Ugródeszka a profi webfejlesztés világába - mit csinál a junior frontend fejlesztő?

Frontend fejlesztő
Ugródeszka a profi webfejlesztés világába - mit csinál a junior frontend fejlesztő?

Szakember éhség az informatikában

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor még nem volt internet. Pedig nem is volt az olyan nagyon régen. Manapság már létezni sem tudunk a világháló adta lehetőségek nélkül, mivel szinte minden szolgáltatás és vállalkozás felköltözött rá. A vásárlástól kezdve a hivatalos ügyek intézéséig számtalan dolgot az interneten keresztül végzünk, s ehhez ma már nem is kell leülnünk egy számítógép elé, hiszen mobilról is elintézhetünk mindent.

Az informatikai forradalom jelentős változásokkal járt, amely a munka világát sem kerülte el. Sok, korábban kurrens szakma tűnt el, vagy vált lényegtelenné, míg az informatikával kapcsolatos új területek rendkívül keresetté váltak. A honlapok száma naponta tízezrével növekedik, s ezek megjelenéséhez rengeteg informatikai szakemberre van szükség, többek között frontend fejlesztőkre. De mit is csinálnak ők?

Mit fejleszt a frontend?

Frontend fejlesztő

Mivel az informatikai forradalom az Egyesült Államokból indult, hozzá kell szoknunk, hogy sok szakmai kifejezés angol. Kezdjük mindjárt a frontend szóval. A legtöbben – ha máshonnan nem a filmek világából – ismerik az angol end, azaz vég kifejezést. A front ennek éppen az ellenkezőjét jelöli, azt a területet, amit mi, felhasználók látunk amikor a böngészőnkön behívunk egy honlapot. Ebbe beletartozik a weboldal látványa, szerkezete, a menüpontok, a navigáció, az űrlapok. Gyakorlatilag minden, amivel a honlap látogatói találkoznak egy oldalon, elsősorban a frontend fejlesztő munkáját dicséri.

Ugyan a frontend fejlesztő elsősorban kódokkal, keretrendszerekkel és adatbázisokkal dolgozik, de munkájának megvan az azonnali látvány oldala is, hiszen a grafikai eredmény rögtön láthatóvá válik a monitoron. Tevékenysége egyszerre technikai és vizuális. Kisebb vállalatok esetén a frontend fejlesztő a honlap teljes grafikai látványáért felel, mivel a keretrendszerek használatával azt is képes megtervezni.

Mit tanulnak az OKTÁV-nál a frontend fejlesztők?

Az egyéves képzés kezdéseként a résztvevők a HTML és a CSS alapnyelvekkel ismerkednek meg. A rejtélyes mozaikszavak mögött a Hyper Text Markup Language, valamint a Cascading Style Sheets angol szóösszetétel áll. A HTML a szövegek beépítésére szolgál, erre utal a Text szó, míg a CSS alapvetően stíluslapokat jelent, azaz a honlap szerkezeti részeit jelöli. Sokak számára már ez a két alapnyelv is ijesztő lehet első hallásra, ám nem kell hozzá matematikai zseninek lenni, hogy néhány nap alatt világossá váljon a használatuk. Megfelelő gyakorlással készségszinten tudnak a résztvevőink dolgozni velük néhány hónapon belül.

A következő lépcsőfokot a mozgó elemek leprogramozása jelenti, amely elsősorban a JavaScript-re épül. Ehhez nyújtanak segítséget a JavaScript keretrendszerek, amelyek előre leprogramozott struktúrákat tartalmaznak, azaz nem kell feltalálni újra a „spanyolviaszt”, elegendő ezekből a keretekből kiválasztani a megfelelő verziót. Így a mozgó elemek, a scrollozás programozás gyorsan elvégezhető, és strukturáltan, azaz teljes moduljában a frontend fejlesztő rendelkezésére áll. Igazából tehát azt tanulják meg a képzés során, hogy mi mire való és hol tudják megtalálni a megfelelő modulokat.

Ahogy a JavaScriptnek, úgy a frontendnek is léteznek keretrendszerei, s ezeket is tanulmányozzák a résztvevők a képzés folyamán. A keretrendszerek nagyjából azonos logika és struktúra alapján épülnek fel, ezért már egyetlen ilyen keret megismerése is nagy segítség a további rendszerek használatában. A grafikai elemek gyors megkomponálását az úgynevezett CSS preprocesszorok könnyítik meg.

