik ünnepünkhöz, a szilveszterhez, amikor elbúcsúzunk az óévtől és nagy reményekkel köszöntjük az újat. Úgy szoktuk mondani: a két ünnep között. A két ünnep közötti napokat az emberek, ahol csak megtehetik, szabadságon töltik. Ilyenkor összejöhet legalább két hét pihenő, amelyre a nagy hajtás után bizony szükség lehet.

Ezt a két hetet ezerféleképpen lehet eltölteni. Van, aki ilyenkor csak a pihenésnek él, és napszámra ki sem mozdul a szobából. Bekuckózik, és egy csésze forró tea mellett végig nézi az elmaradt filmsorozatokat. Mások belevágnak egy nagy utazásba, meglátogatják a távoli rokonokat, vagy egy idegen ország hangulatában merülnek el. Vannak aztán olyanok is, akik azt a szabad 10-15 napot szeretnék valami hasznossal eltölteni.

A szabadidő egy lehetségesen hasznos eltöltése

Az a gyanúm, hogy az OKTÁV-hoz járók közül nagyon sokakat még a pihenés közben is foglalkoztatják a tanulmányaikkal kapcsolatos gondolatok. Meglehet, ez csak egy futó pillanat lesz két bejgli elmajszolása közben, és az illető arra jut, hogy amíg nem kell a következő órára bemenni, addig teljesen távol tartja magától a tanulásnak még a gondolatát is. Nincs ebben semmi különös, és nem is baj ez, ha korábban az órákat rendszeresen és felkészülten látogatta. Az elmének és a léleknek is szüksége van a kikapcsolódásra. Tökéletes az a kéthetes szünidő.

 

Tökéletes ez a két hét ugyanakkor arra is, hogy az elmaradásunkat bepótoljuk. Érdemes ilyenkor a jegyzeteket kicsit átfutni, belelapozni, urambocsá’ beletemetkezni a tankönyvbe. Ilyenkor elegendő egy-két intenzív óra arra, hogy a tudásunkat elmélyítsük. Talán kicsit jobban rászorulnak a tanulásra azok, akiknek a szakmai vizsgája már a küszöbön áll, és valamikor az év elején ezt a kihívást teljesíteni kell. Jóval nagyobb lehetőséget kapnak a tökéletes felkészülésre, mint azok, akik az év más időszakában érkeznek el tanulmányaik végéhez, hiszen megadatik két csaknem teljes hét, amikor „betárazhatják” a szükséges tudást a szóbeli és írásbeli vizsgára.

 

Persze a döntést ki-ki maga hozza meg, és mivel az OKTÁV képzésein résztvevők felnőtt emberek, a fentieket fogadják csupán úgy, mint egy jó szándékú ajánlást. A fontos mégiscsak az, hogy a karácsony ünnepe valóban szép és áldott legyen.

 

Kívánunk az egész OKTÁV nevében minden kedves tanulónknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

Karácsonyi üdvözlet