Ha félépül végre a házunk - a kőműves szakma rejtelmei

komuves1
Ha félépül végre a házunk - a kőműves szakma rejtelmei

Egy látványos szakma

Amikor egy építkezésre gondolunk, azonnal a kőművesek jutnak az eszünkbe. Egy épület felhúzásában sok szakma képviselője vesz részt a burkolótól a tetőfedőig, de minden tevékenységhez szükséges a megfelelő alap, és a terek elválasztásához a falak. Ezeket pedig a kőműves fogja kivitelezni. 
Ha van látványos szakma, akkor az éppen a kőművesé, hiszen az épület szerkezete napról napra alakul a kezük munkája által. Mivel erre a szerkezeti egységre épül majd rá minden egyéb, ezért nem mindegy, hogy milyen precízen történt annak elkészítése. Amennyiben a ház alapjai, falai ferdék, akkor számos probléma fog jelentkezni a későbbiekben. A kőművesnek tehát precíznek és alaposnak kell lennie, mert ellenkező esetben az esztétikai hibák mellett súlyos statikai problémák is felléphetnek. Nem véletlen tehát, hogy ezt a szakmát nagyon sok szabály köti, amelyeket iskolarendszerű képzésben lehet megtanulni.    

komuves3

A kőművesmunka nagy szakaszai

A kőművesség nagy múltra visszatekintő foglalkozás. A szó valamikor a középkorban a kőfaragót jelölte. A szó aztán az évszázadok során a falrakó munkát végző mesterségre tevődött át. A kőműves munkája akkor veszi kezdetét, amikor a földmunkák véget érnek. Tevékenységének első lépése az alapozással kezdődik. A munka során meg kell határozni azt, hogy sík vagy mély alapozásra lesz-e szükség attól függően, hogy mekkora a teher, milyen a teherhordó altalaj. 
A kimért alapra a tervrajzoknak megfelelően beton kerül, és ez is a kőműves feladata, valamint az is, hogy az alap megfelelően szilárduljon meg. Az alapra kerül az épület szerkezete, amelyet a mérnök tervei alapján kell kivitelezni, ügyelve a megfelelő anyagok használatára, a megkövetelt technológiára. A kőművesnek különösen ügyelnie kell a nyílászárók méretére, az áthidaló és tartó elemekre, hiszen ezek tökéletes megépítése szükséges a felfelé való építkezéshez. Nagy pontosságot igényel továbbá az épület sarkainak kivitelezése, amihez ma már lézeres szintezőt használnak. Ennek az eszköznek a segítségével építés közben is ellenőrízheti a függőleges és vízszintes síkokat. Amikor a kőműves befejezi a munkáját, akkor mondják az épületre, hogy az szerkezetkész.    

Milyen ismeretekre tesznek szert a jelentkezők az OKTÁV-nál?

komuves2

Az OKTÁV-hoz jelentkező kőműves tanulók gyakorlatilag végigmennek a kőművesek konkrét feladatain elméletben és a gyakorlatban is. Az alapokat a vasalatkészítés és a betonozás jelenti, majd következő lépésben már az építőanyagok, elsősorban a tégla kerül a kezükbe, amikor a falazással kezdenek foglalkozni. 
Az épületszerkezeteknél nagyon fontos, hogy az ajtó- és ablakboltozások, valamint a gépészeti csövek elhelyezésére szolgáló nyílások a tervrajzoknak és a méreteknek megfelelően készüljenek el. Ez a munkafázis igényli a legnagyobb odafigyelést és pontosságot. Az órák során a tanulóknak meg kell tanulniuk a tervrajzok értelmezését, a méretarányokat és szabványokat. A képzés következő fázisában ismerkednek meg a boltívek, boltozatok, a betonáthidalók és lépcsők készítésével. Ezekhez a munkafolyamatokhoz kapcsolódik a zsaluzás. Ennek megépítése, majd lebontása is a kőműves feladata. 
Az épületek szigetelése manapság döntő fontosságú, és ezért is a kőműves felel. A szigeteléshez kapcsolódó díszítő tevékenység a vakolás ugyancsak ehhez a szakmunkához kapcsolódik, mint ahogy azok a kiegészítő, de nem megkerülhető munkamozzanatok is, mint a habarcs vagy a beton kikeverése, a falazó vagy vakoló állvány felállítása, valamint a falazat javítása és karbantartása. 
Mivel a kőműves által leggyakrabban használt anyag a kő, a tégla és a beton, ismerniük kell ezeknek az anyagoknak a tulajdonságait és felhasználhatóságukat. Ma már számtalan speciális építőanyag van, elég csak a különféle szerkezetű és béleléssel ellátott téglákra, a különböző betonfajtákra gondolni. Ezek beépítésének egyedi a technikájuk, és azt is fontos tudni, hogy melyik hol, milyen esetben alkalmazható. Ezeket a szakmai ismeretek és gyakorlati megoldások mind sorra kerülnek az órákon, mint ahogy a munkavédelem és a balesetek megelőzése is. 

