Sportedző (sportmászás)szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés) Tatabánya

Választott helyszín
Tatabánya

Tervezett kezdés

2024. október 5.

Érdeklődjön további időpontokkal kapcsolatban munkatársainknál.

Képzés díja
260 000 Ft (32 500 Ft/hónap) A feltüntetett ár a vizsgadíjat nem tartalmazza!
Kedvezmények
Részletfizetési lehetőség
Kapcsolattartó
Munkatárs
Fekete-Berkes Borbála
Területi képviselő
tatabanya [at] oktav.hu
Csékei Katalin
Csékei Katalin
Tanfolyamvezető
csekei [at] oktav.hu
Munkatárs
Pallanginé Fekete Tünde
Tanfolyamszervező
pallangine [at] oktav.hu
Munkatárs
Duga Mónika
Tanfolyamszervező
duga [at] oktav.hu
Egyéb tudnivalók
A tanfolyam ideje alatt a csoportos gyakorlat mellett 90 óra egyéni gyakorlatot kell teljesíteni egyéni ütemezés szerint sportmászás sportszervezetnél, ahol alkalmazásban áll sportmászás szakedző vagy testnevelés tanár vagy legalább 5 éve végzett sportedző (sportmászás sportágban.
Típus
szakmai képzés (szakképesítésre felkészítés)
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E-2020/000099
Jelentkezés feltétele
  • Érettségi végzettség és
  • Egészségügyi alkalmasság, és
  • Sportmászás oktatói végzettség (minimum OKJ rendszerű végzettség, vagy sportmászás sportoktató szakképesítés, vagy esetlegesen külföldön megszerzett instruktori vagy ezekkel egyenértékű végzettség, aminek elbírálása kizárólag az országos sportági szakszövetség hatásköre) és az országos sportági szakszövetség honlapján közzétett szakmai szempontok szerint - sportági jártasság/versenyzői múlt - történő, a szakszövetség által kiadott szakmai ajánlás szükséges.
Időtartam
8 hónap
A munkaterület leírása

A Sportedző (sportmászás sportágban) szakképesítés célja olyan szakemberek képzése, aki célirányosan tervezi, szervezi és irányítja szakágspecifikusan (nehézségi, boulder és gyors) a sportolók, versenysportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Edzésterveket, éves terhelési terveket, versenyperiódizációt készít egyénre szabottan és szakág specifikusan a sportmászás versenyzők számára. Ismeri a sportolók hosszú távú fejlesztésének interdiszciplináris modelljét. Megtanítja a sportág szakágainak technikai, taktikai és versenyszabályait, bírói tevékenységét. Képes a sportág alap és haladó mozgásainak, mozgásformáinak, fogásainak, testhelyzeteinek elölmászásban 7b+ (UIAA IX-), boulderben pedig fb 7A (UIAA IX-) nehézségben történő.

A Sportedző (sportmászás sportágban) mintaszerű bemutatására, oktatására, ezen kívül a mozgáshibák felismerésére és javítására magasabb szinten is. Értékeli a sportolók edzéseken és a versenyeken nyújtott teljesítményét, a korszerű pedagógiai és edzéselvek, edzésmódszerek figyelembevételével fejleszti teljesítőképességüket és teljesítőkészségüket. Felméri sportolói állóképességét, technikai tudását, valamint edzéstervet készít, irányítja annak végrehajtását. Edzőversenyeket és versenyeket, illetve edzőtáborokat szervez. Képes biztonságosan és szakágspecifikusan utakat építeni és útvonalat kijelölni sportmászók számára, akár versenyekre is. Megszervezi és koordinálja a rábízott sportolók felkészítésében együttműködő szakemberek tevékenységét (sportorvos, pszichológus stb.). Funkcióját tekintve nem csak edzői szerepe van, komoly biztonságtechnikai feladatkörrel is rendelkezik. Beállítja, karbantartja, felülvizsgálja, ellenőrzi a sportmászáshoz használt felszereléseket, azok a hatályos előírások szerinti megfelelőségét, elhasználódását, biztonságoságát.

Példamutatóan betartja és betartatja a sportmászáshoz használt felszerelések gyártói előírásait, a biztonságos kezelés szabályait. Képes a foglalkozásain, edzésein résztvevők felszereléshasználatának ellenőrzésére és a rendeltetésszerű használat ismereteinek átadására. Sportmászófalat üzemeltet, betartja és betartatja a sportmászófalak üzemeltetésének a jogszabályi környezetben rögzített szabályait, rendelkezéseit, előírásait. Részt vesz a sport és egyéb szabadidős tevékenységet szervező egység/intézmény munkájában. Rekreációs szakemberként részt vesz a szabadidős sportolók foglalkozásai, versenyei szervezésében, irányításában. Tanácsaival segíti az egészséges életmódra törekvők táplálkozásának, sportolási programjának összeállítását, különös tekintettel a doppingellenes elvek átadásával. A sportmászás edző tevékenységét bárhol a világon végezheti. Odafigyel a példamutatásra, hitelesen és méltóképpen képviseli a sportmászást, azon túl sportolóit, csapatát, klubját és nemzetét egyaránt

A képzés szakmai témakörei
  • Edzéstervezés
  • Szakmai angol nyelv
  • Mozgásfejlesztés
  • Vezetési - szervezés ismeretek
  • Gazdasági és jogi alapismeretek
  • Sportedzői szakismeretek
  • Sportedzői szakismeretek gyakorlat
Vizsgainformációk

Az egyes tantárgyak befejezését követően a résztvevők tantárgyzáró vizsgát tesznek. Kétféle minősítés szerezhető: „Megfelelt”, illetve „Nem felelt meg”. Sikertelenség esetén a tantárgyzáró vizsga még két esetben – ingyenesen –megismételhető. A szakmai képzés követelményeinek sikeres teljesítéséről a Képző Tanúsítványt állít ki.

Bizonyítvány

A szakképzési törvény előírásai szerint a képzést sikeresen elvégző résztvevők akkreditált vizsgaközpont által szervezett vizsgát tehetnek. A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert szakképesítést tanúsít.

Betölthető munkakörök

Képesítő bizonyítvány sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékéről szóló 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet szerinti munkakörök, tevékenységek végzésére jogosít.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  A képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A(z) Sportedző (sportmászás) szakmára a(z) Személyi edző szakma épül, így a képzés elvégzése után lehetőség nyílik beiratkozni a(z) Személyi edző tanfolyamra is.

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.