Sikerszakmák az OKTÁV-nál - Hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő

Hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő
Sikerszakmák az OKTÁV-nál - Hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő

Forróság szülte igények

Életünk a klímaváltozás jegyében zajlik. Az emberi tevékenység nyomán a bolygónk folyamatosan melegszik, és ezt már a legszkeptikusabbak sem tagadhatják. A bőrünkön érezzük mi is, és nem csak nyáron. A hosszú hideg és havas telektől a városokban lassan elbúcsúzhatunk, miközben nyáron korábban ismeretlen méretű és nagyságú hőhullámok söpörnek végig már Európában is. 

A nagy forróság sajnos áldozatokkal jár, de azokat is meggyötri, akik egészségesek. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen szereltetnek be klímaberendezést az otthonukba. Különösen a hálószobákban és a nappaliban van jó helye ezeknek a szerkezeteknek. A nappaliban tartózkodunk a legtöbbet, míg a hálószobában szeretnénk nyugodtan pihenni, amihez kellemes hőmérsékletre van szükség. A hűtő- és szellőzésrendszerek iránt megnövekedő igény komoly piacot jelent az ezen a területen tevékenykedő szakemberek számára. 

A szakma elismertségének további okai

Hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő

A hűtő- és szellőzőrendszerek elektromos árammal üzemelnek. Technológiájuk folyamatosan fejlődik, gondoljunk csak arra, hogy a legújabb készülékek mennyivel energiatakarékosabbak, mint az elődeik. De ez csak a fejlődés egyik iránya. A klímaberendezések ma már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak. Egy helyiségbe beszerelt jó minőségű klíma akár önállóan is megoldhatja a kellemes hőmérsékleti viszonyokat nyáron és télen is. Mondani sem kell, hogy ezek a gépek is okosodnak, s ma már távolról is irányíthatóak applikáció és egy mobil telefon segítségével. Mindezek a tulajdonságok magasabb műszaki ismereteket feltételeznek. 

Korábban a klímaszerelők a nagy nyári szezonra vártak, mert ekkor növekedtek meg a megrendeléseik. Amolyan féléves munkahelynek számított, és a hűtéstechnikával foglalkozók vakációra csak télen mehettek, ha nem akartak lemaradni a szezonról. A mai, komplex tudású berendezések azonban egész éves munkalehetőséget kínálnak. Mivel ezeknek a rendszereknek a száma jelentősen megnőtt, ezért azok karbantartása, javítása is sokkal nagyobb volumenű, mint egykor volt. 

Mindezeket a változásokat azonban még dinamikusabbá tette egy energiahordozó, jelesen a földgáz árának drasztikus emelkedése. A földgázzal való fűtést, aki csak teheti, igyekszik kiváltani elektromos árammal. Azok, akiknek erre lehetőségük van, napelemes rendszereket építenek az otthonukban, és az így megtermelt, ingyen energia ugyancsak felértékelte a klímarendszereket. Az OKTÁV-nál is tapasztaltuk, hogy az energiaválság beköszöntével milyen sokan jelentkeztek erre a szakmai képzésre.  

Mivel foglalkozik a hűtő- és szellőzésrendszer szerelő?            

A hűtő- és szellőzésrendszerszerelő szakmát iskolai képzés keretében lehet elvégezni. Sokan kérdezik meg tőlünk, hogy mi a különbség a szóban forgó szakma és a hűtő- klíma- és hőszivattyú szerelő képzés között, amit felnőttképzés keretében lehet elvégezni. Nos, a hűtő- és szellőzésrendszer szerelő a szakma alapjaival ismerteti meg az érdeklődőket, mely nélkül nem is lehet a klímaszerelő képzésre jelentkezni. Talán ebből is érzékelhető milyen összetett, nagy műszaki tudást igénylő szakmává vált a klímatechnika, amelynek csúcsán az épületgépész technikusok állnak. 

A hűtő- és szellőzésrendszer szerelők első lépésben megismerik a légtechnikai rendszereket, azok elemeit és beépítésének módjait. A különböző rendszerek szerelési eljárásait sajátítják el, s megtanulják azok üzemeltetését és karbantartását is. Azért beszélünk rendszerekről, mert a tevékenyégük nem csupán abból áll, hogy felszerelnek egy klímát. Ma már komplex szellőzési rendszerek kiépítésére van igény, s az OKTÁV tanulói a klímarendszertől a hőszivattyús berendezésekig nagyon sok mindennel megismerkednek, többek között azokkal a digitális technológiákkal is, amelyekkel a modern készülékeket ellátják a gyártók. 

