Adótanácsadóhatósági képzés Kaposvár

Választott helyszín
Kaposvár
Ezen a helyszínen jelenleg nincsen meghirdetett képzési időpont. Kérjük, válasszon másik képzési helyszínt:
Kapcsolattartó
Munkatárs
Czindery Beáta
Területi képviselő
pecs [at] oktav.hu
Széher Korinna
Széher Korinna
Tanfolyamvezető
szeher [at] oktav.hu
Viszné Balogh Edina
Viszné Balogh Edina
Tanfolyamszervező
viszne [at] oktav.hu
Típus
hatósági képzés
Azonosító szám
KPA-003/2024
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E/2020/000099
Jelentkezés feltétele
 • iskolai előképzettség: érettségi végzettség 
 • szakmai előképzettség (részletek az egyéb információ menüpontban)
 • szakmai gyakorlat (részletek az egyéb információ menüpontban)
Időtartam
6 hónap
A munkaterület leírása

Az Adótanácsadó hatósági képesítéssel rendelkező szakemberek jellemzően a magyarországi adózással kapcsolatos, a vállalkozások, költségvetési szervek egyéb szervezetek (például nonprofit szervezetek), magánszemélyek adóival, adójellegű kötelezettségeivel, költségvetési támogatásával kapcsolatos, operatív ügyeket intéznek, továbbá belföldi adótervezési feladatokat látnak el.
Az adótanácsadó a hatósági képesítés birtokában a kapott megbízás alapján, átnézi a rendelkezésre álló dokumentációkat (szerződések, számviteli kimutatások), azonosítja a megbízással összefüggő problémákat, az ezekhez kapcsolódó adókötelezettségeket, és ezek hatásáról és következményeiről megbízójának pontos tájékoztatást ad.
Elkészíti, ellenjegyzi vagy javaslatot tesz a könyveléstől, bérszámfejtéstől, illetve külső vagy belső adatszolgáltatóktól kapott vagy beszerzett adatok alapján a bevallások elkészítésére. Segítséget nyújt az adókötelezettségekhez (például bevallás, adatszolgáltatás) kapcsolódó számviteli feltételrendszer kialakításában, működtetésében, elemzi, hasznosítja az abból nyert információkat. Megbízója vagy munkaadója felhatalmazása alapján részt vesz az adókötelezettségek teljesítésében, a jogok érvényesítésében. Az adóhatóságok előtti eljárásokban képviseletet lát el.
Ellenőrzési szervezetek tagjaként/vezetőjeként részt vesz az adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésében, az ellenőrzések megszervezésében, irányításában.
Az adótanácsadói hatósági képesítés elsősorban a magyarországi adó-járulék és illetékügyekre fókuszál, kevésbé érintve a vámszabályozást, a támogatásokat, a cégcsoportok adózási kérdéseit és a nemzetközi szabályokat.
 

A képzés elvégzésével a résztvevők képessé válnak
 •  Jogi feladatok a gyakorlatban
 • Számviteli ismeretek
 • Az adóigazgatás általános és speciális szabályai
 • A forgalmi adók, a jövedéki adóztatás és a vámismeretek
 • Jövedelemadózás és járulékfizetés
 • Egyéb adók, illetékek
 • Adótanácsadás, adókommunikáció
   
Vizsgainformációk

Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. A szakmai képzés követelményeinek sikeres teljesítéséről a Képző Tanúsítványt állít ki.

Bizonyítvány

Az Adótanácsadó tanfolyam sikeres elvégzése után a hatósági képzés követelményeinek teljesítéséről a képző intézmény TANÚSÍTVÁNYT állít ki, melynek birtokában a résztvevő az OKTÁV Továbbképző Központ vizsgaközpontjában hatósági vizsgát tehet.

Egyéb információk

szakmai előképzettség:  mérlegképes könyvelői hatósági képesítés, mérlegképes könyvelői szakképesítés, mérlegképes könyvelői szakképesítés-ráépülés, vagy regisztráció könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában 
szakmai gyakorlat: legalább egy év pénzügyi vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett (igazolt) gyakorlat Felsőfokú végzettség esetén szakmai előképzettség nem szükséges, legalább két év pénzügyi vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett (igazolt) gyakorlat, kivéve a gazdaságtudományok képzési területen szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében, ahol a gyakorlat időtartama legalább egy év.
 

Miért érdemes kitanulni?

Államháztartási, vállalkozási vagy egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő szakmával a zsebében új kihívásokat keres a pénzügy területén? Adótanácsadó szakképesítéssel adószakértő, pénzügyi vagy gazdasági vezető lehet, vagy adó- és illetékhivatali ügyintéző munkaköröket tölthet be. Legfőbb feladata a vállalkozások és magánszemélyek adóival és adójellegű kötelezettségeivel kapcsolatos teendők ellátása lesz, de tanácsadói és ellenőrzési munkát is végezhet. Eredmény- kimutatásokat, bevallásokat vagy pénzügyi és adóügyi elemzéseket készíthet, és ügyfelei képviseletét is vállalhatja az adóhatóságok előtti eljárásokban. A számviteli, pénzügyi és jogi előírások ismeretében ügyfeleinek részletes tájékoztatás tud nyújtani jogaikról és kötelezettségeikről, valamint tanácsot adni adófizetési kötelezettségeik teljesítésének lehetséges módozatairól. Feladatai precíz ellátása érdekében a képzés  során megismeri a jogszabály gyűjtemény és az adóbevallás kitöltő szoftver használatát is.

 

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  A képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések