Automatikai technikusOKJ-s szakképesítő képzés Szolnok

Választott helyszín
Szolnok
Sajnos ez a képzés jelenleg egyik képzési helyszínünkön sem indul. Kérjük, tekintse meg aktuális képzési ajánlatainkat.
Vizsgadíj
93 000 Ft
Kapcsolattartó
Munkatárs
Szilágyi Mihály
Területi képviselő
szolnok [at] oktav.hu
Munkatárs
Tittmann-Csékei Kata
Tanfolyamvezető
csekei [at] oktav.hu
Munkatárs
Kollár Krisztina
Tanfolyamszervező
kollar [at] oktav.hu
Típus
OKJ-s szakképesítő képzés
Azonosító szám
54 523 01
Engedélyszám, Nyilvántartási szám
E-000495/2014/A096
Jelentkezés feltétele

Érettségi vizsga, egészségügyi alkalmasság

Időtartam
3 félév
A munkaterület leírása

Az automatikai technikus feladata az automatizált gépek, berendezések és rendszerek szerelése, üzembehelyezése, karbantartása és javítása. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alkalmazza a pneumatikai, elektropneumatikai és hidraulikai elemeket. PLC programot ír, módosít, bevonja a PLC-t a hibakeresés folyamatába.

Ipari robotok beállítása, programozása alapszinten. NC gépek hibadiagnosztikája, javítása, Elektronikus villamos hajtások telepítése, beüzemelése, üzemeltetése

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • üzembe helyezni az automatikai berendezést
 • automatikai berendezéseket üzemeltetni, javítani, karbantartani
 • automatikai berendezéseken műszeres méréseket végezni
 • készülék-átalakítási munkákat végezni
 • részt venni az új technológiák bevezetésében
 • magas automatizáltságú berendezéseket kezelni
 • karbantartási, javítási munkákat irányítani
 • PLC programozást végezni
 • paramétereket beállítani, diagnosztizálni
 • hidraulikai eszközöket telepíteni, üzemeltetni
 • pneumatikai, elektropneumatikai eszközöket telepíteni, üzemeltetni
 • ipari robotokat beállítani, alapszinten programozni
 • NC gépeken hibát diagnosztizálni, és alapvető beállításokat elvégezni
 • Elektronikus villamos hajtásokat telepíteni, beüzemelni, üzemeltetni
A képzés szakmai témakörei
 •  Informatikai és műszaki alapok
 •  Villamosipari alaptevékenységek
 •  Irányítástechnikai alapok
 •  Pneumatikus és hidraulikus rendszerek
 •  Ipari gyártórendszerek
 •  Ipari folyamatok irányítása PLC-vel
 •  Foglalkoztatás I (érettségire épülő képzések esetén)
 •  Foglalkoztatás II.
 •  Munkahelyi egészség és biztonság
Vizsgainformációk

A résztvevők az OKJ-s képzéseken az egyes modulok befejezése után írásbeli, szóbeli és / vagy gyakorlati modulzáró vizsgát tesznek a képzés tanárai által (ill. egyes képzéseknél központilag) összeállított feladatokból. Sikertelenség esetén a modulzáró vizsga akár több alkalommal – egyes képzések kivételével – ingyenesen megismételhető.

A modulzáró vizsgák sikeres letétele után lehet szakképesítő vizsgát tenni. A szakképesítő vizsga az egyes modulokat átfogó, központilag összeállított komplex feladatokból áll.

A sikeres vizsgához minden vizsgarészt legalább kettesre kell teljesíteni. (Ellenkező esetben javító vagy pótló vizsgát lehet tenni, külön díjazás ellenében, a jogszabályban meghatározott ideig.) A sikeres vizsga után a résztvevők keményfedeles, államilag elismert szakképesítő (OKJ-s) bizonyítványt kapnak.

Korábbi csoportok vizsgaátlaga

4,17

Bizonyítvány

A vizsgaszervező által kiadott OKJ-s szakképesítő bizonyítvány, amelynek alapján Europass bizonyítvány kiegészítő is igényelhető.

Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát?

Jövőbe mutató szakmát keres? A precíz tömeggyártást és az automatizált folyamatokat lehetővé tevő rendszerek kezelésével foglalkozó automatikai technikus éppen ilyen. Az ipar számos területén szükség van olyan tapasztalt szakemberekre, akik a szerelési, mérési, csomagolási vagy alkatrészgyártási folyamatok automatizálásában vesznek részt. A képzésen megszerzett tudása gyárak és üzemek önvezérelt gépeinek, berendezéseinek és rendszereinek szerelésére, üzembe-helyezésére, karbantartására és javítására készíti fel, de megismeri és megtanulja alkalmazni a méréstechnikai eszközöket is. Nagy szakértelemmel tudja beállítani az ipari robotokat, PLC programot ír, mely a gépek és gyártósorok vezérlését irányítja, és emellett az NC gépek hibadiagnosztikáját is fel tudja állítani. Munkája során szimulációs szoftverekkel, speciális szerelőszerszámokkal és nyomásmérőkkel dolgozik, sőt, felkészült az új technológiák bevezetésére is. Felelősségteljesen beállítja magas automatizáltságú berendezések paramétereit és a karbantartási munkálatok irányításában is részt vesz. Ha kedvet érez, hogy tovább szakosodjon, akkor elvégezheti az Elektromechanikai műszerész vagy a Villanyszerelő képzéseket is.

Miért érdemes az OKTÁV-nál elvégezni ezt a képzést?

A visszajelzések szerint hosszú évtizedek tapasztalatával rendelkező, széles körben elismert, megbízható és igényes képző intézménynek tartanak minket partnereink, megrendelőink és tanulóink.  Munkatársaink minden segítséget megadnak a hatékony és eredményes tanuláshoz.  Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen választanak minket.  Képzéseink országszerte számos helyen elérhetőek.  OKJ-s képzéseikre történő jelentkezéskor nem kell regisztrációs díjat fizetni.  Fizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha elindul a képzés és szerződést kötöttünk.  A képzés időbeosztását a munka mellett tanuló résztvevőink igényeihez igazítjuk.  Tanáraink a szakma kiváló szakemberei.  Tanulóink kellemes környezetben, korszerű eszközök segítéségével tanulhatnak.  A magas színvonalú képzésnek köszönhetően, felnőtt tanulóink évek óta kiemelkedő tudás-színvonalon tesznek vizsgát, amint ez a korábbi, négyes átlag feletti vizsgaeredményekből is látható.  A képzés végi kérdőívek ugyancsak magas szintű résztvevői elégedettséget mutatnak.

Kapcsolódó képzések

A(z) Automatikai technikus szakmára a(z) Műszeres analítikus szakma épül, így a képzés elvégzése után lehetőség nyílik beiratkozni a(z) Műszeres analítikus tanfolyamra is.

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek üzleti ajánlatnak.