Előkelő társaságban az OKTÁV

superbrand2022_blog
Előkelő társaságban az OKTÁV
2022. szeptember 15.
Váratlan vezérigazgató bejelentés

Úgy vélem, hogy nagyon sok vállalkozás szeretne olyan vállalatok társaságában szerepelni, mint a MOL, az OTP, a Borsodchem, a CIB Bank, a Mercedes-Benz és még tucatnyi multinacionális és világszerte elismert cég. Egy ilyen előkelő körbe bekerülni nem akármilyen teljesítmény, és ez bizony a hazai vállalkozások közül csak keveseknek sikerül. Ezen kevesek közé került a 2022-es esztendőben az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.

A Business Superbrands 2022 megtisztelő címének elnyerését a szokásos nyári céges meetingen jelentette be az OKTÁV vezérigazgatója, Darits Ágnes, melyet a a résztvevők örömteli tapssal jutalmaztak. Mivel ezt a díjat nem lehet megvásárolni csak elnyerni, ezért a kollektívánk joggal érezhette magát büszkének az elismerés kapcsán.

Egy nem várt díj különleges értéke

Minden Superbrands díjazott elismerésként egy hiteles oklevelet vehet át, valamint termékein, szóróanyagain, online felületein feltüntetheti ezt a különleges márkajelzést. Mi, hétköznapi vásárlók is találkozhatunk vele, ha bemegyünk a bevásárló központba. Biztosak lehetünk benne, hogy némely termék esetében a csomagolóanyagon feltűnik a sötétvörös Superbrands felirat és logó. Olyan óriásvállalatok is, mint mondjuk a Nestlé is örömmel tüntetik fel, hogy egy nagy tekintélyű nemzetközi szervezet méltónak találta termékeit a szuper márkák közé sorolni.

Akárhonnan nézem is, ez a váratlan megtiszteltetés mindannyiunk szívét megdobogtatta. Miután egy kicsit elmerültem annak a tanulmányozásában, hogy miként kerülhet fel egy cég a díjazottak közé, azt is megtudtam, hogy a 2022-es év kiválasztottjait a 2021-es év teljesítménye alapján ítélték meg. Ez a tény pedig különös megvilágításba helyezte a Superbrands bizottságának döntését.

Az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. Magyarország egyik legismertebb felnőttképző vállalkozása. Irodahálózatával lefedi csaknem az egész országot, így azokban az időkben, amikor még az OKJ-s tanfolyamokon lehetett a szakmai képzéseket elsajátítani, az OKTÁV mindig is előkelő helyen állt a képzők sorában Győrtől Miskolcig.

Azok, akik szakmai fejlődésüket szerették volna bővíteni, biztosan tudják, hogy a képzések rendszere 2020-ban megváltozott. Az OKJ-s képzések kétéves kivezetéssel megszűnnek, hogy helyüket egy másik képzési rendszer vegye át. A zsűri pozitív szavazati tehát pont akkor értek be, amikor a felnőttképzés átmeneti, nagyon nehéz korszakát éltük. Ez a tény pedig – legalábbis a mi szemünkben – tovább növelte a nem várt díj értékét.

Metodika és filozófia

Természetes, hogy egy Superbrands díjat először elnyerő cég tanácsadója kíváncsi a díjazóra és magára az eljárásra is, azaz milyen szempontok alapján születik meg a döntés. A kíváncsiság mellett persze dolgozik az a szándék is, hogy az elvárásoknak a cég a jövőben is meg tudjon felelni.

A Superbrands programot 1994-ben hozta létre Nagy-Britanniában egy független szervezet. A díjazási rendszer mára már több mint 90 országban működik, s ehhez hazánk 2004-ben csatlakozott – nem függetlenül attól a ténytől, hogy Magyarország ekkor lépett be az Európai Unióba.

Igen lényeges a Superbrands metodikájában, hogy a díjra jelentkezni, pályázni nem lehet, a díj nem vásárolható meg. Egy minimum 10 főből álló szakmai bizottság az adott cégtől teljesen függetlenül hozza meg a döntését. Filozófiája középpontjában tulajdonképpen nem is a cég vagy márka, hanem annak végfelhasználója, azaz a lakosság áll. Ezért a fogyasztói megítélés elsőrendű eleme a pozitív döntésnek. Ez a két tényező pedig jelentős rangot ad a díjnak.

