Aki összehozza a városi embert a természettel - mire jó a falusi vendéglátó képzés?

falusi3
Aki összehozza a városi embert a természettel - mire jó a falusi vendéglátó képzés?

Életre kapó falusi turizmus

Az elmúlt három évtizedben jelentős fejlődésnek indult hazánkban a falusi turizmus. Nagy időszakot ível át ennek a tevékenységnek a története, amely valamikor az 1930-as években kezdődött. Akkoriban a legjobb táji adottságokkal rendelkező vidékeken, főleg a Balaton környékén, a Mátrában, a Bükk-vidéken terjedt el ez az üdülési forma. A háborút követően ez a folyamat megakadt, és inkább a családi kapcsolatok révén vidéken nyaraltatott gyerekek korszaka köszöntött be, valamint a kiadásra szánt szobák időszaka. 
A nyugati államokban már jól működő falusi túrizmus és vendéglátás a 90-es években vert megint gyökeret. Vonzerejét elsősorban a városi lakosságra gyakorolja. A nagyvárosban lakók ugyanis elszakadtak a természettől. Ez a kapcsolat azonban alapvető igénye az embernek. A falusi vendéglátóhelyek éppen ezt az élményt nyújtják azok számára, akik meghitt és nyugodt környezetre vágynak, elmenekülve a hétköznapok rohanásából. Ez az igény ráadásul találkozik azzal a szándékkal, amely a magyar falvak megtartó képességét kívánja megalapozni vagy növelni. Ennek sikeréhez magasan képzett vendéglátó szakemberekre van szükség.  

Falusi vendéglátás, mint komplex projekt

falusi2

Falusi vendéglátással az ország minden vidékén lehet foglalkozni. Tévhit, hogy csak a kiemelt tájegységek, vagy valami speciális helyi érdekesség lehet vonzó azok számára, akik a vidéki életérzésbe szeretnének beleszippantani. Ezt a tevékenységet úgy kell megközelíteni, mint egy komplex projektet, ami jóval többet kínál szállás- és étkeztetési szolgáltatásnál. 
Ugyan nagyobb eséllyel remélhet vendéget az a falu, amely meg tudta őrizni a helyi népi építészet hagyományait, egységes faluképet mutat, vagy jó táji adottságokkal rendelkezik (közeli tó, kirándulásra alkalmas hegyvidék, erdő), de nagyon sokat számít a szállás és a szolgáltatások minősége. Ott is lehet szépen gyarapódó vállalkozást indítani, ahol a felsorolt lehetőségek szűkösek. Előnyt lehet kovácsolni olyan szolgáltatásokkal, mint a kerékpár kölcsönzés, lovaglási lehetőség, különböző állatok tartása, kisállat simogató, helyi kézműipari bemutató stb. A skála nagyon széles, és mindenki kiválaszthatja belőle a számára megvalósíthatót. 
Talán már ebből a felsorolásból is kitetszik, hogy a falusi vendéglátás milyen szerteágazó tevékenység, és legalább annyi ismeretet feltételez, mint a turisztikai ipar többi ága. Bizonyos fokig speciálisabb is, hiszen a kötelező könyvelési munkától a mezőgazdasági tevékenységeken át a programszervezésig mindent ismernie kell a tulajdonosnak. Ehhez nyújt segítséget az a hathónapos intenzív kurzus, amit az OKTÁV-nál lehet elvégezni. 

Milyen tudásra lehet szert tenni a képzés során?

Honlapunkon olvasható, hogy a képzés szakmai témaköre három nagy egységre osztható: kistermelői ismeretekre, üzemgazdasági ügyvitelre, valamint vendéglátás, falusi vendégfogadás szakmai témákra. E három nagy témakörön belül rengeteg feladatrész található. 
A képzés során olyan szakemberré lehet válni, aki tökéletesen átlátja az adminisztrációs feladatokat, képes megfelelő pénzügyi tervezésre, ismeri azokat a szakhatósági elvárásokat, amelyek mentén tevékenykedhet, maximálisan betartja a munka- és környezetvédelmi szabályokat. Ugyancsak az üzemgazdaság területéhez tartozik a szelektív szemétgyűjtés megvalósítása, a textíliák mosása, javítása, a különböző helyiségek takarítása és az egyéb háztartási munkák elvégzése, valamint a raktározás. 
A kistermelői témakörhöz tartozik a virágoskert és a háziállatok gondozása, a termények felhasználásnak előkészítése, azok házi feldolgozása, a szabadtéri étkezés biztosítása, házi jellegű, diabetikus és vegetáriánus ételek elkészítése. A falusi vendéglátás témakörben a résztvevők megtanulják, hogyan kell vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni, a tájegységhez kapcsolódó programokat szervezni, népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni, a szálláshelyet berendezni, kialakítani, vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni. Ide tartoznak azok a marketing ismeretek is, amelyek nélkül ma már nem lehet belevágni a falusi vendéglátásba. 
Az internet ismerete és használata alapvetőnek mondható, hiszen ezen keresztül lehet a szálláshelyet és a szolgáltatásokat eljuttatni az érdeklődőkhöz. Magyar vendégek esetén biztosítani kell a SZÉP-kártyás fizetés lehetőségét. A banki fizetési konstrukciók ismerete is alapvető a gördülékeny ügyfélkezeléshez. 

