Radiográfiai asszisztensOKJ-s szakképesítő képzés Kaposvár

Választott helyszín
Kaposvár
Sajnos ez a képzés jelenleg egyik képzési helyszínünkön sem indul. Kérjük, tekintse meg aktuális képzési ajánlatainkat.
Vizsgadíj
70 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Czindery Beáta
Területi képviselő
pecs [at] oktav.hu
Munkatárs
Bak Tímea
Tanfolyamvezető
bak [at] oktav.hu
Munkatárs
Oláh Tamásné
Tanfolyamszervező
olahne [at] oktav.hu
Munkatárs
Varga Anett
Tanfolyamszervező
varga [at] oktav.hu
Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
54 725 09
Engedélyszám
E-000495/2014/A216
Jelentkezés feltétele (részletek)
 • Érettségi végzettség
 • Egészségügyi alkalmassági követelmények
 • Hepatitis B oltás
Képzés időtartama
18 hónap
A munkaterület leírása

A radiográfiai asszisztens a képi diagnosztika területén tevékenykedik, csapat tagjaként, szakorvos vagy diplomás radiográfus irányításával.

Kompetenciájának megfelelően önállóan vesz részt a betegek diagnosztikus ellátásában.

Önállóan végez röntgenfelvételeket, mammográfiás felvételeket, denzitometriás vizsgálatokat, asszisztensi feladatokat lát el mammográfiás és ultrahangos vizsgálatoknál.

Elősegíti a képi diagnosztikai vizsgálatok, beavatkozások optimális feltételeit, a napi szakmai tevékenységet megszervezi, betegirányítási és - tájékoztatási feladatokat lát el.

Megfelelő kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik, munkáját hivatásként, empátiával gyakorolja, betartja, illetve betartatja annak jogi szabályait, valamint etikai normáit.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • a radiológiai osztályon röntgenfelvételeket készíteni
 • a mammográfiás felvételeket készíteni és asszisztensi feladatokat ellátni
 • a röntgen-átvilágításoknál segédkezni, asszisztálni a kontrasztanyagok beadásánál
 • ultrahang vizsgálatoknál asszisztensi feladatokat ellátni
 • denzitometriás vizsgálatot végezni
 • a vizsgálatok során használatos gépeket, berendezéseket és eszközöket előírásszerűen kezelni, meghibásodásukat felismerni és jelezni
 • feladatait szakszerűen, maximális biztonsággal, az aszepszis, antiszepszis, valamint a sugárvédelmi és környezetvédelmi szabályok betartásával és betartatásával végezni
 • minőségbiztosítási feladatokat ellátni
A képzés szakmai témakörei
 •  Alapápolás
 •  Egészségügyi alapismeretek
 •  Klinikumi ismeretek
 •  A képi diagnosztika alapjai
 •  Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, mammográfia, ultrahang alapjai
 •  Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
 •  Foglalkoztatás II.
 •  Munkahelyi egészség és biztonság
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Egészségünk megőrzésében nélkülözhetetlen szerepe van a helyes diagnosztikának. Az orvosok munkáját már olyan képalkotó eljárások egészítik ki, melyek feltárják szerveink és működésük állapotát. A radiográfiai asszisztens az orvosi képalkotó, diagnosztikai és terápiás berendezések kezelőjeként tevékenykedik azért, hogy a betegirányítás és a tájékoztatás gördülékeny legyen, és biztosítsa a vizsgálatok és beavatkozások optimális feltételeit is. Fő feladata a röntgenfelvételek, a mammográfiás szűrővizsgálatok és a denzitometriás vizsgálatok elvégzése, de asszisztensi teendőket is ellát az ultrahangos vizsgálatok során. A diagnosztikai csapat tagjaként közreműködik a kontrasztanyagok beadásánál, a vizsgálatokhoz használt berendezéseket és eszközöket pedig az előírásoknak megfelelően kezeli és felismeri a hibás működés jeleit. Komplex tudását a biopsziás eszközök, az EKG és az oxigénterápiai eszközök kezelésében is hasznosítja. Munkáját mindig a lehető legnagyobb empátiával végzi, ügyelve a higiéniás, sugárvédelmi és a környezetvédelmi szabályok betartására. Az egészségügy más területeit is érdekli? Tekintse meg a Fogászati asszisztens képzés tájékoztatóját is.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.