Hogyan választják ki a cégeket?

A Superbrands lista legfontosabb forrása a Szabadalmi Hivatal, mai nevén Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, egész pontosan annak adatbázisa. A kutatók az ebből származó előszűrési listát online kutatással és egyéb adatbázisokból nyert adatokkal egészítik ki. Fontos szempont, hogy a terméknek vagy szolgáltatásnak Magyarország legyen a piaca és ennek képviseletét Magyarországon bejegyzett vállalat lássa el. A vállalat nem lehet üzleti szempontból kockázatos vállalkozás. Ami a pénzügyi hátteret illeti, az adott cégnek legalább 100 millió forintos árbevétellel kell rendelkeznie. Érdekes megfelelési pont továbbá az is, hogy a cégnek önálló és rendszeresen frissülő honlappal kell rendelkeznie.

A Superbrands munkatársai a céges adatbázisukat minden évben frissítik, és csak a legutóbbi három év adatai alapján vizsgálódnak. A kutatók figyelembe veszik az iparági szövetségek, szakmai szervezetek által tett ajánlásokat is. Automatikusan bekerülhetnek azok a cégek, amelyek az előző évben is díjat kaptak és nem történt jelentős változás közben. A többi céget kisebb vizsgálat után teszik a listához. Mivel az OKTÁV még nem szerepelt korábban a díjazottak között, alapos szűrésen át jutott el a „győzelemig”. A kiválasztott cégek a tevékenység vagy szolgáltatás TEÁOR kódja alapján kategóriákba kerülnek, és minden kategóriában legalább 5 cégnek/márkának kell szerepelnie.

A Szakértői Bizottság tagjai végül négy lényeges szempont alapján értékelnek és pontoznak. Ezek a következők: reputáció, márkaépítés, piaci szereplés és tradíció. Ezután egy online felületen szavaznak a tagok 1-7 számmal pontozva az egyes cégeket/márkákat.

Egy adott márka akkor nyeri el a díjat, ha legalább a pontozó Szakértői Bizottsági tagok 25%-a ismeri, valamint, ha az adott alkategóriájában a legjobb 50%-ban végez. A díjazottak tehát egy hosszú döntési folyamaton keresztül és teljesen függetlenül választatnak ki.

Milyen előnyökkel jár a Superbrands díj?

A díj nagyszerűsége abban rejlik, hogy előnyös a díjazott és a díjazott ügyfelei számára. Egy nemzetközi kutatócég kimutatta, hogy 70 százalékkal nő annak a valószínűsége, hogy a fogyasztó azt a terméket vagy szolgáltatást választja, amelyen megtalálja a Superbrands Award Pecsétet. Ez pedig arra utal, hogy a Superbrands díj vásárlói bizalmat generál. A vásárlók pedig annak tudatában döntenek, hogy az adott cég vagy termék magas minőséggel és ehhez kapcsolódó garanciával bír.

Ugyanez a magas minőség pozitívan hat a vállalat beszállítóira és megrendelőire is. A minősítés a cég munkatársaiban megerősíti a vállalathoz fűződő lojalitást és morált, ami egy szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásnál azonnal visszahat az ügyfelekre is, hiszen az elégedett munkatárs elégedett ügyfeleket fog vonzani.

Mivel az OKTÁV nemcsak egyedi megrendelőkkel, hanem a vállalati szektorral is üzleti kapcsolatban áll, az, hogy elnyerte a Superbrands díjat, megerősíti a megrendelőkben is a meggyőződést, hogy megfelelő céggel kötöttek hosszútávú megállapodást. Az OKTÁV ügyfelei között olyan partnerek vannak, mint a MOL, a Mercedes Benz, a PROCTER & GAMBLE Magyarország, Carrier CR Magyarország Kft. stb. Úgy gondolom, hogy ez a kis felsorolás önmagáért beszél, és a díj mellett ezek a neves üzleti partnerek is elmélyítik a bizalmat azokban, akik keresik a megfelelő képzőt, hogy megszerezzék az áhított szakmai végzettséget és tudást.

A Superbrands döntőbizottsága valószínűleg mindezeket megvizsgálva és figyelembe véve ítélte úgy, hogy az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. a neves márkák sorába léphet. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a jövőben is fenntartsuk és folyamatosan továbbfejlesszük tevékenységünk színvonalát!