A haj - akár csak a szem - a lélek tükre - fodrász képzés az OKTÁV-nál

fodrász
A haj - akár csak a szem - a lélek tükre - fodrász képzés az OKTÁV-nál
2023. október 2.

Az ápolt haj öltöztet

Azt szokták mondani, hogy első benyomást nem lehet tenni másodszorra. A jó benyomáshoz jó megjelenésre is szükség van. A jó megjelenés ismérve az ápoltság, a jól öltözöttség és a divatosság. Nem lényegtelen tényező a frizura sem. Hiába vagyunk elegánsan felöltözve, ha a hajunk lenőtt, koszos és elhanyagolt, hiszen az első találkozáskor először mindenki a másik tekintetét keresi, azaz pillantása a fejünkre téved, oda, ahol a hajunk van.

Nem véletlen, hogy már az ókorban is törekedtek arra, hogy az akkori szokásoknak megfelelő frizurát viseljenek az emberek. Ez persze kultúráról kultúrára változott, de fodrászokra már akkor is, most is nagy igény mutatkozott-mutatkozik. A divatos és ápolt haj ugyanis öltöztet.

A nélkülözhetetlen fodrász

Az ókor felé tartó emberiség kovakövet használt, amellyel nemcsak az állatbőröket vágta el, hanem lenyírta az arcszőrzetét és a haját is. Hogy ne bolyhosodjon fel a hajvég, azt apró lángon meggyújtották. A férfiak állatbőrökből készült szíjakkal fonták kontyba a hajukat, míg a nők kötegekbe csavarták a hosszú hajzuhatagot és copfokat fontak belőle.

Mint szinte minden szakma, így a fodrászat is fejlődött az idők során. Megjelentek a rézből, a vasból, acélból készült célszerszámok, majd az éles pengéjű borotvák. A barokk korszakban nagy divatja volt a parókának, s ezért a parókakészítők egyben fodrászok is voltak. Manapság már a legmodernebb eszközökkel dolgoznak a fodrászok, felhasználva munkájuk során számos elektromos árammal működő készüléket, hogy csak a hajnyírót említsük meg példaként. Az idők során változtak a divatok, fejlődtek az eszközök, de egy valami állandó maradt. A fodrász, aki ügyes szakmai fogásokkal készíti el a hétköznapi vagy az ünnepi alkalomra szóló frizurát. Sok szakmát helyettesíthetnek ma már a gépek, de a fodrászokra a jövőben is nagy szükségünk lesz. Aki tehát ezt a szakmát választja hivatásának, hosszú távú jövőt és karriert építhet.

Milyen a jó fodrász?

Mielőtt a szakmai alapokban egy picit elmélyednénk, érdemes megvizsgálni, hogy kinek való, kinek ajánlható ez a szép hivatás, mert egy igazi fodrász elkötelezett szakember. Elkötelezett azért, mert elviseli a fizikai kihívásokat, szeret az emberekkel foglalkozni és törekszik arra, hogy mindig naprakész legyen a legújabb trendeket illetően.

A személyiség ugyanolyan fontos, mint a magas szakmai ismeret és gyakorlat. Ezt mindannyian tudjuk, amikor beülünk egy fodrász székbe. Hiába ugyanis a jó kézügyesség, ha az, akinek a kezébe adjuk a jó megjelenésünket mogorva, hallgatag vagy éppen túl pletykás. A jó fodrásznak türelmesnek, intelligensnek, kreatívnak kell lennie, és mindenek felett jó emberismerőnek. A fodrász ugyanis hasonlít a paphoz, csak itt a gyóntató szék helyett a hajvágószalonban hangozhatnak el olyan dolgok, amik nem juthatnak más fülébe. Itt a bizalom alapvető dolog.

A jó fodrász ismérve az örök kíváncsiság a szakmája iránt. Számos fejlesztő képzésen lehet részt venni ma már, és csak a pénztárca szabhat határt annak, hogy milyen kurzusokon fejlődik tovább az ember. Ez a kíváncsiság a kulcsa a magas szakmai tudás megszerzésének. Ezt a tudást fel is kell használnia, amikor az ügyfél beül a székébe. A jó fodrász olyan, mint egy szobrász, aki azonnal meglátja, hogy a vendég karakteréhez és személyiségéhez milyen frizura illik a leginkább, s ezt a véleményét diplomatikusan el is tudja mondani. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, és úgy érezzük, hogy megfelelünk ezeknek a kritériumoknak, akkor nem érdemes várni tovább, rögtön lehet jelentkezni az OKTÁV képzésére.

