Népszerű szakmák - a villanyszerelő

villanyszerelő képzés
Népszerű szakmák - a villanyszerelő
2023. július 12.

Az elektromosság bűvöletében

Manapság természetesnek tartjuk, hogy ha kattintunk egyet, felgyullad a villany, ha zenét vagy híreket akarunk hallgatni, csak bekapcsoljuk a rádiót, de a fotelből sem kell felállnunk ahhoz, hogy csatornát váltsunk a televízión. Az élelmiszereinket hűtőszekrényeben tároljuk, az ebédünket a mikróban melegítjük meg. A világ a dolgairól az interneten keresztül értesülünk, amelyet egy számítógép monitorján nézegetünk.

A kényelmi funkcióknak a hihetetlen összességét egyetlen erőforrás biztosítja: az elektromosság. Egy olyan energia, amelynek a létezéséről sokáig nem is volt tudatában az emberiség. Alig 150 évvel ezelőtt próbálták meg a tudósok az elektromos áramot szolgálatra fogni. Ma már annyira összeforrott az életünkkel, hogy meg sem tudnánk lenni nélküle. Amikor egy nagyvárosban valamilyen meghibásodás miatt áramszünet keletkezik, valóságos pánik tör ki. Szükségünk van a villanyáramra és azokra, akik értenek hozzá, hogy lakásunkban kigyúljanak a fények.

A népszerűség titkai

Amikor egy családban szóba kerül, hogy mi legyen a gyerekből, számos lehetőség közül lehet választani. A szülők mindig arra törekednek, hogy olyan pályára állítsák utódukat, amely biztos, kiszámítható jövőt ígér.

A szakmáknak is van egyfajta evolúciójuk: kialakulnak, fejlődnek, virulnak és bizony akad olyan is, amelyik szép lassan kihal. Ez az oka annak, hogy bizonyos szakmák iránt rendkívül megnő az érdeklődés. Nem kérdés, hogy az a szaktudás, amelyet a felvevő piac folyamatosan keres, jó választás lesz, hiszen a szakmai papír megszerzése után nem lehet gond a kenyérkereset.

Természetesen a szakmaválasztásnak a könnyű elhelyezkedés mellett lehetnek egyéb aspektusai is. Van, aki a kreatívitást keresi a jövendőbeli munkájában, mások pedig azt a szabadságot, amely nem köti őket feltétlenül egy céghez és egy munkavezetőhöz. A villanyszerelő szakma szinte azonnal adja magát, hiszen az elektromosság magasfokú szaktudást igényel, ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy szabad vállalkozóként tevékenykedjünk benne.

A szakma népszerűségét növeli, hogy beláthatatlan távlatai vannak, s valószínleg a jövőben még több szakterülete születik meg. Ez már manapság is jól látható, hiszen a villanyszerelő tudásra számos ráépülő képzést szerveznek az ezzel foglalkozó cégek, így az OKTÁV is. Az alapszakmára egyre több speciális szakmai tudás építhető. Lehet belőlünk villámvédelmi szakember, de választhatjuk a villamosbiztonsági felülvizsgáló terület megismerését, szakértői lehetünk az érintésvédelemnek stb. A lista még hosszan folytatható. Ahol ilyen gazdag egy szakmának a szakterületi bázisa, azzal „nem lőhetünk mellé”.

A villanyszerelő hiányszakmának számít, annak ellenére, hogy évente sokan szerzik meg a végzettséget. Ennek az az oka, hogy a világ éhes az energiára, és emiatt egyre több hozzáértő szakemberre van szükség. Mivel egész Európában ez a helyzet, ezért akár külföldön is elhelyezkedhet az, aki az OKTÁV-nál megszerezte a szükséges szakmai bizonyítványt.

Villanyszerelő képzés az OKTÁV-nál

Az OKJ kivezetése után sokakban merülhetett fel, hogy azok, akik felnőttfejjel szeretnének egy szakmát kitanulni, mihez kezdhetnek? Az alapszakmákat ugyanis a továbbiakban iskolai rendszerben lehet elérni. Igaz ez a villanyszerelésre is, amelyet ráadásul három ágra bontottak: villamos hálózat, villamos készülék és berendezés, valamint épületvillamosság irányra.

Az OKTÁV korábban is az egyik legnagyobb képző volt az országban ezen a területen. Természetesen ezt a kapacitást érdemes volt fenntartani, annál is inkább, mert a villanyszerelők iránti igény nem csökkent. Az OKTÁV az új időknek megfelelően megalapította a Technikum és szakképző iskoláját. Tehette ezt azért is, mert tanműhelycentrumában számos szakmát lehet tanulni a legkorszerűbb feltételek között.

A felnőttek számára kidolgozta azokat a hatékony módszereket, amelyek segítségével egy iskolai év alatt elérhető a megfelelő szakmai tudás, és megszerezhető a szakmai bizonyítvány. Ehhez kiváló szaktanárok, nagy és jól felszerelt villanyszerelő műhely áll a rendelkezésre. Az OKTÁV szervezői arra is ügyeltek, hogy a résztvevőknek ne jelentsen problémát munka mellett elsajátítani az új szakmát. Ezért a hétköznap délután zajló turnusok mellett számos hétvégére szervezett időpontból válogathatnak az érdeklődők.

A szakma népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a szakági csoportokat folyamatosan indítjuk, akkora az érdeklődés. Mivel az új szabályozás szerint a szakmai vizsgát vizsgaközpontok szervezik, ezért az OKTÁV-nak arra is gondja volt, hogy a vizsgajelentkezés és az ehhez kapcsolódó adminisztráció terhét levegyék a képzésben résztvevők válláról.

Az iskolai rendszerű képzésre való áttérés mellett a módszertan, a rugalmasság, a modern eszközök, az ügyfélkezelés, a képzésben résztvevőkhöz való hozzáállás továbbra is egy profi felnőttképző metodikája alapján történik. Úgy véljük, ez a legfőbb oka annak, hogy a villanyszerelő szakmák oktatása jelenleg is ennyire népszerű az OKTÁV-nál.

Fontos kiemelni, hogy a képzések nemcsak Budapestre korlátozódnak, hanem elérhetőek további központjainkban, így Debrecenben, Esztergomban, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden. Amennyiben szeretne egy prosperáló, nagy jövőt és jövedelmet ígérő szakmát elsajátítani, ne habozzon. Jelentkezzen a legközelebbi képzésünkre! Munkatársaink várják az érdeklődésüket.