Járműfényező tanfolyam tanműhelyi gyakorlattal (OKJ)OKJ-s szakképesítő képzés Szolnok

Választott helyszín
Szolnok
Sajnos ez a képzés jelenleg egyik képzési helyszínünkön sem indul. Kérjük, tekintse meg aktuális képzési ajánlatainkat.
Vizsgadíj
100 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Szilágyi Mihály
Területi képviselő
szolnok [at] oktav.hu
Munkatárs
Békefi Angelika
Tanfolyamvezető
bekefi [at] oktav.hu
Munkatárs
Horváth Anikó
Tanfolyamszervező
horvath [at] oktav.hu
Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
Azonosító szám
OKJ 34 525 03
Képző intézmény
OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E-000495/2014/A139
Jelentkezés feltétele

8 általános

Időtartam
-
A munkaterület leírása

A járműfényező szakember feladata gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét a kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Tevékenységével a fényezési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • gépjármű karosszériák teljes körű fényezését, javító fényezését, díszítő fényezését végezni;
 • előkészíteni gépjárművek, karosszériaelemek festési, fényezési műveleteit (szerszámok, alapozó anyagok; töltőanyagok, csiszolóanyagok, zsírtalanító anyagok);
 • előkészíteni a fém, fa és műanyag felületeket fényezésre (akadályozó elemek eltávolítása, eltakarása, felülettisztítás, kittelés, kittcsiszolás, töltőalapozás, felületzsírtalanítás);
 • technológiától függően festék és lakk előkészítést, színkeverést végezni;
 • festés, fényezés, díszítő fényezés műveleteit végezni;
 • polírozási műveleteket végezni;
 • munkaterület, eszközök és szerszámok karbantartásával, tisztán tartásával összefüggő tevékenységeket végezni;
 • működtetni a munkavégzéshez szükséges gépeket, berendezéseket, mérőeszközöket;
 • betartani a biztonsági előírásokat.
A képzés szakmai témakörei
 • Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem
 • Járműfényező feladatai
 • Általános vállalkozási feladatok
 • Foglalkoztatás I.
 • Foglalkoztatás II.
 • Munkahelyi egészség és biztonság
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Mi tűnik fel először egy autón? Hát persze, hogy a külseje: a színe és a fényezése. Ha szívesen lenne Ön az az autós szakember, aki megadja a járművek végső megjelenési formáját, akkor válassza a járműfényező hivatást. Tudását nemcsak új, de javításra szánt és veterán autók szépítésére is fordíthatja, akár autógyárban, akár műhelyben vagy saját vállalkozásában dolgozik. Felületlakkozó, fémsavazó, galvánfestő, korrózióvédelem festő, nikkelező, polírozó, zománcozó, fényező vagy fémszerkezet mázoló munkakörökben dolgozva felismeri a javításra szoruló elemeket, zsírtalanítja a felületet és eltávolítja a rozsdát. Szükség esetén alapozó-, töltő- és csiszolóanyagokat is használ, majd festékszóróval, fényezővel és polírozóval fejezi be a műveletet. Munkája során kézi és gépi eszközöket egyaránt alkalmaz: a kifolyásmérő, a szárító kemence, a páratartalom mérő és a rétegvastagság-mérő is nélkülözhetetlen lesz a feladatok precíz elvégzésében. Tapasztalatának köszönhetően nagy hozzáértéssel kezeli a különböző festékszórókat, hengereket és ecseteket, legyen szó fém, fa vagy műanyag felületekről. Profizmusát más szakmára is kiterjesztené? Autószerelőként újabb elégedett ügyfelekre tehet szert.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.