Mivel az iparágakban többségbe kerültek azok, akik számítógép helyett mobilról böngésznek, ezért a mobil eszközökre való illesztés, azaz a különböző felbontáshoz való átstrukturálás is fontossá vált, mégpedig úgy, hogy az egyes felbontásokhoz a megjelenítő felület és maga a rendszer is automatikusan történik. Ehhez, azaz a reszponzív működéshez is szükség van a frontend fejlesztők tudására. Ezt a technológiát is megismerik a résztvevőink a 12 hónapos képzés során ugyanúgy, mint a különböző böngészőkhöz való illesztést. Ugyan a felhasználók 70 százaléka Chrome-ot használ, de a további böngészők is milliárdhoz közeli felhasználót jelentenek, ezért szükséges elvégezni a böngésző független megoldásokat.

A képzésen résztvevők az OKTÁV-nál betekintést nyernek a legismertebb tartalomkezelő rendszerekbe, amelyeket a szakma röviden csak CMS-eknek hív. Ezek segítségével válik lehetővé, hogy egy laikus el tudjon készíteni egy blogot, vagy fel tudjon tölteni egy cikket webfejlesztő segítsége nélkül. A CMS-ek adminisztrációs felületével ismerkedhetnek meg a programban résztvevők.

Egyéb tevékenységek – tesztelés, hibakeresés

A honlapon látható programok működőképessége alapvető követelmény, de ugyanolyan fontos az is, hogy tökéletesen, hibamentesen üzemeljenek. Ne legyenek benne hibák, angolul bug-ok. A frontend fejlesztő fontos tevékenyége tehát a tesztelés és a hibák kiszűrése. Az adott modulok teljes működését teszteli, és a felmerülő hibákat lokalizálja, javítja. Számos hiba merülhet fel a nem megfelelő reszponzívitástól az egymással összeakadó plugin-okon át a lassan betöltő oldalakig. A frontend fejlesztő ezeket a hibákat számolja fel.

A frontend fejlesztő munka jellegzetessége és távlatai

Frontend fejlesztő

A príma frontend fejlesztők dúskálnak a lehetőségek között. Dönthetnek úgy, hogy szabadúszóként, vállalkozói alapon, egyedi megbízásokat végeznek el, de a kezdőknek első lépésben a munkavállalói viszony ajánlható. A cégeknél a frissen végzettek számos olyan trükköt és eljárást tanulhatnak meg, amellyel bővíthetik a tudásukat. Választhatja a fejlesztő az irodai munkát, ahol a közösségi tevékenység előnyeit élvezheti, de dolgozhat home office-ban is, a lényeg az, hogy további soft skilleket tudjon szerezni. A szakma nagy lehetőséget ad azok számára, akik kedvelik a rugalmas munkavégzést, a megbízások és céldátumok alapján elvégzendő feladatokat.
 

A frontend fejlesztőket valóságosan vadássza a piac, mert hatalmas üres kapacitások vannak ezen a területen. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem okozhat problémát a megfelelő cég megtalálása, a stabil jövőkép és az átlaghoz képest magasabb kereset már kezdőként is. A frontend fejlesztőnek ráadásul nem kell feltétlenül „kockának” lennie, hiszen szükség van a kreativitására, és tökéletes szakmaválást jelenthet ez azoknak, akik új utakat keresnek a boldogulásuk terén.

Miért az OKTÁV?

Az OKTÁV hosszú évek óta szervezi a különböző informatikai képzéseket, így nagy szakmai tapasztalatokat szerzett ezen a területen is. Nagy tudású, jól felkészült tanáraink által lehet megszerezni azoknak a tudást, akik már elvégezték a középiskolát. A tanfolyam online formáját egyre többen kedvelik, hiszen nem kell utazni ahhoz, hogy részt vegyen a jelentkező az órákon. Kényelmesen, otthoni környezetben tanulhatóak a szakma fogásai, amelyekhez a szakanyagokon kívül oktató videók is a rendelkezésre állnak. Az online órákat úgy szervezzük, hogy azok munka mellett is elérhetőek legyenek, ezért általában péntek délután, szombaton vagy vasárnap kerülnek megtartásra rendszerint 8x45 percben. A tanfolyamon résztvevők gyakorló feladatokat is kapnak, hogy a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges projektfeladat elvégzése ne jelentsen problémát.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket az ország minden szegletéből!