Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés)

Típus
szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés)
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E/2020/000099
Jelentkezés feltétele

alapfokú iskolai végzettség,
egészségügyi alkalmasság

Időtartam
6 hónap
A munkaterület leírása

A gumiabroncs-javító és kerék kiegyensúlyozó feladata a gumiabroncsok szerviztevékenységét végző műhely üzemeltetése. A gépjármű kerékpánttal, gumiabronccsal és keréknyomás-figyelő rendszerekkel, valamint azok tartozékaival kapcsolatos feladatok ellátása a kereskedelem, a javítás, a szerelés, a kiegyensúlyozás, a tárolás, a környezetvédelem, a munkavédelem területén. A szakemberek a fenti feladatokat önállóan vagy a műhelyben dolgozó kollégáikkal együttműködve végzik.

A munkavégzéshez szükséges, képesítési követelményt előíró jogszabály: 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről.

 

A képzés szakmai témakörei
  • Gumiabroncs-szerelés és -kiegyensúlyozás
  • Gumiabroncs javítás
  • Gumijavító műhely üzemeltetése
Vizsgainformációk

A képzési díj befizetése ellenében a Képző a Résztvevő számára - együttműködő akkreditált vizsgaközpont partnerénél - egyszeri képesítő vizsgalehetőséget biztosít.

Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. A szakmai képzés követelményeinek sikeres teljesítéséről a Képző Tanúsítványt állít ki.

Bizonyítvány

A szakképzési törvény előírásai szerint a képzést sikeresen elvégző résztvevők akkreditált vizsgaközpont által szervezett vizsgát tesznek.  A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakképesítést?

Már a Forma1-es közvetítéseket szemlélve is feltűnik, hogy az autók biztonságos közlekedésében óriási szerepe van a kiváló minőségű gumiknak. Bár a hétköznapokon nem úgy száguldozunk a közutakon, mint a pályákon a pilóták, számunkra is nélkülözhetetlen, hogy az autónk kerekeit rendben tudjuk, hiszen egy rosszul beállított futómű vagy egy defektes kerék is baleset forrása lehet. A gumiabroncsok szervizelését a gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakember végzi, aki a kerékpánttal, a gumiabronccsal és azok tartozékaival kapcsolatos kereskedelmi, javítási és kiegyensúlyozási feladatokat végzi el. Gondoskodik a szerviz anyagi és tárgyi feltételeiről, tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel és a hatóságokkal, fogadja a reklamációt és kiállítja a számlákat. Szakmai tudását olyan eszközökkel egészíti ki, mint a kerék kiegyensúlyozó, a kompresszor, a nyomatékkulcs, a vulkanizáló berendezés, a mérőeszközök vagy a gumiabroncs levegőtöltő berendezés és a légnyomásmérő. Dolgozhat kereskedőként, de autógumi-javító, gumijavító és centírozó, gumisorjázó-javító és gumiabroncs felszerelő munkaköröket is betölthet.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  A képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.