Gépjármű mechatronikai technikus (Szerviz szakmairány) szakmai oktatás

További részletekért kérjük válasszon helyszínt!
Típus
szakmai oktatás
Azonosító szám
5 0716 19 04
Képző intézmény
OKTÁV Technikum és Szakképző Iskola
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
OM 910012
Jelentkezés feltétele

érettségi végzettség,
egészségügyi alkalmasság

Időtartam
2 félév
A munkaterület leírása

Az oktatás célja, hogy a résztvevők megismerjék a gépjármű mechatronikai szakmát, felkészüljenek a sikeres szakmai vizsgára, és képessé váljanak a gépjármű mechatronikai technikus munkakör betöltésére.

A gépjármű mechatronikai technikus (Szerviz szakmairány)  szakmát ajánljuk: azoknak, akik érdeklődnek az autószerelő munkával kapcsolatos tevékenységek iránt, akiket érdekel a gépjárművek működése, javítása, szerelése, szervizelése, akik szeretik az autókat, a látványos eredményekkel járó folyamatokat, akik szeretnének megismerkedni az autószerelés kapcsolódó ismereteivel, valamint érdeklődnek az alternatív hajtású járművek iránt.

A gépjármű mechatronikai technikus (Szerviz szakmairány)  végzettségű szakember közúti járműjavító és karbantartó szervizekben dolgozik, munkát irányít; a járművek hibáit diagnosztizálja; több javítástechnológia közül kiválasztja a műszaki szempontból legjobban alkalmazható megoldást; a járműveken karbantartási és javítási műveleteket végez; árajánlatot ad, alkatrészt rendel; kezeli a járműben található kódolt egységeket, a folyamatok közben és után diagnosztikát végez, naprakészen ismerve a diagnosztikai műszereket és méréstechnikákat, valamint annak kiértékelési eljárásait, módszereit; a munkák után a járművet szakszerű magyarázattal átadja az ügyfélnek.

A gépjármű mechatronikai technikus (Szerviz szakmairány)  oktatás résztvevői képessé válnak:

  • ügyfelekkel való megfelelő kommunikálásra, vegyianyagkezelési-, környezetvédelmi-, tűz- és munkavédelmi előírások ismeretei alapján való alkalmazására

  • a munkafolyamatokhoz szükséges szerszámok, gépek, berendezések kezelésére és karbantartására

  • járművek és/vagy alkatrészeinek ellenőrzésére, minősítésére, diagnosztizálására, a javítandó gépjármű állapotfelmérésére, esetleges hiba megállapítására, feltárt hiba esetén javítás és/vagy csere elvégzésére

  • speciális diagnosztikai, mérő- és beállító rendszerek alkalmazására

  • járműveket és azok rendszereinek kezelésére

  • mechanikus és elektromos alkatrészek össze- és szétszerelésére, ellenőrzésére

  • gépjárműben található kis- vagy nagynyomású folyadékok, légnemű anyagok vezetésére szolgáló, illetve elektromos kábel-csatlakozók szakszerű csatlakoztatására, oldására, javítására, cseréjére

  • járművek és rendszerek karbantartására, javítására és beállítására.

Az oktatás tartalmazza a gyakorlati képzést is, melyet saját tanműhelyünkben biztosítunk.

Vizsgainformációk

A képzés végeztével a résztvevők a képzőtől végbizonyítványt kapnak. Ezzel szakmai záróvizsgát tehetnek, amelynek sikeressége esetén Gépjármű mechatronikai technikus szakmát tanúsító bizonyítványt kapnak.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Egy vadonatúj autó mindig büszkeséggel tölti el tulajdonosát, legyen szó bármilyen márkáról. Az autógyártásban a robotok munkáját az emberek szakértelme egészíti ki, ők azok, akik a gyártósorról legördülő járműveken elvégzik az utolsó simításokat, hogy biztonságosak és hibamentesek legyenek. Ha mindig is szeretett bütykölni és minden mozzanatot aprólékosan, nagy gondossággal végez, akkor gépjármű mechatronikusként kiélheti ezt a szenvedélyét. Tevékenysége az új autók műszaki átvételét, valamint a mechanikus és elektronikus rendszerek minőségellenőrzését fedi le, melynek során kiszűri és megjavítja az esetleges hibákat, illetve felkészíti a járműveket az értékesítésre. A sorozatgyártás ellenőrzéséhez mérőberendezéseket használ, az eredményeket pedig dokumentumban rögzíti, majd üzembe helyezi a gépjárművet. Feladatait a biztonsági előírások figyelembevételével végzi, akár elektromos kisgépet, fékpadot, lengéscsillapító viszgálót, gumiszerelő készüléket, emelő berendezést, centírozó gépet vagy futómű beállítót kell használnia. Végzettsége a Gépjármű- és motorkarbantartó, az Autó szervizelő, az Autószerelő, az Autófutómű-beállító, a Dízelmotor szerelő, a Gumijavító és centírozó, és a Közúti járműszerelő munkakörök betöltésére jogosítja fel, de akár a Járműfényező hivatás megszerzésével is bővítheti szakmai tudását.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.