Szakmai ismeretek

Most lássuk, milyen szakmai ismeretek várnak arra, aki jelentkezik az OKTÁV népszerű fodrász képzésére! Mielőtt magára a hajvágásra fordítanánk a figyelmünket, érdemes megismernünk a fodrászat elengedhetetlen szakmai hátterét. Három nagy tudomány adja az alapját a szakmának: a kémia, a biológia és a matematika. A kémia, azaz a fodrászati anyagismeret elengedhetetlen, mivel számos kémiai anyaggal kell dolgozni a hajfestéktől a balzsamokig. Ismerni kell a különböző típusú hajtípusokat és a bőrt, hiszen a fodrásznak ez a vászna, azaz maga az ember. A matematika talán meglepő lehet sokak számára, de itt persze nemcsak a számla megírására kell gondolni, hanem a mértani síkidomok ismeretére és a mértékegységek számítására is.

A szakmai szabvány a fodrász képzés kulcsa, ami azt jelenti, hogy a végzősök elsajátítják a szépségipar alapjait, s így annak bármely intézményében tevékenykedhetnek. Ennek megfelelően elsajátítják a férfi és női hajvágás technikáit, majd tovább lépnek a frizurák, azaz az ünnepi hajviseletek irányába. Megtanulják a festészeti eljárásokat, és a hajápolás titkait a különböző samponok, balzsamok felhasználásával.

A tananyag mérföldkövei

A fodrász képzés elméleti és gyakorlati képzésből áll. Az arány a kettő között nagyjából 40-60 százalék. Az elméleti képzés során nemcsak a hajfestés és hajvágás alapvető szakmai fogásait foglaljuk össze, de kitérünk a vendégfogadás módszertanára és azokra a jogszabályokra is, amelyek nélkül nem lehet saját fodrász szalont üzemeltetni. Ne feledjük el, hogy olyan jelentkezőket várunk a képzéseinkre, akik már rendelkeznek érettségivel, azaz megszerezték a szükséges középfokú alapismereteket. Erre építhető rá egy vállalkozó szemléletű szakmai képzés.

A gyakorlat során az elméletet ültethetik a gyakorlatba a résztvevők próbafejeken és hozott modelleken. Ekkor lehet megtanulni a hajvágás technikai fogásait, és mindazokat a folyamatokat, amelyekre a fodrásznak szüksége van. Az OKTÁV fodrászműhelyében sor kerül hajhosszabbítási gyakorlatra ugyanúgy, mint a hajfestési eljárásokra, valamint az egyéb vegyszeres hajmunkákra. Az OKTÁV ehhez minden fontosabb alapanyagot biztosít, valamint listát ad a beiratkozóknak azokról az eszközökről, amelyeket kedvezményesen be tud szerezni.

Miért éppen az OKTÁV?

A válasz egy része tulajdonképpen már a fentiekből is kiderülhetett. Az OKTÁV-hoz beiratkozóknak nem kell fodrászatot keresniük a gyakorlathoz, hiszen saját tanműhelyünkben kerül sor a képzésre. Az OKTÁV már évtizedek óta szervezi ezt a szakmai képzést, így nagy gyakorlatra tett szert, s kiváló, tapasztalt tanárai révén lehetőség van arra, hogy a lehető legrövidebb idő, azaz két fél év alatt el lehessen sajátítani az alapokat, amellyel megszerezhető a szakmai bizonyítvány. Mindemelett lehetőség van a képzési díjat kamatmentes havi törlesztő részletekben teljesíteni. Mivel felnőttek képzésére szakosodtunk, arra is törekszünk, hogy munka mellett lehessen elsajátítani ezt a szép és izgalmas szakmát. Ennek megfelelően csoportjainkat péntek délutáni időponttól vasárnapig szervezzük.

Jelentkezzen minél előbb a képzésünkre, ezzel megtéve az első, nagyon fontos lépést egy új karrier felé.