Mivel rendszereket építenek, ezeknek a csőhálózatát is ők fogják kialakítani. Ennek megfelelően a vezetékek különböző kötési technikáját is el kell sajátítaniuk kezdve a hegesztéstől a préskötésig, de ők látják el a rendszert korrózióvédelemmel is. A felsoroltakból talán kitűnik, hogy a fizikai munka mellett egyfajta rendszertervezéssel is foglalkoznia kell a hűtő- és szellőzésrendszer szerelőknek. Összetett, komplex szakmáról van tehát szó, amely alapját képezi sok egyéb épületgépészeti szakmának.

Kinek javasolható a hűtő- és szellőzésrendszer szerelő szakma?    

A szakma elsősorban a műszaki érdeklődéssel rendelkezőknek ajánlható. Különösen javasolható azoknak, akiknek jó a kézügyessége, képesek a precíz, felelősségteljes munkára, jó a problémamegoldó képességük. A hivatalos szakmai kompetencia álvárások szerint azokból lehet a jövőben jó szakember, akik törekednek az önállóságra, ugyanakkor jó csapatemberek is. 
Ne feledjük el, hogy ezt a szakmát nem mindenki végzi valamilyen vállalat égisze alatt. Nagyon sokan éppen azért választják, mert ezzel meg lehet élni vállalkozóként is. Emiatt azonban szükséges még egy fontos tulajdonságra felhívni a figyelmet, mégpedig a kommunikáció képességére. Ez a képesség minden olyan szakember számára fontos, akik ügyfelekkel tárgyalnak. Ha lehet, ez a hűtőrendszereket szerelők számára még fontosabb, hiszen a berendezések karbantartása és javítása is nagy üzleti lehetőség, amit nem érdemes egy rossz hangulatú kapcsolattal elszalasztani. A sikeres együttműködés a megrendelővel új és új megrendelésekhez vezethet. 

Szakmai perspektívák   

A szakma felvevő piacát már kitárgyaltuk. Önmagában már ez a jelentős igény is remek lehetőséget nyújt a szakmai karrier útján. A hűtő- és szellőzésrendszer szerelő alapszakma, ami azt jelenti, hogy számos, erre a tudásra épülő képzésen lehet egyéb gépészeti végzettséget, technikus oklevelet szerezni. 
Rokonszakmának mondható a hűtő- klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, a központifűtés- és gázhálózatszerelő, a víz- és csatornarendszerszerelő szakma, illetve szakképesítés. A nagy piaci igény miatt természetesen már a hűtő- és szellőzésrendszer szerelők is jó megélhetést biztosító jövedelemre számíthatnak, amennyiben magas a szakmai felkészültségük és szorgalmasok. A szakmai papír birtokában és egy Europass bizonyítvánnyal Európa szerte vállalhatnak munkát, ami ugyancsak kecsegtető pénzkereseti lehetőség. 

Miért az OKTÁV-nál?    

Hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő

Az OKTÁV-nál szinte folyamatosan szervezzük a hűtő- és szellőzésrendszer szerelő csoportokat. A nagy érdeklődés a felsorolt sok tényező mellett az OKTÁV ügyfélközpontú szolgáltatásainak köszönhető. Mindig törekszünk arra, hogy a felnőttképzésben résztvevők egy új szakmát kényelmesen, munkaidő mellett is el tudjanak sajátítani. Ennek megfelelően elsősorban péntek délután, valamint szombaton és vasárnap szervezzük az elméleti és a gyakorlati képzést. 

Mivel felnőtteket képzünk, ezért egy előzetes tudásszint felmérése után a csoportjaink két fél év alatt jutnak el a szakmai vizsgáig. Ennél senki sem kínál rövidebb intervallumú szakmai képzést. Az egy éves, iskolai rendszerű képzést követően tanulóink nagyon magas számban szerzik meg a bizonyítványt. Népszerűnek mondható a kamatmentes részletfizetési lehetőség is, különösen most, amikor kiszámíthatatlan az infláció mértéke. Most tényleg igaz, hogy érdemes minél korábban jelentkezni a szakmai képzésekre, mert a férőhelyek korlátozottak a nagy érdeklődés miatt! 
Az OKTÁV jelentős beruházásokat hajtott végre a gépészeti képzések tekintetében. A budapesti Tanműhelycentrumunk főépületében egy tökéletesen és korszerűen berendezett gépészeti műhely várja a jelentkezőket, míg az új épületünkben már megkezdődtek az úgynevezett „klímás” képzések is, azaz két tanműhely áll rendelkezésre a szakmai ismeretek gyakorlati elsajátításához. Elméleti óráinkat ugyancsak itt, a Tanműhelycentrumban, valamint a jól megközelíthető, zuglói oktatási központunkban tartjuk meg hathatós szervezői támogatással és jól felkészült tanárok, szakoktatók segítségével.