Műtőssegéd-gipszmesterszakmai képzés (szakképesítésre felkészítés) Kaposvár

Választott helyszín
Kaposvár

Tervezett kezdés

2023. szeptember 9.

Érdeklődjön további időpontokkal kapcsolatban munkatársainknál.

Képzés díja
420 000 Ft
Kedvezmények
Részletfizetési lehetőség
Kapcsolattartó
Munkatárs
Czindery Beáta
Területi képviselő
pecs [at] oktav.hu
Munkatárs
Békefi Angelika
Tanfolyamvezető
bekefi [at] oktav.hu
Munkatárs
Mező Mónika
Tanfolyamszervező
mezo.monika [at] oktav.hu
Munkatárs
Dömösi Ágnes
Tanfolyamszervező
domosi [at] oktav.hu
Típus
szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés)
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E-2020/000099
Jelentkezés feltétele

Érettségi,
0,5 év műtőben eltöltött munkahelyi gyakorlat,
Egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság

Időtartam
6 hónap
A munkaterület leírása

A Műtőssegéd-gipszmester:

 • a műtéti beavatkozások előkészítésénél, meneténél, valamint a beavatkozás után végez feladatokat
 • segíti a műtéti team munkáját
 • feladatai közé tartozik a beteg előkészítése a műtéti beavatkozáshoz: műtéti terület borotválása, a műtét típusának megfelelő fektetése, a beteg visszaszállítása a fekvőbeteg ellátó osztályra
 • a műtéti beavatkozások során a műtéti szakasszisztens utasításának megfelelően előkészíti a műtéti típushoz szükséges eszközöket, technikai berendezéseket, steril anyagokat, a műtői aszeptikus környezet feltételeit betartja
 • a műtét során kezeli a technikai berendezéseket, eszközöket, beadja a beavatkozáshoz szükséges steril anyagokat, az utasításnak megfelelően beállítja a műtőasztalt. A műtétek végén gondoskodik a műtők szakszerű rendbetételéről
 • a műtőkben használatos berendezéseket, eszközöket a biztonságtechnikai előírások figyelembevételével karbantartja, tisztítja.
A képzés szakmai témakörei
 • Kommunikációs, etikai, jogi alapismeretek
 • Elsősegélynyújtás - első ellátás
 • Anyag és eszközismeret
 • Higiénia és munkavédelem
 • Műtőszolgálat alapismeretek
 • Műtőszolgálati tevékenységek - gyakorlat
Vizsgainformációk

Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. A szakmai képzés követelményeinek sikeres teljesítéséről a Képző Tanúsítványt állít ki.

Bizonyítvány

A szakképzési törvény előírásai szerint a képzést sikeresen elvégző résztvevők akkreditált vizsgaközpont által szervezett vizsgát tesznek.  A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakképesítést?

Az emberi testben összesen 206 csont található, és akkor érezzük igazán a fontosságukat, amikor egy sérülés következtében valamelyik eltörik. A gyógyításban az orvosok munkáját a segédápolók és műtőssegédek segítik, akik előkészítik a betegeket és az operáció helyszínét a szakszerű ellátásra. A műtőssegéd-gipszmester ismeri a műtő berendezéseit: szakértelemmel kezeli az elektromos szívót, a műtőlámpát, a kötözéshez használatos anyagokat és az operációs mikroszkópot. Feladatkörébe tartozik a fertőtlenítés, a takarítás, a műtőasztal és tartozékainak ellenőrzése, a tálcák és eszközök sterilizálása és bekészítése, valamint az operáló csapat beöltöztetése is. Közreműködik a műtét lebonyolításában, majd a hagyományos vagy könnyített eljárással begipszeli a sérült testrészt. Munkáját járó- és  fekvőbeteg intézmények alkalmazottjaként végzi és az orvosok utasításait követve gondosan ügyel az etikai és egészségügyi szabályok betartására is.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  A képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.