A nagy organizátor - mit csinál a logisztikai technikus?

logisztika5
A nagy organizátor - mit csinál a logisztikai technikus?

A szakma, amely tudománnyá vált

Tömeggyártás, fogyasztói társadalom, globalizáció – ezeket a fogalmakat fokozatosan ismertük meg, ahogy a világ gazdasága növekedett. Az áruk forgalma hatalmasra duzzadt és kontinenseken keresztül zajlik. Elképzelni is nehéz, hogyan jut el az interneten keresztül egy külföldről vásárolt termék a postai kihordón át hozzánk. A szállítás olyan összetett és hosszú láncolatú folyamat, amelyhez jelentős tudással rendelkező emberek szükségesek. Ők a logisztikusok.
Szakmájuk, a logisztika századunk egyik legfontosabb gazdasági ágazata lett, amely már nemcsak a csomagok szortírozásra terjed ki. A logisztika komplex tudománnyá vált, amelyet az informatika támogat meg. A logisztikai folyamatokat automatizált rendszerek, speciális programok segítik. Elterjedését és meghatározó tevékenységgé válását az is segítette, hogy korábban a vállalatok mindent saját maguk végeztek el, ma azonban már a termelésre koncentrálnak. 
A termelésnél megjelent a just in time beszállítói igény, azaz a termelők nem raktároznak, ezt is logisztikai szolgáltatással foglalkozó cégek végzik. A fentiekből talán az is kiderül, hogy a szakma specializálódott, ma már külön szakosodnak a raktározással, komissiózással, fuvarszervezéssel, vámügyintézéssel kapcsolatban, sőt meghatározó terület a reverz logisztika is. A logisztikai technikusok a raktározás és szállítás mátrixának a specialistái, akiket a munkaerőpiac folyamatosan keres. Nem is csoda, hiszen a szervezés a kisujjukban van, ők a nagy organizátorok.  

Mit csinál a logisztikai technikus? 

A logisztikai technikusnak nagyon szerteágazó feladatai vannak. Ő az az ember a vállaltnál, aki összehangolja a szállítmányozási és raktározási tevékenységet. Feladatai közé tartozik a beszerzés, a készletezés és az elosztás. Ő állítja össze az egyes megrendeléseket és továbbítja azt a céljához. Mindezek adminisztrációját is ez a szakember végzi el. Nagyvállalatok esetében természetesen csoportmunkában dolgozik, ahol bizonyos feladatok ugyan megoszlanak, de mégis olyan munkatevékenység ez, amely egy bonyolult rendszer menedzselését követeli meg.
A logisztikai technikus nagyon sok adminisztrációs tevékenységet végez, ismeri az ezzel kapcsolatos szoftverek működését, azokat készségszinten képes használni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy munkája során ügyfeleket szolgál ki, akikkel üzleti kapcsolatban áll. Emellett a különböző hatóságokkal is kommunikálnia kell. Mindezeknek az alapismeretét az OKTÁV-nál felnőttképzés keretében tudják megszerezni azok, akik érettségivel rendelkeznek.     

Számtalan karrier lehetőség

logisztika2

Az alapismeret a szakma legfontosabb ismereteire koncentrál, hiszen majd a jövő dönti el, hogy a bizonyítvány birtokában ki, milyen területen helyezkedik el. Nem mindegy ugyanis, hogy a gazdaság mely ágában tehet szert a logisztikai technikus speciális tudásra. Aki egy webshop forgalmát irányítja, az ennek a területnek lesz a szakértője, míg egy agrár logisztikai cégnél a mezőgazdasági ismeretek tára fog bővülni az idők során. 
A szakmával betölthető munkakörök is orientáló tényezők lehetnek. Valaki majd a kereskedelmi ügyintéző területen veti meg a lábát, míg másokból, anyaggazdálkodók, felvásárlók, készlet- és anyagnyilvántartók, szállítási és szállítmányozási nyilvántartók, vám-, és jövedéki ügyintézők és export koordinátorok lesznek. A felsorolásból is érzékelhető, hogy számos karrierút vár azokra, akik ezt a szakmát szeretnék megtanulni. 
A szakma csúcsát azok a speciális ismeretek jelentik, amelyek egyetemi szintet jelentenek. Amennyiben valaki logisztikai menedzsment diplomát szeretne szerezni, ahhoz alapként a logisztikai technikus bizonyítványra lesz szüksége. Mindezek fényében bátran állítható, hogy a megszerzett oklevél egyfajta konnektorként szolgál, amelyre számos rokonterület rácsatolható. Ilyen speciális rokonszakma például a közlekedésüzemvitel-ellátó technikus, a hajózási technikus vagy a vasútforgalmi szolgálattevő technikus. Számtalan lehetőség nyílik meg egy logisztikai technikus számára. Vezető pozícióba azok kerülhetnek, akiknek a nyelvtudása kiterjed az angol és/vagy német nyelvre.      

