Műtőssegéd-gipszmesterszakmai képzés (szakképesítésre felkészítés) Eger

Választott helyszín
Eger

Tervezett kezdés

2024. augusztus 31.

Érdeklődjön további időpontokkal kapcsolatban munkatársainknál.

Képzés díja
210 000 Ft (35 000/hó) Az ár a vizsga díját nem tartalmazza.
Kedvezmények
Részletfizetési lehetőség
Kapcsolattartó
Majoros Zoltán
Majoros Zoltán
Területi képviselő
miskolc [at] oktav.hu
eger [at] oktav.hu
Munkatárs
Bak Tímea
Tanfolyamvezető
bak [at] oktav.hu
Típus
szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés)
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E-2020/000099
Jelentkezés feltétele

Érettségi,
0,5 év műtőben eltöltött munkahelyi gyakorlat,
Egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság

Időtartam
6 hónap
A munkaterület leírása

A Műtőssegéd-gipszmester:

 • a műtéti beavatkozások előkészítésénél, meneténél, valamint a beavatkozás után végez feladatokat
 • segíti a műtéti team munkáját
 • feladatai közé tartozik a beteg előkészítése a műtéti beavatkozáshoz: műtéti terület borotválása, a műtét típusának megfelelő fektetése, a beteg visszaszállítása a fekvőbeteg ellátó osztályra
 • a műtéti beavatkozások során a műtéti szakasszisztens utasításának megfelelően előkészíti a műtéti típushoz szükséges eszközöket, technikai berendezéseket, steril anyagokat, a műtői aszeptikus környezet feltételeit betartja
 • a műtét során kezeli a technikai berendezéseket, eszközöket, beadja a beavatkozáshoz szükséges steril anyagokat, az utasításnak megfelelően beállítja a műtőasztalt. A műtétek végén gondoskodik a műtők szakszerű rendbetételéről
 • a műtőkben használatos berendezéseket, eszközöket a biztonságtechnikai előírások figyelembevételével karbantartja, tisztítja.
A képzés szakmai témakörei
 • Kommunikációs, etikai, jogi alapismeretek
 • Elsősegélynyújtás - első ellátás
 • Anyag és eszközismeret
 • Higiénia és munkavédelem
 • Műtőszolgálat alapismeretek
 • Műtőszolgálati tevékenységek - gyakorlat
Vizsgainformációk

Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. A szakmai képzés követelményeinek sikeres teljesítéséről a Képző Tanúsítványt állít ki.

Bizonyítvány

A szakképzési törvény előírásai szerint a képzést sikeresen elvégző résztvevők akkreditált vizsgaközpont által szervezett vizsgát tesznek.  A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakképesítést?

Az emberi testben összesen 206 csont található, és akkor érezzük igazán a fontosságukat, amikor egy sérülés következtében valamelyik eltörik. A gyógyításban az orvosok munkáját a segédápolók és műtőssegédek segítik, akik előkészítik a betegeket és az operáció helyszínét a szakszerű ellátásra. A műtőssegéd-gipszmester ismeri a műtő berendezéseit: szakértelemmel kezeli az elektromos szívót, a műtőlámpát, a kötözéshez használatos anyagokat és az operációs mikroszkópot. Feladatkörébe tartozik a fertőtlenítés, a takarítás, a műtőasztal és tartozékainak ellenőrzése, a tálcák és eszközök sterilizálása és bekészítése, valamint az operáló csapat beöltöztetése is. Közreműködik a műtét lebonyolításában, majd a hagyományos vagy könnyített eljárással begipszeli a sérült testrészt. Munkáját járó- és  fekvőbeteg intézmények alkalmazottjaként végzi és az orvosok utasításait követve gondosan ügyel az etikai és egészségügyi szabályok betartására is.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  A képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.