Hulladékválogató és -feldolgozó OKJ-s szakképesítő képzés

Hulladékválogató és -feldolgozó képzésünk szervezés alatt, látogasson vissza később, vagy érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Képzés keresőnk segítségével válogathat jelenleg meghirdetett képzéseink között.

Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
21 851 02
Engedélyszám
E-000495/2014/A059
Jelentkezés feltétele (részletek)

Befejezett iskolai végzettséget nem igényel, egészségügyi alkalmasság

Képzés időtartama
3 hónap
A munkaterület leírása

A hulladékválogató és -feldolgozó alapvető feladata az anyagában kevert, valamint az ipari feldolgozásnak nem megfelelő idegen anyagokkal kevert hulladékok szétválogatása. A válogatási feladat végezhető gépi vagy kézi úton, vagy a két mód együttes alkalmazásával. A válogatás célja, hogy homogén, ipari felhasználásra alkalmas hulladék keletkezzen a válogatás után. A válogatott hulladékok ezt követően feldolgozásra kerülnek, melynek célja a felhasználókhoz történő hulladék-továbbítás előkészítése, egységrakomány képzése, bálázása.

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

 • a munkavégzés során a rakodási, tárolási, válogatási szabályokat, valamint ezekkel összefüggésben lévő munka- és tűzvédelmi előírásokat a biztonságos munkavégzés érdekében betartani,
 • ellenőrizni a válogató- és feldolgozógépek biztonságos működését,
 • ellenőrizni az egyéni és kollektív védőeszközök meglétét és állapotát,
 • betartani és betartatni a kapcsolódó környezetvédelmi előírásokat,
 • gondoskodni a szükséges tárolóeszközök és területek rendelkezésre állásáról,
 • ellenőrizni a beérkező hulladékokat, szükség esetén mintát venni azokból,
 • gondoskodni a hulladékok szabvány szerinti válogatásáról,
 • gondoskodni a hulladékok egységrakomány képzéséről,
 • betartani a technológiai utasításokat és ellenőrizni a szelektív hulladékok minőségét,
 • közreműködni a veszélyt jelentő hibák kijavításában.
A képzés szakmai témakörei
 • Hulladékválogatás és -feldolgozás
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Betölthető munkakörök
 • Elektronikai hulladékválogató, -feldolgozó
 • Hulladékosztályozó munkás
 • Hulladékválogató
Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink. Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz. Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket. Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek. OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni. Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk. A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk. Tanáraink a szakma kiváló szakemberei. Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak. A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható. A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A(z) Hulladékválogató és -feldolgozó végzettség rész-szakképesítése a(z) Hulladéktelepkezelő szakmának. Elvégzése után tehát lehetőség van beiratkozni erre a tanfolyamra is.