Milyen képességek jelentenek előnyt a kőműves szakmánál?

A precizitás mellett számos egyéb képesség is támogatja, hogy valakiből jó kőműves váljon. Nagyon hasznos tulajdonság például a kreativitás, amely segít abban, hogy munkája során új megoldásokat találjon, de ez a képesség segít a változásokhoz való alkalmazkodásban is. Nem mellékes az sem, hogy a kőműves miként tud kommunikálni. Ne feledjük, hogy munkája során hosszú ideig kapcsolatban lesz a megrendelővel. Fontos a vele történő gördülékeny kommunikáció, s hogy minden érthető és világos legyen az interakció során. Ez a képesség a csapatmunkában is nagy előny, mivel a kőműves a legtöbb esetben brigádban dolgozik.
A megbízhatóság ugyancsak fontos tulajdonság. Az ügyfelet nem szabad félretájékoztatni, becsapni meg pláne nem. A megbízhatósághoz tartozik a pontos munkaidőre való érkezés és távozás, a munkaidőben való szorgos munkavégzés. A jó tervező képesség is hasznos lehet a feladatok profi elvégzésében. Ebbe a beletartozik az építőanyagok mennyiségének kiszámítása, a kényszerű leállások alatt elvégezhető más munkákra vonatkozó „B-terv”, a költségek, és a munka befejezésének várható időtartama. 

Hogyan történik a kőművesek képzése az OKTÁV-nál? 

A kőműves szakmára felnőttek jelentkezését várjuk, ezért az oktatási napokat úgy szervezzük, hogy munka mellett is megszerezhető legyen a tudás. Ez azt jelenti, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati órák a hétvégére vannak szervezve általában 8x45 perces intervallumban. Az ország több helyszínén hirdetjük a képzést, ennek megfelelően a különböző régiókban élőknek is lehetőségük van a szakma elsajátítására. 
Budapesten két helyszínen folyik az oktatás. Az elméleti órák általában a 14. kerületi, Gizella utcai épületünkben zajlanak, míg a gyakorlati órákra Kőbányán, a Maglódi utcai tanműhelycentrumban kerül sor. Az OKTÁV vonzerejét növeli, hogy a gyakorlati órákra mindössze a munkaruhát kell beszerezni, mivel az építőanyagokat és a szerszámokat mi biztosítjuk a jelentkezők számára. A tanműhelycentrumban több helyszín is rendelkezésre áll a gyakorlati órákhoz. A cikk írásakor már csaknem elkészült a kőművesek saját különálló épülete, amit maguk a tanulók építenek az órák során a gyakorlati oktató útmutatásai alapján. A most végzők már saját szemükkel láthatják a munkájuk eredményét, de a jövőben is tervbe van véve olyan projekt az OKTÁV-nál, ahol valódi építkezésnek megfelelő környezetben tevékenykedhetnek a tanulók. Meglátásunk szerint ugyanis csak így lehet ezt a nagyon fontos és piac által keresett szakmát, s annak minden fogását megtanulni. 
A kőműves képzés népszerűségét növelik azok a más szakmában is bejáratot metodikánk, amelyek segítségével a legkisebb teher mellett lehet megszerezni a szakmai bizonyítványt. Ide tartozik a személyes kapcsolattartást biztosító szervezők támogatása, a kamatmentes díjfizetési lehetőség, valamint a szakmai vizsga menedzselése. 
Ahhoz, hogy felépüljön végre a házunk, kiváló kőművesekre van szükség. Aki érzi magában a vágyat, hogy egy biztos szakmát szerezzen, az jelentkezzen mihamarabb az OKTÁV-hoz!    

komuves4