Épp testben épp lélek - fitness-wellness instruktor képzés az OKTÁV-nál

Fitness Instruktor
Épp testben épp lélek - fitness-wellness instruktor képzés az OKTÁV-nál

A szakma presztízse

Fitness Instruktor

Valamikor a rendszerváltás előtt, a nyolcvanas években kezdtek megnyílni az első mozgásstúdiók, elsősorban a fővárosban. A rendszerváltást követően ez a piac valósággal berobbant, és egyre-másra nyíltak a különböző fitness és aerobik termek. Az uszodákban is kialakítottak speciális szolgáltatásokat, így jelentek meg az aqua fitness oktatók, míg a szállodákban vagy a luxushajókon már el lehetett érni olyan wellness szolgáltatásokat, amelyekhez megfelelő asszisztens segítségét is igénybe lehetett venni.

 

Az igény növekedése jelentős számú szakembert kívánt, de a korai időkben még nem volt erre vonatkozóan profi módon kidolgozott tanterv. Ez a szakma felhígulásával járt, ami az ügyfelekre nézve egészségügyi kockázatot jelentett. Ennek elkerülésére szerveződött meg az a szakmai bázis, amely mentén többek között a fitness-wellness instruktorok végezhetik munkájukat. A szakma olyan széles ismeretekre épül, amit a laikusok nem is feltételeznének, ezért nem véletlen az sem, hogy a bemeneti feltétel érettségi elvégzéséhez kötött. A fitness-wellness instruktor képzés belépett a magasan jegyzett szakmák sorába.

Milyen értéke van a bizonyítványnak?

Amikor azt a megállapítást tesszük, hogy az OKTÁV-nál végzett instruktorok egy magasan jegyzett szakmát vehetnek birtokba, az messze nem egy marketing fogás, hiszen a bizonyítvány egyenlő egy technikumi végzettséggel, amelyhez Europass bizonyítványt is lehet igényelni. Ennek birtokában a nyelvtudással rendelkezők az EU valamennyi országában elhelyezkedhetnek. Nem véletlen tehát a szakma nagy népszerűsége.

Remek lehetőséget biztosít az OKTÁV a jelentkezőknek azáltal, gyakorlati oktató által felügyelt gyakorlati oktatás zajlik. Profi, szakavatott, tapasztalt tanáraink révén a lehető legdinamikusabban végezhető el a képzés, ugyanakkor törekszünk arra, hogy mindez munka mellett megvalósítható legyen. Ennek megfelelőn a képzéseinket a péntek délutántól vasárnapig terjedő idősávban szervezzük meg. Azoknak, akik szeretnének önálló vállalkozást nyitni ezen a területen, kifejezetten ezt a képzést javasoljuk. A bizonyítvány birtokában ugyanis nem lesz szakmai és jogi akadálya a fitness szalon megnyitásának. Mindezek alapján bátran kijelenthető, hogy a megszerzett bizonyítványnak komoly értéke van a piacon.

Kinek ajánlható a képzés?

Aki erre a szakmára szeretne jelentkezni, annak nagyon kell szeretnie a sportot, azaz életvitelszerűen kell sportolnia. Előnyt jelent, ha korábban vagy még most is valamilyen sportágban igazolt sportoló. Ugyanakkor önmagában az, hogy valaki rendszeresen sportol, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy kiváló lesz, mint fitness-wellness instruktor. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy az instruktor emberekkel foglalkozik, s ezért sok olyan készségre és megszerezhető tudásra is szüksége van, ami a perszonális kapcsolatoknál előnyös.

A kommunikációs készség és az emberismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből jó instruktor váljék. A személyes megjelenés sem mellékes. Mivel ügyfelekkel dolgozik az instruktor, nem lehet ápolatlan, elhanyagolt. Nagyon szerencsés adottság, ha a szakmát megszerezni kívánónak jó a ritmusérzéke, hiszen ekkor válhat belőle remek aerobik tréner. Ma már olyan speciális mozgásformák iránt is nagy az érdeklődés, mint a zumba, ahol az aerobikhoz hasonlóan zenére alapuló mozgásformákat lehet megtanítani.

Nagy előnyt jelent ebben a szakmában a marketing ismerete, különösen az online marketing. Annak, aki vállalkozást akar nyitni és hosszú távon gondolkodik, bizony nagyon sokat kell tennie azért, hogy egyre több ügyfele legyen. Ez manapság már nem megy online jelenlét és profi internetes marketing stratégia nélkül. A szorgalom és az érdeklődés minden szakmánál a siker alapját jelenti. A fitness-wellness instruktornak sem elegendő elvégeznie az egyéves tanfolyamot. Nem lehet, nem is szabad elégedetten hátradőlni, mert ezen a területen nagyon sok változás történik akár egy év alatt is. Aki lemarad a trendekről, az egészen biztosan lemarad a vállalkozásában. Az OKTÁV-nál számos továbbképzésen vehet részt az ismeretek naprakészen tartása érdekében, így a különböző sportos képzések esetében is.