Megszerezhető kompetenciák

A szakmai képzés eredményes elvégzésével járó tanúsítvány birtokában a képzésben résztvevő képes lesz kereskedelmi ügyleteket lebonyolítani, árajánlatokat készíteni, szolgáltatást, terméket értékesíteni. Ehhez kapcsolódik a szerződések kötése, pénzügyi műveletek és gazdasági számítások elvégzése. Fontos kompetencia a piackutatás és a marketing, és az ezekkel kapcsolatos tevékenyég ismerete, amelyhez elengedhetetlen a számítógép felhasználói szintű kezelése. 
A vendégekkel való foglalkozáshoz kapcsolódóan olyan kompetenciák szerezhetőek meg, mint a recepciós feladat ellátása, a vendégek igényeinek felmérése és tájékoztatása az elérhető lehetőségekről. Ide tartozik a szálláshely folyamatos rendben tartása, a vendégek vagyonának védelme, az elégedettségmérés stb. 
A vendégeket leginkább a hasukon keresztül lehet megfogni. A falusi vendéglátásban ez fokozottan érvényesül, mert komolyan érdeklődnek a tájjelegű ételek, a helyi specialitások iránt, de nagyra tartják azt is, ha a szálláshely kiskertjéből frissen kerülnek a reggeliző asztalukra a zöldségek, gyümölcsök. Ezek biztosítása és feltálalása is olyan kompetencia, amely a sikeres vállalkozás záloga lehet.         

falusi3

Kinek ajánlható a falusi vendéglátó képzés?

Alapvető személyiségjegyként elmondható, hogy azok számára jelent majd nagy élményt ez a képzés, akik szeretnek emberekkel dolgozni, jó a kommunikációs képességük és empatikusak. Ezen a területen ugyanis az a tapasztalat, hogy a vendéglátó és a vendége között jó, sokszor kifejezetten baráti kapcsolat alakul ki a sok izgalmas és érdekes interakció miatt. Ezek a kapcsolatok törzsügyfelekhez vezetnek, akik szívesen ajánlják másoknak is az általuk kedvelt vendéglátóhelyet. 
Azok, akik a fentiek mellett szeretnének kellemes, nyugodt környezetben, közel a természethez tevékenykedni, akik kedvelik a rugalmas munkarendet, szeretnének önálló vállalkozásban, vagy akár családi alapon tevékenykedni, azok számára a falusi vendéglátás igazi perspektíva, egyfajta „álomállás” tud lenni. Ehhez a tevékenyéghez nagyon hasznos lehet legalább egy idegen nyelv alapfokú ismerete, elsősorban az angol és/vagy a német. Akik ilyen nyelvismerettel rendelkeznek, azok számára a külföldi munkalehetőségek is nyitva állnak. 

Miért jelentkezzen az OKTÁV-hoz?           

falusi4

Az OKTÁV országos hálózattal rendelkezik, ezért a legnagyobb városokban és azok vonzáskörzetében elérhetőek a képzései. Az évtizedek során olyan támogatói rendszert építettünk ki, amelyben minden résztvevőnk személyesen fordulhat kérdéseivel a szervezőjéhez. A képzések – így a falusi vendéglátás is – munka mellett tanulható, mert az órák hétvégén kerülnek megrendezésre. Minden esetben felhívjuk a figyelmet a rugalmas díjfizetésre, ami kamatmentes részletfizetést jelent. A képzésen résztvevők központi vizsgáját is támogatjuk. 

Vegyen részt Ön is ezen az igazán érdekes kurzuson, és nyisson utat egy új karrier felé!