Sikerszakmák az OKTÁV-nál - Burkoló

Burkoló
Sikerszakmák az OKTÁV-nál - Burkoló
2024. január 31.

Jelentkezők széles köre

Az OKTÁV szervezésében számos olyan szakmát találunk, amelyek nagy érdeklődést váltanak ki. A számok alapján bátran elmondható, hogy a burkoló képzés ezek közé tartozik. Nemcsak azért, mert szinte folyamatosan indíthatóak nagy létszámú csoportok, de a részvevők széles köre miatt is. Vannak, akik valamelyik rokonszakma mellett szeretnék ismereteiket és tudásukat bővíteni, s erre ad lehetőséget nekik a burkolás, de akadnak olyanok is, akik valami egészen más területről kopogtatnak be hozzánk, és kezdik meg a képzést. Külön érdekesség, hogy szinte minden csoportban van legalább két-három hölgy is, holott azt gondolhatnánk, hogy burkoló csak férfi lehet. Tapasztalataink erre rácáfolnak, hiszen a hozzánk beiratkozó hölgyek kivétel nélkül mind sikeres vizsgát tettek le ebből a szakmából.   

A burkoló szakma születése

Mielőtt a szakma iránti nagy érdeklődés titkát igyekeznénk megfejteni, érdemes szót ejteni magáról a burkolásról. Talán meglepő lehet, de ez a szakma nem tekint vissza évszázados múltra. Korábban ugyanis a kőművesek dolga volt a falak és a padló megmunkálása, lefedése. A polgári élet kialakulásával, a komfortos, modern konyhák és fürdőszobák megjelenésével azonban egyre nagyobb lett az igény a jó minőségű burkolatokra. A burkolóanyagok fejlődése, technológiai sajátosságai és az alapanyagok választékának jelentős növekedése okozta, hogy ez a tevékenység önálló szakmává alakult át. 

A fejlődés pedig még ezen is túlmutatott, mert a szakmának két nagy ága született meg: a hideg- és melegburkolás. Korábban, az OKJ-rendszerében a két ágra a szakképesítést külön-külön lehetett megszerezni, napjainkban azonban már egyetlen, magasabb óraszámban elvégezhető, iskolai rendszerű oktatás során ismerhetőek meg mindkét terület szakmai fogásai.     

Hideg- és melegburkolás

Burkoló

Mivel a burkolat az épület fő építőelemét jelenti, meghatározza annak hangulatát, a burkoló tevékenysége nemcsak fontos, de nagyon látványos is. Munkája kiterjed az épület minden helyiségére, hiszen a padlótól a falig számos terület kap burkolást, de a házkapcsolatos kinti téren is rengeteg tennivalója akad. A teraszok, a bejárat előtere, a kerti járda, a gépkocsi feljáró mind igényli a burkoló szakszerű tevékenységét. 

A burkoló munka két típusát az alapanyagok is meghatározzák. E szerint is lehet hideg és meleg burkolóanyag. A hideg burkolóanyagok ellenállóbbak, keményebbek, és rendszerint a kültéri burkolást végzik velük. Ugyanakkor a konyhában és a fürdőszobában is ilyen anyagokkal dolgoznak. Ez lehet csempe, kő, kerámia, agyag (terrakotta). A hideg burkolóanyagok mindig ott kerülnek felhasználásra, ahol nagyobb igénybevételnek kell megfelelni. 

A melegburkolás alapanyagai lágyabbak és elsősorban beltéri burkolásnál jöhetnek szóba. A legtöbbet alkalmazott anyag a fa, amellyel a padlót és a falat is be lehet borítani. Jellemző még erre a csoportra, hogy ezek az anyagok többféleképpen is bedolgozhatók. Másképpen kell burkolni a laminált padlóval és teljesen más az eljárás például a linóleum lerakásánál. Mindkét burkoló tevékenységre igaz azonban, hogy folyamatosan és dinamikusan fejlődnek az alapanyagok és az azokkal való burkolás technológiája. Ennél a szakmánál is követelmény a folyamatos ismeretszerzés, ha valaki nem akar lemaradni szaktudás tekintetében. 

Mit csinál a burkoló?       

A szakma nagyon sok tevékenységet rejt magában kezdve onnan, hogy ismerni kell az alapanyagokat, azok felhasználásának lehetőséget és azokat az eljárásokat, amelyek mentén tökéletesen el lehet végezni velük az adott terület burkolását. A burkoló kicsit kőműves is, mert sok esetben ő végzi el az aljzat előkészítését, belsőépítészeti munkáknál pedig valóban előkerülhet a vakolókanál és a tégla. A burkoló készíti el a térelválasztó falakat, de ő végzi el a beépített kád falazását is.  

