ÉlelmezésvezetőOKJ-s szakképesítő képzés Debrecen

Választott helyszín
Debrecen
Képzési napok

szombat

Egyéb
Biztosan indul
Képzés díja
222 000 Ft
Kedvezmények
Részletfizetési lehetőség
Vizsgagarancia
Vizsgadíj
60 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Gardáné Kerekes Zsuzsa
Területi képviselő
debrecen [at] oktav.hu
Munkatárs
Móczik Márta
Tanfolyamvezető
moczik [at] oktav.hu
Munkatárs
Vincze Andrea
Tanfolyamszervező
vincze [at] oktav.hu
Egyéb tudnivalók
Megnyitó: 2020.09.21.
Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
52 811 01
Engedélyszám
E-000495/2014/A176
Jelentkezés feltétele (részletek)

Érettségi, egészségügyi alkalmasság

Képzés időtartama
12 hónap
A munkaterület leírása

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
  • népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
  • meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
  • kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
  • dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
  • az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
  • meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
  • értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
  • követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
  • felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
  • irányítani a napi élelmezési feladatokat,
  • megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
  • a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
  • meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
  • az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
  • az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
  • az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
  • gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
  • nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
  • előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
  • kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
  • irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
  • a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
  • alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
  • értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
  • együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
  • értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
  • felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
  • a vezetői kompetenciák érvényesítésére
  • a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni
A képzés szakmai témakörei
  • Táplálkozástudomány ismeretek
  • Élelmezéstervezés
  • Élelmezési menedzsment
  • Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
  • Irányított közétkeztetés gyakorlat
  • Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • Foglalkoztatás II.
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Korábbi csoportok vizsgaátlaga

4,65

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Vezetői vénáját a közétkeztetés területén hasznosítaná? Ha szakmai tudásával az emberek egészséges táplálkozásához járulna hozzá, nincs is alkalmasabb pálya az Ön számára, mint az élelmezésvezető. Végzettségével élelmezési üzemek, szociális intézmények, kórházak és iskolák alkalmazottjaként lát el irányítói feladatokat. Ennek során kiemelt figyelemmel biztosítja a különböző korcsoportok és az ételérzékenységben vagy -allergiában szenvedők megfelelő táplálkozását, szem előtt tartva az érvényben lévő közétkeztetési rendeleteket is. Az étlap színvonalas összeállításához meghatározza az ételek energia-összetételét: pontosan kiszámolja a zsír, telített zsírsav, fehérje, szénhidrát, cukor és só tartalmukat, valamint azonosítja az esetleges allergéneket is. Ismeri az egyes ételek szervezetre gyakorolt hatását, népszerűsíti az egészséges táplálkozást és dietetikussal, valamint dietás szakáccsal karöltve mindent megtesz, hogy az elkészült ételek finomak, egészségesek és a szakhatóságok által is jóváhagyottak legyenek. A szervezési feladatok körébe a nyersanyagok nyilvántartása, a munkafolyamatok ellenőrzése és dokumentálása, a leltárazás és a termelés irányítása is bele tartozik, előtérbe helyezve az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.