Milyen ismeretek várnak a résztvevőkre?

Az OKTÁV-nál persze nemcsak a marketinget fogják a résztvevők megtanulni, de még csak nem is a különböző gyakorlatsorokat. Ennél ugyanis sokkal összetettebb tudásra van szükség kezdve onnan, hogy valaki belép a fitness terembe. Gyakorlatilag már a küszöbön kezdődik az instruktor munkája. Nem lehetetlen, hogy a recepciós feladatát is ő végzi el, ő mutatja be a stúdiót, hívja fel a figyelmet a viselkedési normákra, illetve arra, hogy milyen lehetőségek várják az ügyfelet technikai felszereltségben és szolgáltatásban.

Fitness Instruktor

Innen folytatódnak már a magasabb szintű szakmai tevékenységek. Az anatómia a képzés alapját jelenti, hiszen aki nem ismeri az emberi test felépítését, az izom és a vázrendszert, annak működését, nem tudja a testet építeni. Az instruktornak fel kell tudni mérnie a kliens testalkati és fittségi állapotát, amely alapján összeállítható egy reális edzési terv. A kidolgozott edzésprogramot felügyelni kell. Különösen komoly figyelmet igényelnek a tapasztalatlan ügyfelek, akiknek meg kell mutatni az eszközök használatát, de még azok helyes kezelését is a balesetveszély elkerülése érdekében. Az edzés alatt figyelni kell az ügyfél munkáját, ahol kell, segíteni neki a helyes testtartásban, a technikai hibák elkerülésében. Mindamellett a jó instruktor képes motiválni az ügyfelet, hiszen a cél az, hogy rendszeressé váljon számára a testmozgás. A fitness-wellness instruktor figyeli az ügyfelek fejlődését és rendszeresen elemzi az eredményeiket. A jól érzékelhető fejlődés a legjobb doppingszer, és fokozza az ügyfél elköteleződését a sportolás és az adott fitness stúdió iránt. Az OKTÁV-nál elsősegély nyújtást is tanulnak a résztvevők, hiszen előfordulhat még a legnagyobb figyelem mellett is kisebb-nagyobb sérülés.

A vizsgázó tehát egy nagyon komplex tudásról fog tanúbizonyságot szerezni. A bizonyítvány megszerzéséhez az elsősegélynyújtás mellett ismernie kell az edzéselméletet, a gimnasztikai gyakorlatsorokat, a fitnesstermi kondicionálást. Az instruktornak tisztában kell lennie az anatómiával, a sportadaptációval, valamint az életkorhoz kapcsolódó terheléstani sajátoságokkal is.

Foglalkozási területek

Végezetül foglaljuk össze, hogy hol és milyen területeken tevékenykedhet a fitness-wellness instruktor. A fitness és wellnes termek mellett a szabadidőközpontok edzőtermeiben, szállodákban vagy nagy tengerjáró hajókon találkozhatunk velük, és az újdonsült instruktorok is nagyjából ilyen közegben fognak majd dolgozni.

A bizonyítvány nagyon széles spektrumot biztosít az instruktoroknak. Lehet belőlük aerobik oktató, aqua tréner, aquafitness oktató, fitness-wellness asszisztens, kondicionáló edző, sportanimátor, vízi aerobik oktató, de ezeken kívül még számos speciális területen helyezkedhetnek el az instruktorok. A szakmával nagyon széles az elhelyezkedési lehetőség: tarthat szabadidő sportolóknak egyéni fitness termi órákat, funkcionális edzéseket, csoportos-zenei alapú edzéseket, vízi foglalkozásokat és a recepciós feladatokon kívül megismeri a wellness szolgáltatásokat, ezekről tud tájékoztatást is nyújtani.

Látható, hogy milyen nagy a mozgástere a fitness-wellness instruktoroknak, akiket jellemzően számlásan foglalkoztatnak. Ennél fogva ki-ki saját magának szervezheti meg a heti munkaidejét, ami megint csak csábító lehetőség a rugalmas munkavégzés miatt. Aki érez magában elég lendületet, az ne habozzon tovább, hanem jelentkezzen minél előbb az OKTÁV fitness-wellness instruktor képzésére!