Fodrász szabadon választott gyakorlattal OKJ-s szakképesítő képzés

Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
54 815 01
Engedélyszám
E-000495/2014/A085
Jelentkezés feltétele (részletek)

Érettségi, egészségügyi alkalmasság

Képzés időtartama
10 hónap
A munkaterület leírása

A vendégek haját mossa, vágja, színezi, festi, melírozza, szárítja, egyenesíti vagy hullámosítja, fésüli, feltűzi, póttincset, hajbetétet alkalmaz. Festi, színezi vagy leborotválja, vágja az arcszőrzetet formaváltoztatással.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

 • frizurával, hajszínnel, haj és fejbőrápolással kapcsolatos tanácsot adni
 • hajmosást, hajvágást, hajszárítást, végezni
 • tartóshullámot, volumennövelést, végezni
 • hajszínváltoztatási eljárásokat: hajszíntelenítést, színezést, festést, melírozást végezni
 • elvégezni a borotválást, a szakáll- és bajuszigazítást, az arcszőrzet vágást, a színezést és a festést
 • tanácsot adni hajápolással, professzionális fodrász termékekkel kapcsolatban
 • a használt eszközöket előkészíteni, műszaki állapotát ellenőrizni, használat után tisztítani és fertőtleníteni
A képzés szakmai témakörei
 • Alaphajvágás
 • Frizurakészítés
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Korábbi csoportok vizsgaátlaga

3,23

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Betölthető munkakörök
 • Férfifodrász
 • Gyerekfodrász
 • Hajmosó
 • Női fodrász
Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

“A nő, aki levágatja a haját, az életét készül megváltoztatni.” - mondta Coco Chanel. Ha nem is mindig ilyen drasztikus okból megyünk fodrászhoz, tagadhatatlan, hogy egy szép frizura hozzájárul harmonikus megjelenésünkhöz és önbizalmunkat is kedvezően befolyásolja. A fodrászok ráadásul nemcsak a hajunkkal, de egy kicsit a lelkünkkel is foglalkoznak, amíg az új frizura készül. Ha szeret emberek között lenni, kreativitása és kézügyessége állóképességgel is párosul, akkor csak szorgalom kérdése, hogy kiváló legyen a szakmájában. Fodrászként a vendégek haját mossa, hajat vág, színez, fest, melíroz, szárít, egyenesít, hullámosít vagy éppen alkalmai frizurával és konttyal örvendezteti meg a szépülni vágyókat. A vendég stílusának feltérképezése segít abban, hogy megtalálja a számára ideális frizurát, de a szemszín, az arcforma és a haj adottságai is befolyásolják, milyen színre és fazonra esik a választás. Mivel a szép haj alapja az egészséges fejbőr, nem maradhat ki feladatai sorából, hogy speciális samponokat, balzsamokat és pakolásokat ajánljon vendégeinek otthoni használatra. Szakmai felkészültsége a férfiak és a gyermekek hajvágására is feljogosítja, de a szakáll és bajusz igazítása sem hozhatja zavarba. Ha a szépségipar más területén is kalandozna, a Kozmetikus, a Szépségtanácsadó vagy a Kézápoló és műkörömépítő szakma megszerzésével új távlatokat nyithat karrierjében, akár saját szalonjában, akár alkalmazottként dolgozik.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.