Műtőssegéd-gipszmesterOKJ-s szakképesítő képzés Kaposvár

Választott helyszín
Kaposvár
Sajnos ez a képzés jelenleg egyik képzési helyszínünkön sem indul. Kérjük, tekintse meg aktuális képzési ajánlatainkat.
Vizsgadíj
70 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Czindery Beáta
Területi képviselő
pecs [at] oktav.hu
Munkatárs
Bak Tímea
Tanfolyamvezető
bak [at] oktav.hu
Munkatárs
Oláh Tamásné
Tanfolyamszervező
olahne [at] oktav.hu
Munkatárs
Varga Anett
Tanfolyamszervező
varga [at] oktav.hu
Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
32 725 01
Engedélyszám
E-000495/2014/A126
Jelentkezés feltétele (részletek)
 • alapfokú iskolai végzettség
 • 0,5 év munkahelyi gyakorlat egészségügyi intézményben
 • egészségügyi alkalmassági követelmények
Képzés időtartama
6 hónap
A munkaterület leírása

A műtőssegéd–gipszmester jártas a műtéti beavatkozások során az előkészítési munkákban. Alkalmazza a különböző műtéti eljárásokhoz kapcsolódó beteg–előkészítési és fektetési módozatokat. Ismeri és használja a műtői berendezéseket, ellátja műtét során az operáló csapat számára szükséges feladatokat, műtétek után kompetenciájának megfelelően gondoskodik a betegről és a műtők szakszerű rendbetételéről. Gipszelési tevékenységet végez a járó– és fekvőbeteg intézményekben az orvos által megadott útmutató alapján. A gipszeléshez szükséges anyagokat, eszközöket ismeri, és azokat szakszerűen alkalmazza.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • a műtőben használatos berendezéseket használni, működési alapelvüket ismerni
 • a műtőben használatos berendezések biztonságtechnikai előírásait figyelembe venni
 • a műtőben használatos berendezéseket tisztítani, karbantartani
 • az aszepszis–antiszepszis szabályait betartani
 • gipszelni
A képzés szakmai témakörei
 • Egészségügyi, etikai, jogi alapismeretek
 • Műtőszolgálati tevékenységek
 • Foglalkoztatás I
 • Foglalkoztatás II.
 • Munkahelyi egészség és biztonság
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Korábbi csoportok vizsgaátlaga

4,24

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Az emberi testben összesen 206 csont található, és akkor érezzük igazán a fontosságukat, amikor egy sérülés következtében valamelyik eltörik. A gyógyításban az orvosok munkáját a segédápolók és műtőssegédek segítik, akik előkészítik a betegeket és az operáció helyszínét a szakszerű ellátásra. A műtőssegéd-gipszmester ismeri a műtő berendezéseit: szakértelemmel kezeli az elektromos szívót, a műtőlámpát, a kötözéshez használatos anyagokat és az operációs mikroszkópot. Feladatkörébe tartozik a fertőtlenítés, a takarítás, a műtőasztal és tartozékainak ellenőrzése, a tálcák és eszközök sterilizálása és bekészítése, valamint az operáló csapat beöltöztetése is. Közreműködik a műtét lebonyolításában, majd a hagyományos vagy könnyített eljárással begipszeli a sérült testrészt. Munkáját járó- és  fekvőbeteg intézmények alkalmazottjaként végzi és az orvosok utasításait követve gondosan ügyel az etikai és egészségügyi szabályok betartására is.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.