CT/MR szakasszisztens OKJ-s szakképesítő képzés

Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
OKJ szám
55 725 16
Engedélyszám
E-000495/2014/A217
Jelentkezés feltétele (részletek)
 • Érettségi végzettség
 • 54 725 09 Radiográfiai asszisztens szakképesítés
 • Egészségügyi alkalmassági követelmények
Képzés időtartama
13 hónap
A munkaterület leírása

A CT/MR szakasszisztens a képalkotó diagnosztika területén tevékenykedik csapat tagjaként, radiológus szakorvos vagy diplomás képalkotó diagnosztikai szakember irányítása mellett. Ismeri a CT és MRI berendezések működésének alapjait, biztonságos üzemeltetésük szabályait. Ismeri a sugárvédelmi jogszabályokat, munka–, tűz– és balesetvédelmi előírásokat, az aszepszis és antiszepszis szabályait, a betegjogokat.

Ismeri a képalkotó diagnosztikában alkalmazható CT/MRI vizsgálati technikákat. Megszerzett szakmai ismereteit (élettan, kórélettan, klinikum, anatómia, metszetanatómia) alkalmazva felismeri a kóros elváltozásokat és az akut életveszélyes állapotokat. Ismeri a kontrasztanyagok alkalmazásának körét és az alkalmazás veszélyeit egyaránt.

Az adott munkaterület munkafolyamatait elsajátítva, kompetenciájának megfelelően részt vesz a betegek diagnosztikus és terápiás ellátásának teljes folyamatában, adott műveleteket, vizsgálatokat protokollok alapján önállóan végez.

Munkáját hivatásként, empátiával gyakorolja, betartja, illetve betartatja annak jogi szabályait, valamint etikai normáit.

A szakképesítés–ráépüléssel rendelkező képes:

 • a beteget felvilágosítani, a CT/MRI vizsgálatra előkészíteni;
 • a vizsgálat, illetve a kontrasztanyag beadásának kontraindikációját felismerni;
 • protokollok alapján CT/MRI vizsgálatokat végezni, intervenciós beavatkozásoknál segédkezni;
 • intravénás kontrasztanyag adásánál közreműködni;
 • a CT/MRI vizsgálatokhoz, intervenciós beavatkozásokhoz szükséges anyagokat és eszközöket előkészíteni;
 • a használatos gépeket, berendezéseket és eszközöket szakszerűen kezelni, meghibásodásukat felismerni és jelezni, minőségbiztosítási eljárásokat alkalmazni;
 • felismerni a veszélyhelyzeteket, kóros, akut életveszélyes állapotokat;
 • felismerni a kontrasztanyag szövődményeket és aktívan részt venni annak elhárításában;
 • utólagos képfeldolgozás és archiválás végzésére;
 • munkáját szakszerűen, maximális biztonsággal, a szakterületet érintő valamennyi jogi szabályozás, szakmai előírás betartásával végezni.
A képzés szakmai témakörei
 • Computer Tomographia
 • Mágneses Rezonanciás Képalkotás
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Betölthető munkakörök
 • CT/MR szakasszisztens
Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.