Találj rá a hivatásodra!

hivatas3
Találj rá a hivatásodra!

A munka nem csak robot lehet

Hivatas2

Az emberi élet kiteljesedésének két alapvető terepe van: az egyik a magánélet boldogsága, a másik a munkával kapcsolatos sikerek megélése. Egyiket sem könnyű elérni, s mindegyikhez alapos önismeretre van szükség. Sajnos, az önismeretet nem tanítják sehol, azt a szerencsések a családjukon keresztül sajátíthatják el. Másoknak sokkal rögösebb ez az út. 
Nem véletlen, hogy Magyarországon a legtöbben úgy tekintenek a munkájukra, mint valami szükséges rosszra. Számtalanszor hallani a következő mondatokat: „A pénzért keményen meg kell dolgozni.” „A munka nem szórakozás, nem élvezetből dolgozunk.” Vasárnap délutánonként nagyon sokan sóhajtanak fel, mondván, hétfőn megint kezdődik a robot, a megszokott mókuskerék. Aki így indul a munkába, szorongással, stresszel tölti el a hét 5 napját, ami életének jelentős része. Ilyenkor ugyanis az ember valójában elveszíti eredeti énjét, s átvált egyfajta robotpilótára. Elvégzi ugyan a munkáját, de a fizetésen kívül csak veszteségei lesznek. A mindennapok szürkesége feltétlenül ki fog hatni a családi életére és az egészségére, pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie. Lehet a munkánk a szenvedélyünk, a kedvelt időtöltésünk, azaz a hivatásunk is. Mit kell tenni ennek érdekében? 

Munka, karrier, hivatás

 

A fejlett országok kutatói már jó ideje kimutatták, hogy a gazdasági szempontokon kívül mást is figyelembe kell venni. Nagyon fontos tényező a munkaorientáció, ami kihat az adott egyén teljesítményére, és ezen keresztül magára a vállalatra is, ahol dolgozik. A kutatók három alaporientációt határoztak meg: az állás, a karrier és a hivatás alapú viszonyulást. 
A legtöbb munkavállaló az első csoport tagja, azaz munkájukra állásként tekintenek, amelynél elsősorban a munkából származó bevétel a fontos. Ez a bevétel teszi lehetővé, hogy az élete többi területét finanszírozza, vagy megteremtse azt, amit munkaidejükön kívül szeretnének. A munka világa és az életük egyéb területei elkülönülten léteznek, a munka eszköz csupán életmódjuk fenntartásához. 
A karrier alapú orientáció az adott szakmában való előrejutást tűzi ki célul. A sikeresség, az adott szervezeti struktúrában való feljebb kerülés, a pozíció megszerzése adja az igazi hajtóerőt. Az ilyen emberekben nagyon magas a szakmai elköteleződés, ami a státuszra ugyanúgy igaz. A karrier típusú orientáció kihat a magánéletre is, hiszen olyan körökbe jár el az illető, ahol a kapcsolatok és barátságok kézzelfoghatóan jövedelmeznek. A magánéleti döntések vagy a szabadidő eltöltése is a karriercélnak van alárendelve. 
A hivatásalapú orientáció az ember legmélyebb motivációiból fakad. Maga a szó eredetileg a vallásból érkezett a munka világába. A munkájára hivatásként tekintő egyén minden cselekvése a legmélyebb meggyőződéséből és érdeklődéséből fakad, abban érzi magát kiteljesedni, azaz megvalósítani. A hivatástudattal rendelkezők nagy motivációval rendelkeznek. Mivel a képességeik legjavát nyújtják, nagyon mély az érdeklődésük, ezért igen magas hozzáadott értéket, magas színvonalú teljesítményt nyújtanak. Számukra a karrier fontos ugyan, de csak másodlagos, akként tekintenek rá, hogy a pozíció mennyivel tudja az ő értékteremtő képességüket menedzselni. A hivatásorientáltak szenvedélye és hobbija a munka, ahol tökéletesen ki tudnak teljesedni. Az lenne a cél és gazdaságilag is hasznos, ha ebbe a csoportba egyre többen tartoznának.  

