Ahol a fogtündéreket képzik - klinikai fogászati higiénikus tanfolyam az OKTÁV-nál

Klinikai fogászati higiénikus 1
Ahol a fogtündéreket képzik - klinikai fogászati higiénikus tanfolyam az OKTÁV-nál

Egészséges fogaink őrei

Félelmeink olykor egy kellemetlen tapasztalatból, olykor másoktól ellesett reakciókból keletkeznek. Vannak, akik a fogorvostól „félnek”, ami azt eredményezi, hogy csak akkor találkoznak vele, amikor már nagy a baj. A fogfájás nem éppen üdítő élmény, és sokkal bölcsebb megelőzni, mint félni azoktól, akik segíthetnek azt megakadályozni. 
Régen valóban kellemetlen volt a fogfúrás, ám a technika olyan gyorsan fejlődött ezen a téren, hogy legfeljebb a fúró hangja lehet kissé sok. A fogorvosi technológia fejlődésének ellenére valószínűleg mindannyian arról álmodunk, hogy a radikális beavatkozásokat elkerülhetjük. Ebben lehet segítségünkre a dentálhigiénikus, vagy ahogy a legfrissebb Szakmajegyzékben szerepel, a klinikai fogászati higiénikus. Az ő munkája nemcsak azt teszi lehetővé, hogy sokáig egészségesek maradjanak a fogaink, de megszabadíthat minket a korábbi félelmeinktől is. Ők azok a fogtündérek, akik a valóságban is a segítségünkre lehetnek.  

Mivel foglalkozik a klinikai fogászati higiénikus?

klinikai fogászati higiénikus 2

A fogászatok nemcsak technológiailag fejlődtek, hanem szervezettségükben is. Ma már nem csak egy fogorvosból és annak székéből áll egy klinikai rendelő. A fogászat ugyanúgy csapatmunkára épül, mint a többi gyógyászati ág. A fogorvos mellett asszisztens tevékenykedik, de jelentősen támogatja a munkáját a klinikai fogászati higiénikus is, akinek elsődleges feladata a tanácsadás. Ő az a szakember, aki, ha kell, folyamatos kapcsolatot tart fenn a páciensekkel, szervezi a kontroll-vizsgálatokat. Fontos szerepe van a nagyon érzékeny orvos-páciens kapcsolat támogatásában. Ő az, aki a rendelések alkalmával ismerteti a páciensekkel a helyes fogápolási technikákat és a fogápolási eszközök jellemzőit. A piacon ma már számtalan szájápolási eszköz megtalálható, naponta értesülhetünk ezekről a reklámokban. A hirdetések persze nem adnak reális képet arról, hogy milyen eszköz vagy szer érdemes a figyelmünkre, azokat hogyan és mikor célszerű használni. Nem minden fogkefének egyforma a hatékonysága és az élettartama, és ugyanez vonatkozik a fogkrémekre, a fogselymekre és az egyéb speciális fogköztisztító eszközökre. A fogászati higiénikus mindezekről szakszerű ismeretekkel rendelkezik, és képes a megfelelő tanácsot adni ezek használatával kapcsolatban. A dentálhigiénikusok zöme azokból a fogászati asszisztensekből lesznek, akik a fogorvos mellett már néhány szakmai évet eltöltöttek, így a tanulmányaikat követően egyszerűbb beavatkozásokat is elvégezhetnek. A fogorvos felügyelete mellett végezhetnek barázdazárást, fogfehérítést, fogkőleszedést, fogékszer felhelyezést és eltávolítást, lenyomatvételezést. Önállóan végezhetnek szájüregi rákszűrést, fluoridálást, ajakherpesz és afta kezelést, de készíthetnek ideiglenes koronát vagy hidat is. 

A szakma bemeneti és egyéb feltételei

klinikai fogászati higiénikus 3

A klinikai fogászati higiénikus képzésre azok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek érettségivel, és megfeleltek a kötelező munkaorvosi vizsgálatok során. Ezek azonban csak az alapok, mert szükséges a megfelelő szakmai előképzettség is. Az OKTÁV honlapján a szakma ismertetésénél mindezeket felsoroljuk ugyan, de most ebben a blogban is fussuk át gyorsan, hogy milyen korábban megszerzett szakmai ismeretek elfogadhatóak a jelentkezés során: a 12/2020. (II. 7.) Kormányrendelettel kiadott Szakmajegyzékben szereplő: 5 0913 03 02 számon jegyzett Egészségügyi asszisztens szakma (Fogászati asszisztens szakmairánya), vagy az Országos Képzési Jegyzékben szereplő: 54 720 02 Fogászati asszisztens, vagy 52 720 01 0010 52 02 Fogászati asszisztens, vagy 52 5046 01 Fogászati asszisztens szakképesítés. Az itt felsorolt egészségügyi képesítéseken túl szakmai előképzettségnek tekinthetők az állam által elismert, korábbi jogszabályok alapján kiadott azonos megnevezésű szakképesítések, továbbá a nevesített szakképesítéseknek megfelelő munkakör betöltésére képesítő, korábbi jogszabály alapján kiadott egyéb képesítések. Ugyanakkor olyan feltételei is vannak annak, hogy valakiből profi és elismert klinikai fogászati higiénikus legyen, ami nincs alapszabályba foglalva, de szükségesnek mondható. Ezek valójában a személyiséggel összefüggő jegyek, hiszen - ne felejtsük el – elsősorban a szaktanácsadás az alapvető tevékenység, amit végezhet fogászati klinikán, de terjesztheti az ismeretet iskolákban, idősotthonokban stb. Ehhez pedig megfelelő pedagógiai és pszichés ismeretekkel is rendelkeznie kell a szakembernek. A folyamatos kapcsolattartáshoz elengedhetetlen az empátia, a jó kommunikációs képesség. Mindezek mellett a szakma szeretete abban is megnyilvánul, hogy az illető folyamatosan képezi magát, nem ragad annál az alaptudásnál, amit a bizonyítvánnyal megszerzett. 

Klinikai fogászati higiénikus képzés az OKTÁV-nál 

Az OKTÁV mindig is ismert volt az egészségügyi képzéseiről, amelyek nagy népszerűségre tettek szert. Ugyan sok változás történt ezen a területen, de még mindig szervezhetőek olyan egészségügyi tanfolyamok, amelyekre nagy az érdeklődés, és ilyen lehet a klinikai fogászati higiénikus képzés is.
2024 szeptemberétől az ország számos körzetében hirdetjük hat hónapos képzésünket mindazoknak, akik megfelelnek a bemeneti feltételeknek. Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. 
A több évtizedes tapasztalatunk már önmagában is remek ajánlólevelet jelent az érdeklődők számára, hogy az OKTÁV-hoz jelentkezzenek. Tanfolyamszervezési metodikánkat úgy alakítottuk ki, hogy a fogászati higiénikus képzés is elvégezhető legyen munka mellett, ezért elsősorban hétvégi órákba szervezzük azt. Sokak számára jelenthet könnyebbséget, hogy ennek a szakmának a díját is ki lehet kamatmentes részletekben fizetni. A hat hónapos képzési idő is kedvezőnek mondható. Ebben az intervallumban igyekszünk a leghatékonyabban átadni a szükséges szakmai ismereteket a sikeres vizsgáig vezető úton, amelyhez nagy tapasztalatokkal rendelkező szaktanárok segítségét kínáljuk fel. 
Várjuk a jövő fogtündéreit, válasszon 15 országos centrumunk közül, és jelentkezzen minél előbb!