Csatlakozz a győztesekhez!

Csatlakozz_a_gyoztesekhez_1a
Csatlakozz a győztesekhez!

Kifogásokba rejtett szorongás

Csatlakozz_a_gyoztesekhez_1

Gyakran előfordul velünk, hogy nem érezzük magunkat jól abban a helyzetben, amiben vagyunk. Lehet ez magánélettel vagy a karrierrel kapcsolatos szituáció, ami állandó frusztrációval jár. Talán már te is érezted azt, hogy változtatni kellene, nem vagy a helyeden. Az a szakmai út, amin elindultál, nem igazán illik hozzád, nem látsz benne jövőképet. 

A kamaszkor egyik nehézségei közé tartozik a pályaválasztás. Csak nagyon kevesekben érik meg, hogy milyen hivatás lenne számukra a leginkább testhez álló. A felnőtt korba lépve sokan érzik úgy, hogy ideje lenne váltani, új pályára lépni. A vágy azonban nem elég, szükség van az elhatározásra és a cselekvésre is. Sajnos, evolúciósan és társadalmilag is arra vagyunk kódolva, hogy féljünk a változástól.

Egy új szakmai karrier kétségtelenül nagy energiával jár, és figyelemre méltó, hogy minél korosabbá válik az ember, annál több ellenérvet sorakoztat fel az új dolgok tanulásával szemben. Csokorba gyűjtöttem néhányat ezek közül, amiket tanácsadóként az OKTÁV-nál hallottam: 

 

 

  • Túl idős vagyok már ahhoz, hogy képes legyek megtanulni bármit is alaposan
  • A család mellet nem maradna időm a tanulásra
  • Vannak annyi idősek a jelentkezők között, mint én? Nem akarom, hogy kiröhögjenek
  • Mi van akkor, ha nem tudok minden órán részt venni? 
  • Ennyi idő alatt ki lehet tanulni ezt a szakmát?

Folytathatnám a kifogások sorát, amiken az ember kénytelen mosolyogni. Miért ne lehetne egy fiatal nőből remek burkoló? Egy derék férfiemberből kitűnő fodrász, vagy egy hajdani magyar tanárból keresett adótanácsadó? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám neked, hogy mi itt az OKTÁV-nál csak rád várunk, ahol egycsapásra elfelejted majd a korábbi kifogásaidat, és a lehetetlent nagyon is lehetségesnek fogod tartani? 

Miért félünk a változástól?

Csatlakozz_a_gyoztesekhez_3

Járt utat, járatlanért el ne hagyj – tartja egy régi mondás, amit sokan félreértenek. Úgy értelmezik, hogy nem szabad semmi újba belevágni, mert abból csak a baj lesz. Vajon hová jutott volna az emberiség, ha nem munkálna benne az örök kíváncsiság, ami újabb és újabb felfedezésekre sarkallta? A fenti mondás arra utal, hogy ha már van egy kipróbált és bevált megoldás, egy célhoz vezető út, arról nem érdemes letérni. 

Miért félünk mégis a változástól, miért halogatunk olyan döntéseket, amikről a lelkünk mélyén tudjuk, hogy meg kellene tennünk? Senki sem születik önbizalomhiánnyal, azt bizony a társaskapcsolatok és nevelés útján szerezhetjük be. Amikor aztán a destruktív kritika megérik bennünk, akkor lesz félelmetes számunkra bármiféle változás. Pedig az élet folyama maga a változás, és aki egyhelyben marad, az valójában lemarad. Aki a kudarcokban csak a rosszat látja meg, annak sosem lesz önbizalma, és akinek nincs önbizalma, az nem mer belevágni az ismeretlenbe. Ördögi kör ez, amiből nehéz kitörni, de nem lehetetlen!    

Minden megtett lépés fontos!

Csatlakozz_a_gyoztesekhez_2

Pszichológiai szempontból valamit megtanulni, már önmagában is sikerélményt jelent. Ahhoz azonban, hogy valamit megtanuljunk, meg kell tenni az első lépéseket. Szükség van ehhez a megfelelő érdeklődésre és a belső motivációra. Ha ezek megvannak, akkor már csak át kell lépni a küszöböt. 

Amikor megérett a gondolat, hogy változtatni kell a dolgokon, nem szabad habozni. El kell hallgattatni a bennünk suttogó ördögöt, hogy mit miért ne csináljunk, miért nem fog sikerülni. Egy új karrierben minden megtett lépés fontos kezdve onnan, hogy beiratkozunk a szakmai képzésre. Talán furcsán hangzik, de az önbizalmat és akaraterőt ugyanúgy edzéssel lehet megszerezni, mint a nagy muszklikat. Minden apró siker növeli az önbizalmat. Az első sikert már megszerezted, amikor befektettél egy új szakma tanulásába. Ezután jöhetnek az újabbak: az első elkészített munkadarab, a jól sikerült elméleti beszámoló stb. Ahogy halad az idő, úgy fog javulni a tanulási készséged és technikád, növekszik az önbizalmad, ami energiát ad az akaratodnak. Minden megtett lépés fontos, de ne feledd megtenni az elsőt!

Hiszünk benned!  

Csatlakozz_a_gyoztesekhez_4

Mi itt az OKTÁV-nál feltétel nélkül hiszünk benned! Lehetsz húszéves vagy hatvan, lehetsz magas vagy alacsony, szőke vagy barna, jobb vagy balkezes. Hisszük, hogy él benned a tudásszomj, az új dolgok megélése. Azért hiszünk benned, mert hiszünk magunkban is. Hisszük, és tudjuk, hogy mi vagyunk azok, akik az elvárásaidnak tökéletesen megfelelnek. Hiszünk a jól bevált módszereinkben, a tanárainkban, a hosszú évek tapasztalatában, a statisztikákban, a visszajelzésekben. 

Olyanok vagyunk, mint te. Hasonlítunk rád, mert mi is keressük az újat, nem ijedünk meg a kihívásoktól. A felnőttképzés rendszere az elmúlt évek során többször is gyökeres változáson ment keresztül. Nagyon sok vállalkozás adta fel a küzdelmet. Mi azonban mindig alkalmazkodtunk a változásokhoz, nem ijedtünk meg azoktól, hanem kihívásnak és lehetőségnek éltük meg, és mindig legyőztük a nehézségeket. Ezek a győzelmek magabiztossá tettek minket, és hisszük, hogy ezt az erőt neked is át tudjuk adni, elég, ha csatlakozol hozzánk. Válaszd ki a több mint kétszáz szakma közül azt, amire igazán vágysz. Csatlakozz hozzánk, csatlakozz a győztesekhez!