Hogyan találjunk rá a hivatásunkra?      

hivatas1

A többség szinte egészen bizonyosan nem elsőre találja meg azt a munkát, amit örömmel és sikeresen végezne hosszú éveken át. Ahogy fentiekben már megemlítettem, ehhez alapos önismeretre van szükség, ami a megfelelő önbizalomhoz kell. A világot mindenki saját magán szűri át, és nagy erő kell ahhoz, hogy önmagát is képes legyen objektíven felmérni. Ugyanakkor mindenki érzi legbelül, hogy mi az, ami igazán érdekli, amiben jobbak a képességei, mint az átlag, mint ahogy azt is érzi, hogy amit éppen dolgozik, nem okoz örömet. Úgy szokták mondani, hogy az illető nincs a helyén. 
A legtöbb embernek ennek felismeréséhez hosszú érlelődési időn kell keresztül mennie. A nonkomform érzés mellett arra lesz figyelmes, hogy a szabadidejében még mindig szeret barkácsolni, kisebb-nagyobb dolgokat írni csak úgy a fiókjának, imád és szeret kapcsolatba lépni ismeretlen emberekkel. Ezekből az élményekből áll össze a kép, hogy valójában egy keresett szakmában, mondjuk asztalos munkákkal szeretne foglalkozni, vagy az újságírás lenne számára a testhez álló, esetleg igen sikeres lehetne üzletkötőként. Olykor még a közvetlen környezete is visszajelzi, hogy milyen tehetséges egy olyan dologban, ami valójában nem a pénzkereső tevékenysége. Ezek a figyelmeztető jelek, hogy ideje lenne abból megélni, amit igazán szeret és benne kifejezheti önmagát. 

 

Önismeret és elhatározás

Képzeljük csak el, hogy vasárnap délután arra gondolunk: hál’ isten, holnap újra hétfő, és végre megint a kedvenc szenvedélyemnek hódolhatok, annak a munkának, ami teljesen én vagyok. Mennyivel több sugárzó arccal lehetne találkozni a reggeli metrókon! 
A hivatásra találásnak több alapvető lépése van kezdve a piackutatástól a tervezésen át a kapcsolatépítésig, de az első lépés megtétele mindig a legfontosabb, ahogy ezt egy korábbi blogunkban részletesen kifejtettük. El lehet kezdeni a változást kicsiben. Ilyenkor az ember még nem adja fel a pénzkereső munkáját, de egyre több időt szán arra a tevékenységre, amiből később majd a valódi munkája lesz. Hozhatunk egy erős döntést is, és minden energiánkkal a hivatásunk beindításának szentelhetjük magunkat. A lényeg, hogy tudjuk, kik vagyunk, mit akarunk és azt, hogy hogyan érjük el.    

Milyen segítséget nyújthat az OKTÁV a hivatás megtalálásához?   

hivatas3

Az OKTÁV a felnőttképzés területén tevékenykedik. Palettájában több, mint 200 szakma megtalálható iskolai vagy egyéb szakmai képzésben. Olyan széles a választék, hogy aki szakmát akar váltani vagy hivatásra találni, nálunk sikerrel fog járni. Nem korlátozza a lehetőségeket a földrajzi távolság sem, hiszen az ország számos pontján, Budapest mellett 14 további városban működnek kirendeltségeink. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a munkaerőpiacot, ezért számos lehetőséget tudunk felkínálni azoknak, akik kurrens és jól fizető szakmát keresnek, de azok is megtalálják nálunk a számításukat, akik egy régi vágyukat akarják szakmai keretekkel megtölteni. 
Hosszú évtizedek sikeres gyakorlata bizonyítja, hogy a munka mellett való tanulás sem lehetetlen nálunk, hiszen rugalmasan alakítjuk ki az oktatás, képzés teljes menetét, igazodva tanulócsoportjaink igényéhez. Ehhez járul nagyon kedvező díjfizetési metodikánk, ami szinte mindenki számára elérhetővé teszi a vágyott szakma elsajátítását. Lépjen velünk kapcsolatba, hogy rátaláljon a hivatására!