Kinek ajánlható a logisztikai technikus szakma?

Az OKTÁV-hoz jelentkezők egy része olyan szakmai háttérrel rendelkezik, ami előnyös lehet a képzésnél. Jól jöhet a kommunikáció és az ügyfélkapcsolatokban szerzett korábbi tapasztalat, a kapcsolódó informatikai rendszerek ismerete, de a biztos marketing alapok, valamint adminisztrációs területen végzett munka is remek háttérismeret és készség lehet. 
Mindez persze nem jelenti azt, hogy aki nem a fenti területekről érkezik, nem lehetne a jövő nagy szervezője. Motiváló lehet, ha a jelentkező egy nagy fuvarozó vállalatnál vagy logisztikai szolgáltatónál szeretne elhelyezkedni, akit érdekelnek a logisztikai folyamatok, a kereskedelem összetett rendszere, és az ehhez kapcsolódó legújabb technikai vívmányok. Azok is megtalálhatják a számításukat, akik szeretik a „pörgős” és sokrétű feladatokat. 
Vannak olyan alapképességek, amelyek nagyon hasznosak lesznek egy logisztikai technikus számára. Sok szakmai portál szerint nagyon jó alapot jelent, ha valakinek jó a kommunikációs és problémamegoldó képessége. Ehhez hozzátehetjük még a percízitást, az alaposságot, a kitűnő memóriát, a fókuszált figyelmet. Nem hátrány a jó kereskedői véna, az empátia, és jelentős előnnyel indul az a munkaerőpiacon, aki valamilyen idegennyelvet is beszél. 

Miért jelentkezz az OKTÁV-hoz?      

Az OKTÁV az ország egyik legnagyobb és legismertebb felnőttképzője. Évtizedes múltra tekinthet vissza, és ezekben az évtizedekben mindig megtalálhatóak voltak palettáján a logisztikai képzések. Ennek megfelelően jelentős erőforrások gyűltek össze annak érdekében, hogy hatékonyan és célirányosan jussanak el a szakmai bizonyítvány megszerzéséhez a képzés résztvevői.  
A logisztikai technikus szakmát iskolarendszerű oktatás keretében lehet behatóan megismerni. Előzetes tudásszint felmérést követően a szakmai oktatás a lehető legrövidebb intervallumban, két félév alatt történik. Mivel felnőttek jelentkezését várjuk, ezért úgy szervezzük az órákat, hogy azok munka mellett is látogathatóak legyenek. Ennek megfelelően elsősorban a szombaton és/vagy vasárnap folyik az oktatás felkészült, naprakész tanárok irányításával.  
A két féléves kurzus során szoros támogatást nyújtanak a tanulócsoportokhoz allokált szervezők és a tanfolyam vezetője. A hozzánk jelentkezők kiemelten jónak tartják azt a díjfizetési metodikát, amely lehetőséget ad a kamatmentes törlesztő részletekre. A kamatmentes díjfizetés a jelentkezők számára komoly tehermentesítést jelent. További előny, hogy a szakmai oktatás egész idejében kiszámítható befektetéssel kalkulálhatnak a hozzánk beiratkozottak. 

logisztika3

 A logisztikai technikusokra egyre nagyobb a kereslet, ami biztos állással és jól belátható karrier úttal kecsegtet. Jelentkezzen minél előbb, hogy valóra válthassa terveit!