A burkolatok lerakása előtt ő készíti elő az alapfelületet és végzi el az alapozást. Tevékenységének egyik fontos része az alapfelület kiegyenlítése, hiszen a tökéletes burkoláshoz sima és egyenes felületekre van szükség. Ez a munkafázis nagy figyelmet és gyakorlatot igényel, mert ezen áll vagy bukik a bedogozott terület látványa. A kiugró élek, a hepehupák, a lepattanó csempék nagyon hamar jelzik a szakszerűtlenséget.

A burkolóanyagok felhelyezése a leglátványosabb része a munkának, de itt is ügyelni kell a legapróbb részletekre is: a fugázásra, a hézagtömítésekre, amihez hozzátartozik a rögzítési eljárások és alapanyagok tökéletes ismerete. A fürdőszobai és konyhai burkolásnál még az alapvető vízszigetelés kialakítása is a burkoló feladata. Az igazán jó szakemberek, miközben teljes konyha és fürdőszoba projekteket valósítanak meg, egyfajta ezermesterek is, akik a burkolás során felmerült akadályokat és problémákat is elhárítják. 

Mivel dolgozik a burkoló?           

Burkoló

A nők megjelenése a szakmában azért is nagyon érdekes, mert alapvetően egy fizikai munkáról van szó. Az alapanyagok, különösen a hidegburkolatok komoly súllyal rendelkeznek, hiszen erős, időjárást álló anyagból készülnek. A velük való munkához erőre és kitartásra van szükség. Ugyanakkor a munka olyan esztétikai érzéket kíván, amelynél sok esetben a hölgyek vannak előnyben. A végeredmény pedig nem mindegy. 

A burkolóanyagok, a csempe, a parketta, a járólap stb. mellett gyorsszáradású cementtel, alapozóval, ragasztóval, fugázóval, vízszigetelővel, szilikonnal és számos speciális, bizonyos burkolóanyagokhoz fejlesztett anyaggal dolgoznak. A felsorolásuk egy kisebb kötetet tenne ki. Ehhez járulnak még a szerszámok és gépek, amelyeknek külön áruházuk van, többezres szerszámtípussal. Ebben van a falikárpitokhoz használt kapocseltávolítótól a csempevágóig minden. A hatalmas eszközkészlet pedig önmagában is igazolja a szakma fontosságát és jövőképét. A burkolók közül sokan specializálódnak egy-egy részterületre, amelynek ők lesznek az igazi bajnokai. 

Amatőrből profi    

A DIY-korszak felívelése és a nagy videó megosztókra feltöltött bemutatóanyagok hatására sokan gondolják úgy, hogy a burkoló munkát majd ők sajátkezűleg elvégzik, hiszen megvan hozzá a megfelelő kézügyességük. Csak, amikor belevágnak egy nagyobb helyiség leburkolásába, derül ki, hogy mennyi mindent nem tudnak még a szakmáról. Ott szokott kezdődni a probléma, hogy nem sikerül kiszámolni a beszerzendő alapanyagok mennyiségét, és ez még csak a kezdet. A végeredményről meg jobb, ha nem beszélünk. Persze, lehet, hogy az ötödik-hatodik próbálkozás már egész eredményes lenne egy egyszerű fal csempézésénél, de az hatalmas idővel, energiával, rengeteg pénzzel, és a korábbi „mesterművek” fáradságos eltávolításával jár. 

Az OKTÁV-hoz beiratkozók között mindig van olyan, aki azért vállalja a képzést, mert beletörött a bicskája a vállalkozásába. Amikor aztán megkezdődik az elméleti oktatás és a gyakorlati képzés, mindegyikük rácsodálkozik arra, hogy milyen széleskörű tudást igényel a burkoló szakma, és akkor még nem beszéltünk az anyagi perspektívákról. 

Miért az OKTÁV?        

Az OKTÁV évtizedek óta szervezi az építőiparhoz tartozó képzéseket az ország számos nagy központjában. Ennek megfelelően alakította ki a metodikát, amely a sikeres szakmai vizsgához vezet. Mivel felnőtteket képzünk, ezért alapvető szempont, hogy munka mellett is el lehessen sajátítani egy új szakmát. A jelentkezők számára vonzó lehet a kétféléves képzési idő, és a nyolc osztályos iskolai végzettség bemeneti feltételként. A kamatmentes részletfizetést is rugalmasnak találják azok, akik az OKTÁV mellett köteleződnek el. 

Ki kell emelni, hogy a képzési díjban a szerszámok és az alapanyagok használata, valamint a gyakorlati munkaterület is benne foglaltatik, vagyis azoknak, akik hozzánk jelentkeznek, csak egy munkaruhát kell beszerezniük. A sikeres szakmai vizsgát követően angol és/vagy német nyelvű Europass bizonyítvány is igényelhető, amely a külföldi munkavállalást teszi lehetővé. Márpedig a jó burkolókat Európa szerte keresik és megbecsülik. Valószínűleg ezek a tényezők teszik sikerszakmává a burkolót az OKTÁV-nál.