Kárpitosszakmai tanfolyam Kaposvár

Választott helyszín
Kaposvár
Sajnos ez a képzés jelenleg egyik képzési helyszínünkön sem indul. Kérjük, tekintse meg aktuális képzési ajánlatainkat.
Vizsgadíj
90 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Czindery Beáta
Területi képviselő
pecs [at] oktav.hu
Típus
szakmai tanfolyam
Jelentkezés feltétele

alapfokú iskolai végzettség (8 osztály),
egészségügyi és pályaalkalmasság

Időtartam
2 félév
A munkaterület leírása

Kárpitozott bútorok, szerkezetek kialakítása, az igényeknek megfelelő párnázatok készítése hagyományos, korszerű technológiával és anyagokkal. Kárpitozott bútorok, termékek szakszerű javítása, járművek kárpitozása.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • tanulmányozni és végezni a kárpitozás módszereit
 • kárpitozást felépíteni
 • párnázatokat alakítani, készíteni
 • megfelelő kárpitozási technológiát választani
 • megfelelő gépet, szerszámot, anyagokat választani
 • bútorokat és szerkezeteket kárpitozni, díszíteni
 • korhű technológiát alkalmazni
 • elkészíteni a járművek belsejének és kiegészítőinek a kárpitozását
 • funkciónak megfelelő kárpitozást készíteni
A képzés szakmai témakörei
 • Járműkárpitos tevékenységek
 • Kárpitozás alapjai
 • Kárpitozott termékek készítése, felújítása
 • Foglalkoztatás I
 • Foglalkoztatás II
 • Munkahelyi egészség és biztonság
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Kreatív, látványos megoldásokat használó szakmában dolgozna saját vállalkozásában? A kézügyességet és pontosságot is igénylő kárpitos foglalkozás számtalan színes feladatot kínál. A kárpitozott bútorok és szerkezetek kialakítása során hagyományos és korszerű technológiákat alkalmaz a dekoratív külső érdekében. Textillel, műbőrrel és bőrrel egyaránt dolgozik, de faanyagokat, rugókat, szegecseket és tömítőanyagokat is bevet a kényelem és az impozáns külalak eléréséhez. Ha szükséges, korhű módszereket is alkalmaz, hiszen reneszánsz vagy éppen barokk bútorok felújításával is megbízhatják. Műhelyében munkaasztalok, állványok, mérő- és rajzoló eszközök, szegező- és kapcsozó gépek segítik munkáját, de nagy rutinnal használja a varrógépet, a szabászgépet és a gombbehúzó gépet is ügyfelei legnagyobb örömére. Végzettségével ajtóbevonó kárpitos, bútorkárpitos, díszítőkárpitos, hajókárpitos, járműkárpitos, kárpitos párnatömő, kárpitos stílszabász, ülő- és fekvőbútor kárpitos, valamint vagonkárpitos munkakörökben dolgozhat.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.